Bli med hjem til en ekte julefan

Når desember kommer har Lykke Hindsberg planlagt julepynten i mange måneder allerede. Med grønne vekster, julekuler og levende lys blir stemningen komplett.

Lykkeliv

Allerede om sommeren starter tankene om julepynt hjemme hos Lykke Hindsberg. Hun elsker simpelten alt ved desember og julen – og sammenligner seg selv med den legendariske Gjertrud Sand fra "The Julekalender". Det må isåfall være i en noe modernisert versjon!

© Lene Samsø

Lykke jobber frilans som prosjektleder i reklamebransjen, og driver i tillegg Instagram-profilen og bloggen lykkestunder.dk, hvor hun deler tips til hyggelige juleforberedelser

En ekte julefan

Spør man Lykke Hindsberg hva hun liker aller best ved julen, kommer svaret spontant:

– Alt. Jeg begynner å glede meg allerede i september, da starter jakten på ideer til julepyntingen. Jeg finner ofte ting i skogen om sommeren også, som jeg sparer på til jul.

© Lene Samsø

Den lyse, herskapelige basen i Lykke og Thomas' hjem i Vanløse gir rikelig med rom til julepynten, som danderes etter følgende prinsipp: Grønt for seg, kuler for seg. Slik bevares en ro i helheten, selv om reglene opphører når det kommer til selve hovedpersonen: Juletreet, som er nydelig innrammet av et småsprosset vindusparti, skal nemlig bugne! Spisebordet er fra FDB Møbler, mens AJ-gulvlampen i forgrunnen er designet av Arne Jacobsen for Louis Poulsen.

© Lene Samsø

Små minikranser av eukalyptysgrener, olivenkvister og gran henger ved glassdøren som en uro.

Lykkestunder

Det er ingen tvil om at høytiden ønskes hjertelig velkommen inn i den røde murvillaen fra 1928 utenfor København, der Lykke bor med ektemannen Thomas Skovboe, Philip på tre år og fire år gamle Frederik. På Lykkes blogg, lykkestunder.dk, går julen heller ikke stille for seg. Her deler hun kreative ideer til dekorasjoner, bakverk og andre inspirerende juletips. Men selv om iveren etter å fylle huset med julestemning melder seg tidlig, venter Lykke til første søndag i advent før juledekorasjonene henges opp.

– Faller første søndag i advent før desember, er det et bra år, smiler hun.

© Lene Samsø
© Lene Samsø

En mørkegrå kontrastvegg i spisestuen, malt i fargen ON.00.49. fra Nordsjö, gir en elegant dybde til det ellers lyse interiøret, som lunes til jul med grankranser, julekuler og levende lys. Rundt bordet fra FDB Møbler står Charles & Ray Eames' stoler i hvitt, produsert av Vitra. 101-pendelen er av Kaare Klint for Le Klint.

Et miks av nytt og gammelt

Lykke mestrer kunsten å mikse nytt med gammelt, dyrt design med gode funn, arvestykker og hjemmelagde ting - og får det til å fungere på en vellykket måte i det hyggelige hjemmet.

Fargepaletten er holdt nøytral, men aldri kjedelig, og de primært sort-hvite og grå nyansene brukes til å skape både ro og spenning til rommene, så objekter, planter og blomster får mere fokus.

© Lene Samsø

En stor, innbydende Ikea-sofa fylt med puter fra Broste Copenhagen, Tell Me More og Tine K Home er det naturlige samlingspunktet i stuen. Små grantrær på gulvet og på stuebordet fra danske Ilva skaper nydelig julestemning på enkelt vis. PK22-lenestolen av Poul Kjærholm produseres av Fritz Hansen, AJ-gulvog bordlampen er av Arne Jacobsen for Louis Poulsen, mens gulvteppet er fra Ellos Home.

Rolig og naturlig høytid

En fargepalett forankret i svart, hvitt og grått skaper både kontrast og ro i interiøret. Det nøytrale bakteppet gir spillerom til blomster og grønne vekster, som til jul plantes i krukker eller bindes i kranser i en miks av enkelt og overdådig. Julekuler og andre ornamenter samles separat på fat, glass og i vinduer som egne dekorasjoner. Denne oppdelingen gir en ro i julepyntingen, som ellers fort kunne fremstått overlesset.

– Å markere høytiden med pynt er en side av julen jeg prøver å gjøre så naturlig og rolig som mulig. Det må gjerne være mye gran og grønt, og det skal helst ikke bråke for mye med alle mulige dekorasjoner og kuler, sier Lykke.

© Lene Samsø

Adventsstaken har Lykke laget selv, av tørkede blomster fra sin egen brudebukett, eføy fra hagen, mose og andre vekster hentet med hjem fra turer i skogen. En skikkelig brannfare, med andre ord, men Lykke går selvfølgelig aldri fra tente lys!

Pynting i fellesskap

På juletreet skal det likevel bugne. Her henges kuler og hjemmelaget pynt fra barna, og hvert år får Lykke et oppheng fra Royal Copenhagen av moren, med en personlig hilsen skrevet på esken.

– Selv om jeg hele tiden følger med på nye bolig - og designtendenser og konstant prøver ut nye ting i interiøret, er det ikke mange endringer i måten vi feirer jul på. Alle i familien vet godt hva som skal skje og ser frem til tradisjonene med like stor begeistring hvert år.

© Lene Samsø

En kjøkkenmodul er plassert ut fra veggen og skiller spisestuen fra Kvik-kjøkkenet, uten å gå på bekostning av det sosiale samværet mellom de to sonene. Over benken henger MHY-lamper av Norway Says fra Muuto. I hjørnet av spisestuen står et malt vitrineskap fra Lykkes farfar, og fyller rommet med en god dose nostalgi. På spisebordet fra FDB Møbler er en skål med julekuler servert – så enkelt, så fint!

© Lene Samsø

Kombinert med vintergrønne vekster og hvit snø utgjør den røde murvillaen i Vanløse fra 1928 den perfekte julepalett.

© Lene Samsø

En grønn julekrans har funnet veien fra stuen og opp på soverommet, og knytter fint sammen under- og overetasjen. En krakk fra Tine K Home er brukt som nattbord, vegglampen er fra Ikea og sengetøyet fra H&M Home. Veggen er malt i avslappende Rustikk Grågrønn fra Nordsjö.

© Lene Samsø

På Philip og Frederiks rom har Lykke laget et kosehjørne med puter fra Ikea samt egne kreasjoner sydd i tekstiler fra Liberty. Med et lite juletre ved siden av er hyggen komplett!

© Lene Samsø

To rom er slått sammen til et stort, deilig bad med masse lys. Ettersom vegg blir til tak og omvendt, var det et helt naturlig valg å legge fliser kun på gulvet og i dusjsonen, og heller male øvrige flater med våtromsmaling. Den svarte krakken er fra Lindebjerg Design, skittentøyskurven, speilet og matten fra House Doctor.