Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Stilfull gjenbruk og moderne design

Da Gry Nissen og Henrik Kristoffersen endelig fant sitt drømmehjem, måtte alt rives ut slik at de kreative menneskene kunne skape sitt private hjem. Etter en firedagers jakt på gjenbruksmaterialer fant de rammen for sin personlige stil.

Gry har fått laget

© Iben & Niels Alberg

Gry og Henrik har bodd og jobbet i Amsterdam i snart 10 år. Like lang tid skulle det gå før paret endelig fant huset de lengtet etter. Utviklingen og oppgraderingen i huset hadde stanset en gang på 70-tallet, så alt måtte ut. Boligen ble strippet for dårlige materialer og vegger måtte fjernes.

– Vi ga oss selv tre måneder til å få huset i stand, forteller Gry. Så mens huset ble tømt dro Gry og Henrik på en firedagers turné for å finne materialer hos noen av de mange rivningsfirmaene som finnes i både Nederland og Belgia. Riving og gjenbruk er satt i system på en helt annen måte enn i Norge, slik at man lett kan finne restaurerte og historiske byggematerialer. Planen var å finne noen basismaterialer begge likte og som kunne danne et godt utgangspunkt for arbeidet videre.

De fant blant annet gamle eikeplanker som kunne fungere som gulv i både kjøkkenet og stuen. I Belgia falt de for et imponerende stort kjøleskap med tredører fra 20-årene som hadde stått i en slakterbutikk. Belgisk kalkstein brukes til mange ting i Nederland. Gry og Henrik valgte en sandfarget til benkeplate både på kjøkkenet og i det nye badet. Kjøkkenet og spisestuen er slått sammen til en åpen løsning og det gamle kjøleskapet fra den belgiske slakterbutikken fikk lov å bestemme utseendet på resten av kjøkkenet. Skapdører og skuffefronter er designet og spesiallaget for å passe stilen. Gry gjennomførte stilen med håndtak, hengsler og grep som matchet. I dag rommer skapene kjeler, panner og andre kjøkkenartikler som ikke skal stå fremme. Spisebordet i spisestuen er også laget av gjenbruksmaterialer. Dette er riktignok designet av den kjente nederlandske designeren Piet Hein Eek. Stilen i huset er enkel og hyggelig med varme farger og
personlige detaljer.

Gry har vært gjennom sine perioder med minimalisme og stringente designerkjøkken, nå tror hun at boligens oppholdsrom i årene fremover kommer til å være preget av mer hygge, varme og originalitet enn vi har sett de seneste fem til sju årene.

Gry er ikke typen som planlegger og arrangerer ting ned til minste detalj før hun går i gang med en oppgave, tvert imot – og det er uansett om det dreier seg om en ny kolleksjon i jobben som designer, eller å innrede sitt eget hjem. Hun starter alltid med noen detaljer som hun av en eller annen grunn faller for, så snur og vrir hun på disse og ender som oftest opp med å bruke dem på en annen måte, eller i en annen sammenheng enn det de opprinnelig var tenkt. Med dette som utgangspunkt legger hun til flere elementer og bygger videre til rommet får det uttrykket hun ønsker – og til slutt den funksjonen det skal ha.

– Det kan godt hende at andre mener det mangler noe, men jeg venter heller til jeg finner det jeg vil ha, enn å fylle opp med intetsigende ting, forteller Gry. Gry og Henrik ønsket seg en åpen peis mellom soverommet og badet, men innså at de nok aldri ville gidde å bære ved opp til 3. etasje. Dessuten er hovedenergikilden i Nederland naturgass, og derfor ble de enige om å installere en enkel og praktisk gasspeis. Den gjennomgående gasspeisen kan nytes fra begge rommene og slipper dagslyset, gjennom soverommet og inn på badet.

Det er ikke bare badet, men hele huset, som er innredet med en nærmest respektløs blanding av nytt og gammelt, ulike materialer fra forskjellig tid og kultur. Hippe designmøbler, klassikere, egne funn innredet med en sikker følelse for materialer og detaljer har skapt et nytt, men tidløst uttrykk.