© Stine Christiansen

Hjemme Hos Nadia Lassen er det pyntet med granbar, furu og kongler i (nesten) hvert eneste rom

Når konfekten er trillet ferdig i de sene nattetimene lille julaften, senker julefreden seg hos Nuura-medgründer og daglig leder Nadia Lassen. Selv om desember byr på mange gjøremål og arrangementer – ikke minst med fire barn i huset – nyter hun forberedelsene og gleden ved å pynte til jul.

Første søndag i advent starter julen – aldri før, aldri senere – og alltid med pinnebrød på bål i hagen til svigerforeldrene til Nadia Lassen.

Det er også da hun begynner å pynte til jul. Foruten klassisk pynt tar hun naturen inn – både fra hagen og fra familiens hytte.

Hortensiaene er klippet ned, blomsterhodene tørket og spart, og inn kommer granbar, furu og kongler, som får følge av amaryllis og juleroser.

– Naturen er det bærende elementet i huset. I hagestuen, der juletreet står, er det litt mer farger og liv. Det samme gjelder på barnerommene, hvor barna pynter selv, forteller Nadia.

LES OGSÅ

Som en sammensatt familie på seks – pluss hund – kan desember bli ekstra travel når de bare er sammen annenhver uke. Skole- og jobbarrrangementer fyller kalenderen, og i tillegg skal tradisjonene holdes i hevd.

Familien må ha en klippe- og lime-dag hvor de lager pynt til treet, og de finner alltid én ny pynt de kjøper sammen. Treet skal også hentes – en oppgave de tar på største alvor.

– Og så, på et tidspunkt, peker alle barna på det samme treet og sier: «Vi synes det der er fint», selv om det kanskje ikke er det flotteste. Da vet vi at de egentlig ikke orker å lete mer, ler Nadia.

Når julaften nærmer seg, har Nadia én fast tradisjon til – å lage konfekt sammen med en venninne.

– Det tar halve dagen og halve natten, men det er da julen virkelig begynner for meg. Det betyr nemlig at jeg har ferie og kan slappe av.

Julen feires som regel hjemme i Frederiksberg, og den varierer litt avhengig av om barna er der eller ikke. Er alle samlet, serverer de tradisjonell julemat. Er barna hos sine andre foreldre, lager Nadia og mannen en liten «minijul» noen dager før, og da står kalkun på menyen – akkurat slik Nadia er vant til fra oppveksten.

Et fast ritual er at mannen i huset lager maten, mens Nadia dekker bordet. Og ingen av dem stresser – de nyter å forberede julemåltidet sammen.

LES OGSÅ