10 ideer som gjør badet ditt hygienisk - med stil!

Koronaviruset har fått oss til å stille enda høyere krav til renslighet, også hjemme. Automatiserte såpedispensere, rengjøringsvennlige toaletter og bakterieavvisende overflater er blant våre tips til et renere – men likevel sjelfullt – bad.

Størrelsen teller

Badet skal være så lett å rengjøre som overhodet mulig. Gjem produktflasker, tannbørster og andre toalettsaker bak lukkede dører, og hold de øvrige overflatene fri for unødvendig rot (les: bakterie; skitt- og støvsamlere). Dessuten: velg store fliser fremfor små. De store flisene er lette å holde rene, samtidig som smussamlende fuger nærmest er fraværende.

Her er flisene Pro Limestone i 60 X 60 cm fra Nax B og Modena. Fugen er kun 1,5 mm, noe som også visuelt gir opplevelsen av én sammenhengende flate. Vakkert - og praktisk!

799 kr. per kvm, Modenaprosjekt.no.

Lett som en plett

De fleste har nok opplevd et tett sluk i ny og ne, dette forhatte elementet man helst ikke vil ta i med ildtang. I dag designes imidlertid noen av de integrerte avløpene på slikt vis at de – i tillegg til å være pene å se på – er enkle å renholde.

Til venstre, Geberits CleanLine80, der alt vannet samles i midten og dermed minimerer mulighetene for oppsamling av smuss. I tillegg har den en integrert hårsil, som lett fjernes og skylles. 6900 kr., geberit.com.

Til høyre finner vi Easy Drains Diamond Black TAF er både funksjonell og tøff. 5285 kr., easydrain.com.

Bakteriedreperen

Tenk om det var mulig at benken på badet faktisk kunne drepe bakterier og virus. Utopi? Nei! Denne eikevarianten med oppbevaring i setet gjør nettopp det.

Designer Kasper Salto og ingeniør Thomas Efsen har laget UV Bench med innebygget desinfiserende UV-lys, noe som betyr at den dreper farlige uhumskheter på sekunder. Dermed vil alt du oppbevarer i den, bli desinfisert. 67 000 kr., uvbench.com

Mindre er mer

Velg et dusjhode uten stang, så er det enda mindre som skal holdes rent. Det store dusjhodet Rainfinity fra Hansgrohe kan dessuten tas helt av når det skal vaskes. Lettere blir det ikke. 17 282 kr., hansgrohe.no.

Danske Frosts Touch Free-såpedispenser innhyllet i et gyllent lekkert ytre, som kan stå både på bord og på gulv. fra 2999 kr, frost.dk

T.v. er den sensordrevne Ume, 699 kr, zonedenmark.net. T.h. har vi en tradisjonell såpedispenser, som ikke krever batteridrevne løsninger. Om dette er din foretrukne variant, sørg for å velge en design som er lett å rengjøre – som denne av Knud Holscher, 3350 kr,

Bare se, ikke røre

Vi kjenner alle til dem: De berøringsfrie dispenserne som nå står ved enhver offentlig inngang og tilbyr hard sprit til såre hender. På offentlige toaletter finner vi dem også, selv om de her er fylt med mer vennligsinnet såpe. Så også hjemme. Den berøringsfrie teknologien vil nemlig etter sigende gjøre seg enda mer gjeldende også mellom husets fire vegger fremover. Heldigvis i penere innpakning.

Skapet Ombra med en livgivende grønnfarge, i et materiale laget av resirkulerte plastflasker – så slår du flere fluer i en smekk. Skap, vask og armatur, 15 000 kr, kvik.no.

Det helt enkle møbelet Happy D.2 Plus i fargen Taupe, med skuffer og integrert vask, er like lettstelt. 35 000 kr, duravit.no.

Badekaret PB Bath, designet av Piet Boon, utført i ett stykke Pietra Grigio-stein, er lett å vaske og oppleves som en skulptur i rommet, 180 000 kr, bycocoon.com

Rene linjer

Slette flater på gulv, vegger og baderomsmøbler gjør rengjøringen lettere, og vi unngår lommer der bakterier kan leve. Velg derfor møbler uten noe særlig krimskrams, og la heller farger og materialer sørge for det dekorative.

Gi et lite vink

Det berøringsfrie aspektet er særlig viktig etter toalettbesøk, og også her finnes flere smarte varianter.

Ifö har en berøringsfri sensor, som enkelt kan installeres på toalettene Spira og Spira Art. 1500 kr, ifosanitar.no.

Geberits Sigma80 krever også bare et lite vift foran det svarte glasspanelet, så spyler toalettet ned. 15 000 kr., geberit.com.

Redesign

Flere armaturprodusenter har tegnet om produktene sine til nå å være berøringsfrie.

Fra venstre: Servantarmatur i krom, HV1E, 12 000 kr, vola.com. Servantarmatur i polert krom, Basin Mem Deck, pris på forespørsel, dornbracht.com.

Rent og pent

Geberits nye One-toalett sikrer god hygiene på flere måter. Toalettet er utstyrt med lydløs skylling, og har ingen skyllekant. Allerede der er det lettere å rengjøre enn vanlige toaletter. I tillegg kan setet tas av, noe som gjør at du enda lettere komme til når du skal vaske rundt festene.

Geberit mener selv at One er deres mest funksjonelle, rengjøringsvennlige og fleksible toalett. Vi protesterer ikke! 9369 kr., Geberit.com.

Renessanse

Hva tenker du når vi sier vinyl? «Blæh»? Mange har mindre gode barndomsminner om det en gang litt kjipe materialet. Vel, det er på tide å tenke om igjen. Fordi vinyl leveres i store flater, er det fritt for skjøter og lett å holde rent. Det er dessuten helt vanntett, noe som gjør det til et rimeligere alternativ enn tradisjonelle materialer. Det er også fullstendig resirkulerbart.

Men det som nå gjør vinylen aktuell også i utformingen av et lekkert baderom, er Tarketts Aquarelle- og IQ Surface-kolleksjoner. De pene overflatene kommer i et stort utvalg, fra terrazzoinspirerte mønstre til det som ser ut som kalkmaling, og alt i en stor bredde farger. Gå for den samme vinylen på både gulv og vegger for et sømløst, sobert uttrykk, eller kombiner flere ulike, som i eksempelet vårt her. Vi er overbevist, er du? tarkett.no