© Birgitta Wolfgang

Vi har besøkt en av Danmarks fremste romdesignere

Designer David Thulstrup er en mester av moderne enkelhet, enten han innreder stjernerestauranten Noma eller sitt eget hjem.

Moderne enkelhet er nøkkelordene, både når David Thulstrup jobber med spektakulære kunder som Noma, og når det gjelder hans eget hjem. Han har på få år kommet helt i toppen på listen over Danmarks beste romdesignere. Vi har besøkt ham i hans nye leilighet, som er resultatet av en kolossal renovering. Med nye romfordelinger og gjennomførte valg.

© Birgitta Wolfgang

Jakten på ro

Arkitekt og designer David Thulstrup elsker ro, særlig hjemme. Han og samboeren Martin bestemte seg derfor for å kvitte seg med mesteparten av eiendelene sine. Møbler, kunstverk, tepper og bøker ble enten solgt eller gitt bort, og formålet med prosjektet var tosidet. På den ene siden ønsket paret å finne ut hva de egentlig hadde bruk for. Samtidig ville de ha et sted hvor de kunne teste alle møblene som David designer. Én ting er å lage en ny stol eller en sofa, men det er først når man lever med den at man kjenner om den fungerer.

Arkitekt og designer David Thulstrups nye hjem er resultatet av en omfattende renovering. Seks rom er blitt til tre, og allerede i entreen vitner materialene om en kompromissløs tilnærming. Vegger, gulv og tak er fjernet for så å bygge opp nye rom, hvor skapfronter i børstet aluminium og hvite, matte vegger rammer inn boligen. Skulpturen signert Carl Emil Jacobsen bryter nydelig med de stramme linjene.

© Birgitta Wolfgang

En arbeiderleilighet fra 1920-årene

Som en del av opprydningsprosessen kjøpte paret en 140 kvadratmeter stor leilighet i femte etasje på Amager i 2018. Øresund-områdets karakteristiske arbeiderleiligheter fra 1920-tallet har gjerne en lang, mørk korridor med mange små rom – seks i David og Martins tilfelle. Lite var blitt gjort siden den forrige eieren flyttet inn for 40 år siden, og stedet var generelt i dårlig stand.

David har selv tegnet det minimalistiske Plate-kjøkkenet, som nå er satt i produksjon av Reform. Innmaten i skapene er fra Ikea, mens frontene består av mdf-plater dekket av tynn aluminium. Med persienner foran de store vindusflatene skapes et nydelig lysspill i det spartanske rommet, og bak Font-barstolene av Studio David Thulstrup for Møbel Copenhagen henger et verk av Silas Inoue. Skulpturen er av Carl Emil Jacobsen.

© Birgitta Wolfgang

"Vi ville skape noe åpent som kunne gi oss ro og overblikk"

– Jeg så virkelig muligheten for å skape de rammene som Martin og jeg ønsket oss. Vi kom fra en stor leilighet på Østerbro med mange små rom, mens her ville vi skape noe åpent som kunne gi oss ro og overblikk. I tillegg til trangen om å lage et minimalistisk hjem liker vi også å ha mange mennesker rundt oss. Det var derfor viktig at spisesonen og kjøkkenet skulle henge sammen, forteller David.

En strømlinjet atmosfære

Han tegnet en ny planløsning som transformerte leilighetens seks små rom til tre store. Soverommet kan skilles fra det store oppholdsrommet med skyvedører, og kontoret kan lukkes helt av. Resten er ett stort rom med integrert kjøkken.

– Når man ser leiligheten nå er det vanskelig å forestille seg hvordan den en gang var. Veggen til kjøkkenet er borte og jeg har fjernet dørkarmer og andre detaljer for å skape en strømlinjet atmosfære med matte hvite vegger, sier David.

Soverommet er et delikat spill mellom gylne og kalde nyanser. Det grå gulvteppet fra Massimo Copenhagen som rammer inn sengen er en lun velkomst til bare føtter om morgenen, mens vintagestolene i tre er av Hans J. Wegner.

