© Birgitta Wolfgang

Kjøkkenet i eiketre er sammensatt ned til hver minste detalj

Kinodirektør Line Daugbjerg Christensen og skuespiller Esben Smed elsker sitt nye kjøkken. Hun fordi hun kan nerde så mye hun bare vil i matveien. Han fordi han kan nerde med treverket.

Å være eller ikke være, det er spørsmålet, sier Hamlet i Shakespeares berømte stykke. «Å være» handler blant annet om å være til stedet i nuet, og det kan innimellom uttrykke seg på litt mer håndfast vis. Som for eksempel når man pusser opp et hus. Bare spør Hamlets – alias skuespiller Esben Smeds – bedre halvdel.

– Jeg var på jobb og vi hadde avtalt at Esben skulle rive en vegg. Men da jeg kom hjem hadde han revet fire, ler kinodirektør Line Daugbjerg Christensen.

– Ja, «Rive-Rolf» slo til igjen, ler Esben.

© Birgitta Wolfgang

– Det varme eiketreet gleder oss hver dag, sier Line Daugbjerg Christensen og Esben Smed om kjøkkeninnredningen fra Garde Hvalsøe. Lyset over kjøkkenøya er fra Anour, fuglebildet av Troels Carsson, I stuen står en Wegner-lenestol.

Det er fremdeles mye som skal gjøres i huset paret kjøpte for snart to år siden. Men i vår, midt under et koronastengt samfunn, ble deres nye kjøkken ferdigstilt.

Og ikke et hvilket som helst kjøkken: Innredningen fra Garde Hvalsøe er et studie i hvor vakkert eiketre kan se ut når det er bearbeidet og nøyaktig sammensatt ned til hver minste detalj, og der sammenhengende treårer fortsetter fra skuffe til skuffe.

© Birgitta Wolfgang

Selve kjøkkeninnredningen er plassert et lite nivå opp fra spiseplassen. For å få plass til kjøkkenmaskiner, duker og annet kjøkkenutstyr, er sokkelen utstyrt med skuffer. Bildet til venstre er av Troels Carlsen.

– Vi undersøkte kjøkkenmarkedet grundig og gikk målrettet etter et kjøkken i tre, forteller Esben, som til og med prøvde å lure bedriftene til å avsløre noen triks, «for planen min var å bygge kjøkkenet selv». Han måtte imidlertid innse at han – trenerd som han er – aldri ville kunne klare å lage en innredning så bra som det ekspertene gjør. Dermed falt valget på det håndsnekrede kjøkkenet fra Garde Hvalsøe.

© Birgitta Wolfgang

Bordplaten i granitt har et svakt rosa skjær, noe som er en spennende kontrast til det gylne treverket.

© Birgitta Wolfgang

Induksjon eller gass? Det sier litt om ambisjonsnivået i dette kjøkkenet at Line valgte gass – som er de fleste kokkers foretrukne varmekilde. Disse gassblussene er fra Pitt.

Så fascinert av selve produksjonen av innredningen var Esben til og med, at han reiste til verkstedet for å se hvordan det ble til.

– Det var en stor opplevelse å snakke med mesterne, forteller Esben, som har valgt et kjøkken som skal vare i mange år. Og som koster. Men som han sier, «så får vi spise havregrøt en stund». Ikke at det kommer til å skje.

For der Esben er trenerd, er Line matnerd, som i valget mellom induksjon og gass gikk for sistnevnte – på kokkevis. Havregrøten må nok vike for mer avanserte retter ...

Fra kjøkkenet er det direkte adgang til hagen utenfor.