© Birgitta Wolfgang

Kjøkkenet i eiketre er sammensatt ned til hver minste detalj

Kinodirektør Line Daugbjerg Christensen og skuespiller Esben Smed elsker sitt nye kjøkken. Hun fordi hun kan nerde så mye hun bare vil i matveien. Han fordi han kan nerde med treverket.

Å være eller ikke være, det er spørsmålet, sier Hamlet i Shakespeares berømte stykke. «Å være» handler blant annet om å være til stedet i nuet, og det kan innimellom uttrykke seg på litt mer håndfast vis. Som for eksempel når man pusser opp et hus. Bare spør Hamlets – alias skuespiller Esben Smeds – bedre halvdel.

– Jeg var på jobb og vi hadde avtalt at Esben skulle rive en vegg. Men da jeg kom hjem hadde han revet fire, ler kinodirektør Line Daugbjerg Christensen.

– Ja, «Rive-Rolf» slo til igjen, ler Esben.

– Det varme eiketreet gleder oss hver dag, sier Line Daugbjerg Christensen og Esben Smed om kjøkkeninnredningen fra Garde Hvalsøe. Lyset over kjøkkenøya er fra Anour, fuglebildet av Troels Carsson, I stuen står en Wegner-lenestol.

© Birgitta Wolfgang

Det er fremdeles mye som skal gjøres i huset paret kjøpte for snart to år siden. Men i vår, midt under et koronastengt samfunn, ble deres nye kjøkken ferdigstilt.

Og ikke et hvilket som helst kjøkken: Innredningen fra Garde Hvalsøe er et studie i hvor vakkert eiketre kan se ut når det er bearbeidet og nøyaktig sammensatt ned til hver minste detalj, og der sammenhengende treårer fortsetter fra skuffe til skuffe.

Selve kjøkkeninnredningen er plassert et lite nivå opp fra spiseplassen. For å få plass til kjøkkenmaskiner, duker og annet kjøkkenutstyr, er sokkelen utstyrt med skuffer. Bildet til venstre er av Troels Carlsen.

© Birgitta Wolfgang

– Vi undersøkte kjøkkenmarkedet grundig og gikk målrettet etter et kjøkken i tre, forteller Esben, som til og med prøvde å lure bedriftene til å avsløre noen triks, «for planen min var å bygge kjøkkenet selv». Han måtte imidlertid innse at han – trenerd som han er – aldri ville kunne klare å lage en innredning så bra som det ekspertene gjør. Dermed falt valget på det håndsnekrede kjøkkenet fra Garde Hvalsøe.

Bordplaten i granitt har et svakt rosa skjær, noe som er en spennende kontrast til det gylne treverket.

© Birgitta Wolfgang

Induksjon eller gass? Det sier litt om ambisjonsnivået i dette kjøkkenet at Line valgte gass – som er de fleste kokkers foretrukne varmekilde. Disse gassblussene er fra Pitt.

© Birgitta Wolfgang

Så fascinert av selve produksjonen av innredningen var Esben til og med, at han reiste til verkstedet for å se hvordan det ble til.

– Det var en stor opplevelse å snakke med mesterne, forteller Esben, som har valgt et kjøkken som skal vare i mange år. Og som koster. Men som han sier, «så får vi spise havregrøt en stund». Ikke at det kommer til å skje.

For der Esben er trenerd, er Line matnerd, som i valget mellom induksjon og gass gikk for sistnevnte – på kokkevis. Havregrøten må nok vike for mer avanserte retter ...

Fra kjøkkenet er det direkte adgang til hagen utenfor.