© Birgitta Wolfgang
Flotte vintagetrestoler av Hans J. Wegner
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En bokhylle, bygget spesielt til leiligheten, skiller soverommet og stuen. Dørene fra Vahle kan enkelt foldes ut slik at sovesonen forvandles til en privat avdeling. Gulvteppet er fra Massimo Copenhagen.

© Birgitta Wolfgang

"Det er så deilig å leve uten rot og overflødige ting"

Etter å ha flyttet fra en leilighet hvor både vegger og tak var malt i en dypgrønn tone er han begeistret over den beroligende effekten som de gjennomgående hvite flatene i det nye hjemme har. Med store vinduer som strekker seg fra gulv til tak blir de lyse veggene som lerreter for det dramatiske lysspillet som filtreres gjennom persiennene.

Og selv om transformasjonen er stor, vitner de originale furugulvene om leilighetens liv før David og Martin.

– Jeg elsker virkelig gulvet. Det gir karakter til rommet, samtidig som det er en hyllest til boligens opprinnelse, sier David.

– Dette er et hjem for to personer. Martin bryr seg lite om materielle ting. Han liker rommene her og synes det er deilig å leve uten rot og alt som er overflødig.

På hjemmekontoret er skapveggen i børstet stål fra Reform et nydelig ekko av kjøkkeninnredningen, noe som bidrar til en fin helhetsopplevelse av boligen. Arv-stolen er designet av Studio David Thulstrup til restauranten Noma, produsert av Brdr. Krüger. Eiermannbordet er designet av Egon Eiermann fra Please Wait to be Seated, lampen er et bruktfunn fra Klassik, mens gipsmasken på veggen forestiller Davids far som ung.

© Birgitta Wolfgang

Hjemmekontoret har et langt børstet veggskap i stål fra Reform - lik det på kjøkkenet. Hvis du pusser opp et helt hjem, er det en god ide å velge de samme skapløsningene i hele huset. Det skaper umiddelbar sammenheng.

Flotte, oransje stoler
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et av de vellykkede overordnede elementene er at vinduene i hele leiligheten går fra tak til gulv. Vinduene er fremhevet av persienner, som gir en fantastisk lyseffekt, også den vinterdagen da vi fotograferte David Thulstrups leilighet. Om kvelden skaper Jasper Morrisons Glo-balllamper magi mellom persiennene og rommet.

Den røde basen på Mooner-sofaen av Studio David Thulstrup for Common Seating setter en leken spiss på det sobre interiøret. Stuebordet er spesiallaget i norsk granitt, mens trebordet er vintage av Børge Mogensen og kjøpt hos Klassik. Den lave, lyse skjenken fremstår nærmest som en integrert del av veggen. Font-loungestolene er av Studio David Thulstrup for Møbel Copenhagen, mens teppet fra Massimo Copenhagen sørger for en lun oppsummering av de ulike elementene.

© Birgitta Wolfgang

Romdesignerens følelse av skjønnhet

David Thulstrup har de siste årene satt sine fingeravtrykk på både fremtredende rom og på ditt design både i Danmark og internasjonalt. Fra ny boligarkitektur til restaurant, detaljhandel, hotell og møbeldesign. Han etablerte Studio David Thulstrup for ti år siden, og teamet hans på 20 ansatte har vunnet mange nasjonale og internasjonale designpriser.

Hans innredning av restauranten Noma er markant, der han blant annet lagde nye møbler og møblerte en lounge som en hyllest til eneboligens 70-tallsstil.

Utstillingslokaler som for eksempel Garde Hvalsøe, har også vært vellykkede hvor spesielt i Aarhus er internasjonalt toppklasse. Nylig tegnet han også en ny filial av Gasoline Grill og er for tiden opptatt med store interiørdesignoppgaver i private hjem.

Hans stil gjenspeiles i materialkomposisjonene som han bruker mye tid på å velge og blande på nye måter. Han tror på (og finner) skjønnheten i det enkelte materiale og kaller til og med stilen sin for moderne enkelhet. Før han startet sin egen virksomhet, jobbet han med bolig- og kommersielle og institusjonelle prosjekter for Jean Nouvel i Paris fra 2003 til 2006 og på luksushandelsprosjekter for Peter Marino i New York fra 2007 til 2008.