© Cecilie Refsum

Juleeksperten tipser: Slik unngår du stress i adventstiden

Julebokforfatter Camilla Reimers hjelper deg gjennom førjulstiden med lave skuldre og lommeboken i behold.

Julen har en helt unik plass i manges hjerter, og det er ikke så rart. Tid med familie og venner, koselige tradisjoner, gaver, julepynt og ikke minst god mat og drikke er store lyspunkter i årets mørkeste tid.

En som er over gjennomsnittlig glad i julen er Camilla Reimers. Trebarnsmoren har lang bakgrunn fra eiendomsbransjen men la om karrieren da behovet for en friere hverdag meldte seg. Som medgründer av portalen Bursdagsjentene.no og stifter av eventselskapet Fix Ferdig Fest er Camilla en regelrett ekspert når det kommer til gjennomført planlegging av små og store feiringer.

Så da tilbudet om å skrive en bok om vår mest kjente og kjære høytid kom, var hun ikke i tvil: hvis noen skulle skrive denne boken, var det henne. Resultatet ble inspirasjonsboken I desember. Boken er lagt opp som en slags julekalender, hvor hver dag er et nytt kapittel med ideer til hyggelige aktiviteter små og store kan gjøre sammen, oppskrifter på julemat samt gode tips til hjemmelagde dekorasjoner og personlige julegaver.

Vi tok en prat med den kreative forfatteren for å høre mer om hennes forkjærlighet for julen, og plukke opp smarte tips til hvordan man kan minimere stress i førjulstiden.

© Panta Forlag

Kan du beskrive boken din "I desember"?
I desember er en bok som er laget for å gjøre den mørke tiden fra oktober og november lys og inspirerende. Tittelen burde jo egentlig være «alt du kan kose deg med før desember» da den er ment til å spre glede hele høsten. Kort fortalt inneholder boken oppskriften til å gå inn i julen med lave skuldre og lommeboken i behold.

Boken handler ikke om det perfekte, men tvert i mot om skaperglede og er en inspirasjonskilde til å lage det hyggelig med naturen som utgangspunkt. Gjenbruk er mitt mellomnavn.

Hva fikk deg til å skrive en bok om julen?
– Jeg kom i kontakt med en forlegger som spurte om jeg kunne skrive en julebok, og når koronaen kom var det et perfekt prosjekt og en liten drøm som gikk i oppfyllelse. Boken kom litt som julekvelden på kjerringa, men når jeg først ble spurt om jeg kunne gjøre dette, tok jeg det ærefulle oppdraget og kjente at her må det leveres.

Jeg elsker jul. Tenk å få dele av den entusiasmen med andre, og kanskje få lov å ufarliggjøre det som mange tenker på som stress. Rett og slett plukke høye skuldre ned og spre litt juleglede. Jeg får mange mail av lesere av boken som har latt seg inspirere og det har vært mitt mål.

© Cecilie Refsum
© Cecilie Refsum

Julen er en høytid som har en helt spesiell betydning for mange; hvorfor tror du det er?
– Julen er en tid full av følelser; glede, tristhet og utilstrekkelighet - de emosjonelle berg-og dalbanene vil være like hos alle. Livet er i forandring, og dermed går de fleste av oss gjennom juletiden med hele følelsesregisteret.

Julen er dessuten for mange en tid til refleksjon hvor minner kommer opp. Selv mistet jeg faren min noen dager før jul når jeg var atten år, det skriver jeg om i boken. For mange handler jul om å komme seg gjennom høytiden, og dette har jeg valgt å ta på alvor i boken.

Juleblomster er hovedpynten hjemme hos Camilla i desember. Amaryllis er en av favorittene.

© Cecilie Refsum

Hvilke tradisjoner er viktigst for deg i julen?
– For meg begynner juletradisjonene for alvor med julekalendre, det lager jeg minimum fem av hvert år. En til hvert av barna og til min egen mor på 88 år og svigermor på 84 år, de sistnevnte blir så begeistret at det er en fryd. Alle kalenderne har 24 pakker, men alt er ikke ting, det er mange opplevelser. Mor og svigermor kan for eksempel få en invitasjon hvor det står «andre søndag i advent går vi tur og avslutter med løksuppe hos oss».

