© Foto: Andreas Mikkel Hansen/Styling: Glotti Press

12 stilige kjøkkenøy-ideer

Hvis kjøkkenet er husets hjerte, er kjøkkenøya selveste kjernen. Den fungerer både som samlingspunkt og arbeidsstasjon, samtidig som den gir rommet personlighet. Bare se her!

En kjøkkenøy står høyt på ønskelisten for mange boligeiere, og det forstår vi godt. Kjøkkenøyen fungerer som praktisk arbeidsstasjon og tilbyr mye lagringsplass, i tillegg til å være er et sosial samlingspunkt enten den er med eller uten sitteplasser.

Vi har samlet 12 kjøkkenøyer som både er praktiske og fine og som vi garanterer vil inspirere deg.

© Maja Karen

Rommets juvel

Midt i rommet står kjøkkenøya kledd med plater i massiv messing som med tiden vil få en mørkere tone. Flekker av barnefingre og annet vil gi den en unik patina etter hvert som tiden går.

– Det fine med messing er nettopp det at den forandrer seg med tiden. Da rekker jeg heller ikke å bli lei av den, sier boligeier Anette.

De skinnende flatene fanger oppmerksomheten og gjør at øya fremstår som et smykke i rommet. Som en kontrast til messingen har de valgt å legge rustfritt stål på toppen. Det er en kombinasjon som også er brukt andre steder i huset.

Se mer av kjøkkenet her.

© Birgitta Wolfgang

Kjøkkenøy i eik

Kinodirektør Line Daugbjerg Christensen og skuespiller Esben Smed elsker sitt nye kjøkken. Hun fordi hun kan nerde så mye hun bare vil i matveien. Han fordi han kan nerde med treverket.

Innredningen fra Garde Hvalsøe er et studie i hvor vakkert eiketre kan se ut når det er bearbeidet og nøyaktig sammensatt ned til hver minste detalj, og der sammenhengende treårer fortsetter fra skuffe til skuffe.

Se det flotte kjøkkenet her.

© Birgitta Wolfgang

Åpent og minimalistisk kjøkken

Da arkitekt og designer David Thulstrup skulle tegne sitt nye kjøkken var et av kravene at kjøkkenet og spisebordet skulle være i nærheten av hverandre så man kunne lage mat og samtidig sosialisere med gjestene. Med persienner foran de store vindusflatene skapes et nydelig lysspill i det spartanske rommet, og gjestene kan sitte for enden av kjøkkenøya og nyte en drink mens verten kokkelerer.

– I tillegg til trangen om å lage et minimalistisk hjem liker vi også å ha mange mennesker rundt oss. Det var derfor viktig at spisesonen og kjøkkenet skulle henge sammen, forteller David.

© Gustav Risager, Reform

Spennende fargebruk

Da interiørstylist Jules Villbrandt byttet ut kjøkkenet i sin historiske Berlin-leilighet, sto kvalitet i høysetet. Pluss myke, omfavnende farger.

Og det er nettopp den gode fargebruken som først og fremst skaper den innbydende stemningen i dette kjøkkenet, med innredning fra Reform. Sandfargede vegger i kalkmaling møter en olivengrønne kjøkkenøy og en nydelig kobberfarget aluminiumsplate i sprutsonen.

LES OGSÅ

Som en del av stuen
© Mikkel Adsbøl

Med lamper over kjøkkenøya

En mørk brun kjøkkeninnredning, laget i røkt eik av Københavns Møbelsnedkeri, er et nydelig valg i denne åpne løsningen. Nesten så du ikke ser at det er et kjøkken ved første øyekast!

Messingdetaljene er nydelige til treverket. Og legg merke til hvordan lampen (produsert av Claus CPH) over kjøkkenøya bidrar med fint arbeidslys, uten å gå på kompromiss med resten av stilen.

En velholden kokebokhylle bidrar også til følelsen av et kjøkken som er godt integrert i stuen.

Se resten av den vakre boligen her.

Glidende overganger
© Birgitta Wolfgang

Kjøkkenøy i betong

Dette kjøkkenet fikk plass i en helt ny del til det viktorianske huset i London. Dermed var det fullstendig opp til eierne å skape sitt drømmekjøkken.

