Grønt bad
© Andreas Mikkel Hansen

Hvordan får man et nytt bad til å passe inn i et gammelt sjelfullt hus?

Neel Rønholt og Jens Sætter-Lassens bad i familiens sjelfulle, strådekte villa fra 1780 trengte sårt en oppdatering. Og det var med en viss porsjon ærefrykt de kastet seg ut i å renovere. Men resultatet er blitt ganske perfekt.

Nytt bad i hus med stråtak fra 1780

Badet til Neel Rønholt og Jens Sætter-Lassen har bare stått ferdig i to måneder.

– Det er kanskje fordi det er så nytt, men dette er helt klart rommet vi er flinkest til å holde ryddig, ler Neel og fortsetter:

– Begge ønsket vi oss et fint bad, for det har vi aldri hatt. Samtidig bor vi i et hus med stråtak fra 1780, så det var viktig at badet ble pusset opp slik at det passet til huset. Jeg var litt nervøs for at det kunne føles for moderne og påtrengende når du gikk inn i rommet.

Derfor fikk de hjelp av arkitektene hos snekkerfirmaet Focus Plus i København.

– Det var mange ting å ta stilling til: Skulle badet være så stort at det også ble plass til en vaskesøyle? Og siden det bare er ett vindu i rommet, hvordan kunne vi utnytte lyset best? Det er så sinnssykt mange avgjørelser man må ta, og det er mange mennesker involvert – tømrer, glassmester, rørlegger og murer. Så det var veldig deilig å kunne ringe arkitekten og trekke på hennes erfaringer, forteller Neel.

Noe av det de bestemte seg for å gjøre, var blant annet å fjerne en vegg for at rommet skulle bli større.

Neel Rønholt bor sammen med kjæresten Jens Sætter-Lassen og parets to barn.

Grønt bad

Det er selskapet Focus Plus som har bistått i planleggingen av badet. De har også levert møbler og skap. Både døren og karmen har fått den samme grønnfargen som veggen.

© Andreas Mikkel Hansen

Badekaret måtte ofres for noe bedre

Det var også viktig at det ble nok oppbevaring, slik at alle ting har sin plass. For som Neel sier:

«Hvis det er for vanskelig å rydde opp, blir det heller ikke gjort skikkelig.»

I tillegg fjernet de den kombinerte dusj- og badekar-løsningen.

– Barna fikk bare venne seg til at badekaret var borte. Det har vi imidlertid løst ved å kjøpe en stor sinkbalje som vi kan ta inn og ut av dusjen, sier Neel.

Det moderne terrazzogulvet og den synlige takbjelken er interiørvalg som passer husets alder, og som bidrar til at kontrasten mellom arkitekturen og det nye baderommet ikke er for stor.

– Bjelken kom til syne da vi flyttet veggen. Vi har et gammelt kjøkken i eik, som passer godt til møblene på badet, så på den måten henger rommene godt sammen. Jeg liker farger, men et bad skal vare i mange år, så derfor valgte vi elementer som både er tidløse og enkle. Det er grønntoner i gulvet, og en veggfarge er det lett å bytte. Derfor ble det grønn nå, og jeg er veldig fornøyd med fargen og hvordan den passer resten av rommet. Jeg elsker dette badet, og vi snakker ofte om hvor fint det har blitt.