Videre er pynting med naturmaterialer viktig for meg. Jeg sanker mose, granbar, einer, grener og annet fra høsten, og dette lager jeg alt fra kranser til døren eller små dekorasjoner av.

Og så er juletrepynting er et rituale. Jeg insisterer på å pynte treet i god tid - minimum fire dager før jul, da kommer julen inn i vår stue for alvor. Alle må være hjemme og alt må skje i «riktig» rekkefølge. Datteren min setter på stjernene til slutt, og når treet er pyntet drikker vi champagne.

Camilla og datteren Kaia dekorerer julegavene med hjemmelagde kort og pynt.

© Cecilie Refsum
"I desember" handler ikke om det perfekte, men tvert i mot om skaperglede og er en inspirasjonskilde til å lage det hyggelig med naturen som utgangspunkt. — Camilla Reimers
© Cecilie Refsum
© Cecilie Refsum

Boken er full av fine ideer til julepynt og dekorasjoner man kan lage selv. Har du en favoritt du vil fremheve?
– Min soleklare favoritt er dekorasjoner laget av naturmaterialer. Har du dårlig tid kan du kjøpe en svibel - sett den i en passende krukke med mose på toppen og du har verdens hyggeligste vertinnegave.
Jeg plukker lavendel hele sommeren som jeg tørker, dette gir jeg bort i små poser - en favoritt hos flere av mine venninner. Mitt tips er å ikke gjør det avansert, men overkommelig og med glede.

Hvilke hjemmelagde julegaver blir du selv glad for å motta?
– Jeg elsker ideen om å lage julegaver, det er ligger så mye kjærlighet og omsorg i hjemmelagde gaver. Selv er jeg veldig glad i å gi bort sild, kanskje fordi jeg mener min tomatsild er verdens beste! Og olje er utrolig hyggelig å lage og det ser så lekkert ut.

For meg er gaver veldig personlig, så jeg lager gaver ut fra hvem mottakeren er. Vet jeg en venninne vil bli overbegeistret for en krans, så lager jeg enkelt og greit en krans.

Hva ser du mest frem til ved julen i år?
Jeg gleder jeg meg veldig til våre to sønner kommer hjem, og jeg ser i det hele tatt veldig fram til familietid og hyggelige vennelunsjer.

Julero er noe eget for meg, jeg kan jobbe hardt for at juleroen skal senke seg hos hver og en i familien, men det er så verdt det. Og så gleder meg til lukten av jul; svibler, einer, rosmarin. Vi skal ha juleaften hjemme hos oss i år, og det er veldig hyggelig.

© Cecilie Refsum

Camillas tips til å rekke alt i tiden opp mot jul

  • Planlegging er som alle vet nøkkelen til det meste. Mitt beste tips er å legge en plan så tidlig som mulig, bestem deg for hvordan du vil julen skal være i år. Når skal vi handle inn mat? Hvem skal få gaver og hva skal de få? Å lage en liste for å unngå å falle for «gode tilbud» i butikken er både økonomisk og klokt.

  • Spør gjerne om barns ønskelister i november og tenk etter hva de vil bli glade for i år. Når det kommer til gaver til voksne trenger de fleste ingenting. Hva med å invitere på en middag etter jul i istedenfor en gave? Har du en tante som kunne trenge litt hjelp med noe?

  • Fordel oppgavene - det er ingen hemmelighet at ting tar tid og tidsoptimister er vi alle. Kanskje har det vært en tradisjon å ikke pynte før lille julaften, men hvis dette medfører stress så begynn før og kos dere på lille julaften mens juleroen senker seg.

  • Ikke legg listen alt for høyt og ikke pålegg deg selv mer enn du makter, selv om det nok er enklere sagt enn gjort!