5 gode grunner til å velge marmor på kjøkkenet

Marmor er et klassisk, vakkert materiale som har fått en ny renessanse. Her er noen gode grunner til å gå for marmor på kjøkkenet!

1. Marmor har et unikt og klassisk utseende
© Produsenten

1. Marmor har et unikt og klassisk utseende

Marmor har vært tydelig til stede i trendbildet de siste årene, men det er også et klassisk materiale som gir kjøkkenet ditt en touch av luksus.

Enten du bruker marmor på benkeplate, gulv, møbler eller accessoirer, vil materialet garantert gjøre kjøkkenet ditt vakrere.

Marmor passer også til de fleste stiler, og vil gjøre seg like godt på et stramt og moderne kjøkken som på en mer klassisk variant.

PÅ BILDET: Benkeplaten på denne kjøkkenøya i Boforms nye Line One-kjøkken er noe utenom det vanlige: Fior di Bosco-marmoren har en spennende fargepalett i grønt og grått og en marmorering som minner om patinert metall.

2. Marmor er lett å rengjøre
© Prue Ruscoe/ Taverna Agency

2. Marmor er lett å rengjøre

Marmor har en glatt overflate som er lett å holde ren. Særlig de polerte variantene er lettvinte å tørke over, og særlig de polerte overflatene er lette å tørke bort skitt fra.

PÅ BILDET: En spesiallaget kjøkkenbenk på hjul gir fleksibilitet til rommet. De svarte detaljene i interiøret står godt til de store hvite marmorflisene, og gir et robust uttrykk uten å virke tungt.

3. Marmor er et autentisk naturmateriale
© Sandra Aslaksen

3. Marmor er et autentisk naturmateriale

Det gir en god følelse å benytte seg av naturens egne materialer i innredningen. Marmor er et levende materiale som er godt å ta på, dessuten er hver plate unik med sine helt spesielle tegninger.

PÅ BILDET: Kjøkkenet er i svartbeiset eik med benkeplater i marmor som er brettet rundt sidene og videreført et stykke opp på veggen – en vakker måte å beskytte sprutsonen på.

Steinen har en tydeligere marmorering enn man vanligvis ser, noe som gir spennende liv til den glatte flaten.

4. Marmor fås i mange farger og mønstre
© Produsentene

4. Marmor fås i mange farger og mønstre

Marmor fås i mange fargesjatteringer til tross for at det er et naturmateriale.

Dette er fordi marmor er en metamorf bergart, som gjennomgår forandringer i sammensetningen når den utsettes for for eksempel endringer i trykk og temperatur.

Den berømte Carrara-marmoren fra italia er hvit og består av nesten ren kalsitt, men det finnes også grønn marmor som har fått fargen sin fra kobber eller magnesium, sort marmor hvor fargen kommer fra jernoksid, eller rosa marmor som har tatt farge fra mangan.

(Kilde: Wikipedia)

5. Marmor er perfekt for baking
© Andreas Mikkel Hansen

5. Marmor er perfekt for baking

Marmorens naturlige kjølige overflate gjør den perfekt til å bake på. Å kjevle ut deig går som en lek på denne benkeplaten!

Marmor tåler også høye temperaturer, men du bør likevel ikke sette varme kjeler rett på benken, siden det kan skade glansen i marmoren.

PÅ BILDET: På dette kjøkkenet fortsetter benkeplaten ned på gavlen av kjøkkeninnredningen. Selve marmoren er Bianco Lasa fra Italia, og de myke, brune tegningene står spesielt godt til kjøkkeninnredningen i varmt valnøtt-tre.

Se flere bilder av dette lekre kjøkkenet her!

6. Marmor er holdbart og har et historisk sus
© Karina Tangberg/ House of Pictures

6. Marmor er holdbart og har et historisk sus

Marmor er varig! Bare tenk på Michelangelos marmorskulpturer som vi kan beundre den dag i dag.

Tar du godt vare på marmoroverflatene dine, kan de vare i flere tiår – selv om marmor er et mykere og mer porøst materiale enn for eksempel granitt.

(Kilde: Diapol Norge)

3 tips til vedlikehold av marmor
© Jonas Ingerstedt/ House of Pictures

3 tips til vedlikehold av marmor

1. BESKYTTELSE: Sett inn marmoroverflater med et spesielt behandlingsmiddel et par ganger i året. Dette beskytter den porøse overflaten noe.

2. RENGJØRING: Alle benkeplater i stein bør rengjøres med en fuktig mikrofiberklut daglig. Ikke bruk sterke rengjøringsmidler!

3. FORSIKTIG! Marmor er sårbar for væskeflekker, siden væsker trekker fort inn i den porøse overflaten. Ikke sett glass med vin, juice o.l rett på benken, men bruk beskyttere. Marmor er spesielt sårbar for væsker som inneholder mye syre.

LES MER om ulike typer benkeplater hos Vi i villa!

PÅ BILDET: Kjøkkken fra HTH med benkeplate i marmor. Også er marmoren trukket et stykke oppover veggen, noe som gir en fin ramme til kjøkkeninnredningen.