De siste par årene har populariteten til såkalte «tablescapes» bare økt.
Det vil si kunsten å dekke et bord der alt fra mat til pynt spiller sammen for å skape en stor, helhetlig dekorasjon – så vakker at man nesten ikke har hjerte til å bryte det første brødstykket.
Her tenker du kanskje at appelsiner er det opplagte valget til julebordet. Men i år er det en helt annen frukt som brukere på sosiale medier har kastet sin kjærlighet på som det ultimate midtpunktet på julens bord.
Det er nemlig noe så enkelt som druer.
Ikke bare servert i en skål, men som et overdådig fat med mengder av drueklaser, som får borddekkingen din til å ligne noe hentet rett ut av et maleri fra barokken.
Barokken er nemlig også en av julens store inspirasjonskilder i år, der overdådige detaljer, dype farger, tunge tekstiler og vintage glass og sølv setter stilen. Og her passer de mørkerøde druene perfekt inn i stemningen.
Slik lager du et fat med druer
For å lage et spektakulært druefat kreves det faktisk ikke så mye.
Det eneste du trenger, er følgende:
- Et vakkert fat – gjerne på stett
- En håndfull tannpirkere eller grillspyd i tre
- Mange pakker med druer
Start med å lage en god bunn i fatet. Hvis det ikke er gjennomsiktig, kan du spare på druene og fylle bunnen med sølv- eller bakepapir. Bygg deretter forsiktig opp drueklasene i lag. Pass på at de henger godt ut over kanten, slik at dekorasjonen får en flott silhuett.
Bruk tannpirkere eller grillspyd underveis for å feste druene godt, så de ikke faller ned. Se i videoen under hvordan blomsterdekoratør Gary Samuelian gjør det.
Hvis du vil imponere ekstra mye
Trenden gjelder ikke bare druer – frukt som appelsiner, pærer og epler kan også brukes for å skape et enda mer overdådig fruktfat.
Men hvis du vil ta frukt- eller druefatet ditt til nye høyder og gjøre det enda mer malerisk, kan du dekke frukten med sukker, slik den Stockholm-baserte bakeren og selskapseksperten Cecilia Tolone viser i videoen under.
Den søte overflaten gir frukten en helt spesiell effekt – og det er ikke særlig vanskelig å få til.
I tillegg til frukten trenger du bare eggehviter og sukker. Pensle frukten med et tynt lag eggehvite, og dypp dem deretter i sukker. La frukten hvile et par timer eller over natten før du arrangerer dem på fatet.
Hvis du ikke vil bruke eggehvite, kan du også bruke sukkersirup. Men da risikerer du at sirupen løser opp sukkeret på frukten, og det kan gi en mer klumpete overflate.