© Pernille Greve. Styling: Barbara Fuglsang Gay

Clara pynter selv det 5 000 kvadratmeter store godset til jul – gjerne med papirklipp fra nærmeste dagligvarehandel

Hvordan feirer man jul på et av Fyns flotteste gods? Nesten som alle andre steder, med familie og venner, gløgg og kirkekonsert – og nisser på loftet. Forskjellen er størrelsen. Hvert år pynter nemlig Clara Rosenkrantz selv de 5000 kvadratmeterne på Glorup Gods – med juletre i ballsalen, en påfugl på flygelet og papirpynt fra nærmeste dagligvarehandel.

Det var en jul da Clara Rosenkrantz et kort øyeblikk lurte på om en av Glorup Gods’ mange forfedre hadde tatt bolig i henne. Hun var i ferd med å gjøre døtrene klare til det årlige arrangementet og tok et skritt tilbake for å betrakte resultatet:

– Jeg hadde virkelig lagt sjelen i det og krøllet håret deres – ikke slik at det ble perfekt og glansfullt, men i stramme korketrekkere. Og plutselig slo det meg: Hva er dette – første akt i Nøtteknekkeren? Alt ble nesten parodisk gammeldags, ler hun.

Clara kunne ha valgt blant mange forfedre. Familien til ektemannen, Jacob Arild Moltke-Huitfeldt Rosenkrantz, overtok Glorup i 1762.

Julen her er, som alt annet på godset, tett knyttet til tradisjoner. Et av høydepunktene er gløgg-sammenkomsten som alltid holdes tidlig i desember. Da inviteres naboer og venner inn – en skikk som stammer fra tiden da gården hadde både mye personale og leilendinger.

– Vi har ikke like mange ansatte som før, men det er fortsatt mange som er innom og gjør en innsats. Dem skylder vi en takk for at dette gamle stedet holdes i gang, sier Clara.

LES OGSÅ

Det ble oppstyr, da juletreet ble flyttet etter 200 år på den samme plassen

Hun flyttet inn på Glorup for ti år siden, etter at hun og Jacob hadde forelsket seg hodestups i 2014. Han kommer fra en gammel adelsslekt, hun vokste opp i Christiania.

Clara beskriver seg selv som en kvinne som vet hvor skapet skal stå – og det ble da også litt rabalder da hun en jul bestemte seg for å flytte treet. Ikke til et annet rom, men fra venstre til høyre i ballsalen, der det hadde stått på samme plass i to hundre år.

– Da jeg nettopp hadde flyttet inn, syntes jeg det var litt ekstremt at så mye ikke kunne røres, bare fordi det hadde vært slik i generasjoner. Så jeg flyttet treet. Og ja, det ble litt oppstyr i starten, men sånn ble det, forteller hun.

Clara viser stadig at man kan fornye med respekt for historien. Som da hun i 2024 ga ut kokeboken Claras gjestebud, en nytolkning av 150 år gamle oppskrifter fra godsets kjøkken. Eller da hun i fjor startet en ny tradisjon: en veldedig julekonsert i kapellet på godset.

– Der har vi giftet oss og døpt barna, men ellers skjer det ikke mye i kapellet. Det er katolsk fordi min manns tippoldefar var en sterkt troende katolikk, og det fantes ingen katolsk kirke på Fyn den gangen. Derfor fikk han tillatelse til å bygge kapellet – og vi har fortsatt dokumentet han fikk fra paven. Det er et vakkert rom, og jeg syntes det var synd å ikke dele det. Så nå arrangerer jeg veldedighetskonsert til jul, hvor overskuddet går ti BørneTelefonen. Koret fra barnas skole synger, og jeg liker tanken på at det er barna selv som gir videre til andre barn, forklarer hun.

En oppyntning som tar et par dager

Det er også Clara som står for å pynte godset på 5000 kvadratmeter til jul. Derfor har hun alltid julen i bakhodet – hun kjøper pynt på salg i januar, og gjennom sommeren samler hun blomster, greiner og grønt som hun tørker. I år tok hun også med seg masse lav hjem fra en ferie i Sverige.

– Her trengs det mengder av alt. Jo mer jeg kan spraye med gull eller dyppe i glitter, desto bedre, sier Clara, som finner det meste av pynten i godsets hage og skog.

Hun og Jacob er enige om at pyntingen ikke starter før 1. desember. Men som i et ethvert godt matprogram har Clara gjort forberedelser i forkant. Hun binder kranser og lager dekorasjoner – en tradisjon hun har med seg fra barndommen, særlig fra morfaren som var prest og elsket julen. Det tar noen dager å pynte huset.

– Det er ikke pynt i hvert eneste rom. Jeg velger ut noen steder. Hallen gjør jeg for eksempel mye ut av, og begge jentene har juletre på rommene sine. Jeg elsker også å pynte peisene og lage store buketter som ved de gamle gullspeilene, sier hun.

Gjennom ti år har Clara og Jacob renovert godset, ett rom i året. Og Clara har funnet en regel som gjelder både for julen og for livet på Glorup:

– I starten var jeg opptatt av at alt nytt skulle være gammelt, altså fra Glorups egen tid. Men jeg har innsett at når jeg finner noe nytt som er vakkert i seg selv, passer det som oftest fint sammen med det andre, forklarer hun.

Og apropos nytt: I disse dager lanserer hun sin andre kokebok, Claras søte jul på slottet – oppskrifter til juledager og vinterfester. Her finner man blant annet godsets berømte vaniljekranser og en hasselnøttfudge som er så god at den må gjemmes unna hvis det skal være noe igjen til julaften – en erfaring de gjorde seg i fjor.

LES OGSÅ