Resultatet er superkult, en virkelig moderne kontrast til resten av boligen. Kjøkkenet er spesialbygget i betong og alm.

Kjøkkenøya går over til å bli kjøkkenbord ved å senke benkeplaten i betong ned ett nivå. Både plassbesparende og vakkert!

Industrielle takter
© Anders Hviid/Vipp

Industrielle takter

Hvis du først har god plass, hvorfor ikke dra på med en seks meter lang kjøkkenøy? Én god grunn kan kanskje være at det blir veldig tungt. I hvert fall hvis du skal ha en massiv benkeplate i stål ...

Det fikk Michal, som bor i denne leiligheten erfare. Men han er lidenskapelig opptatt av matlaging, og er storfornøyd med resultatet. Det skjønner vi godt!

Ja, benkeplaten måtte heises inn gjennom vinduet med kran – men så ble det også fantastisk kult! Skapdører av japansk bambus er også en fin detalj.

© Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Frittstående kjøkkenøy

Myk linoleum i en flaskegrønn nyanse gir dybde til dette flotte kjøkkenet der takhøyden er på seks meter. Det mørkegrønne kjøkkenet skaper en spennende dynamikk i det lyse rommet med raus takhøyde.

– Det vi er gladest for på kjøkkenet, er kombinasjonen av den grønne fargen og messingen, samt den store kjøkkenøya der det er god plass til mange gjester, sier eieren av linoleumskjøkkenet.

Lyst på mer kjøkkeninspirasjon og andre nyheter fra design- og arkitekturverdenen? Abonner på vårt nyhetsbrev!

© Foto: Birgitta Wolfgang, Styling: Majbritt Johansen

Rå kjøkkenøy i marmor

I den klassiske patrisiervillaen i Aarhus er det eksklusive kjøkkenet hjemmets store showstopper. Den langstrakte øya i lys marmor spiller hovedrollen, nydelig akkompagnert av mørke magnesittgulv og skapfronter i tre med messinghåndtak. Med organiske mønstre fremstår den iøynefallende kjøkkenøya myk og stram på samme tid. Det rå kjøkkenet i stål kan gjemmes bort bak de mørke skapdørene for et renere uttrykk.

Se den helt unike og renoverte villaen her.

Mørkt og maskulint
© Kira Brandt

Mørkt og maskulin kjøkkenøy

Den designbevisste eieren tegnet like gjerne kjøkkenet selv, for å få det akkurat som han ville. Eksklusive materialer som svart marmor og teak bidrar til det råflotte, utpreget maskuline uttrykket.

I et gammelt, industrielt rom med autentiske bjelker blir kontrastene ekstra interessante.

Inkluderende og praktisk
© Christian Schaulin

Inkluderende og praktisk

I denne fantastiske betongboligen i den svenske skjærgården har kjøkkenet fått lavere tak enn den tilstøtende stuedelen.

Innredningen er plassbygget av en snekker, og den store øya har fått benkeplate i marmor. Her kan tilskuere sitte på barstoler, mens kokken jobber.

© Niklas Hart

Ikea kjøkkenøy

Med god hjelp fra interiørarkitekt og møbelsnekker har eierne av denne Oslo-leiligheten fått skreddersydd et lyst kjøkken som fyller behovene deres og avdekker en stor interesse for kunst og for subtil luksus. Og hvem skulle tro at selve grunnelementene i dette kjøkkenet var moduler fra Ikea?

Se mer av den fine kjøkkenøya fra Ikea her.

Se, den svever!
© Camilla Lindgren-Aspaas

Svevende kjøkkenøy

Jakten på et nytt kjøkken begynner ofte med leting på internett etter inspirasjon. Det gjorde det også for dette danske paret, som som fant på en helt original løsning da de skulle innrede et gammelt fabrikklokale.

Mellom to robuste stolper fikk de montert en kjøkkenøy som ser nesten svevende ut!

Den fungerer både som koketopp og som en elegant og luftig romdeler. Smart utnyttelse av eksisterende arkitektur, og et skikkelig blikkfang i et stort, åpent rom.

Vil du se mer? Vi har samlet 8 fine kjøkken - få mer kjøkkeninspirasjon her.