© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Bli med inn i den 100 år gamle julevillaen i Stavanger

På Stokka i Stavanger bor Gry og ektemannen Ole Kristian sammen med døtrene Sara og Thea. For Gry handler førjulstiden om ro, samvær og tid til refleksjon.

Gry har eget oransjeri i hagen. Her dyrker hun blomster året rundt som hun deler bilder av på Instagram-kontoen @oransjegry. På bordet er det dekket opp med duk og servietter i lin fra Himla, servise og cocktailglass fra Essei, vinglass fra Orrefors og vannglass fra Ferm Living. Svart adventstake fra House Doctor, juletre i gull fra Walter & Co og mugge fra Ferm Living. Pavillion-stolene er fra &Tradition. På veggen henger en papirstjerne fra Watt & Veke.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Bildet å veggen er malt av fotografen. Sidebordet Lato er fra &Tradition. Keramikkvasen har Gry pyntet med greiner fra hagen og en papirstjerne fra Nordstjerne.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Leverer blomster fra eget oransjeri

-For meg er førjulstiden helt spesiell. Jeg sørger alltid for å gjøre unna alle julegaver og julekort så tidlig som mulig, slik at desember blir en måned fylt med ro og avslappende stunder med familie og venner, sier Gry.

Til vanlig arbeider hun som lærer på en videregående skole, men fritiden tilbringes i hagen hvor hun har eget oransjeri. Der dyrker hun blant annet blomster av sorten Dahlia som hun leverer til Sølvberget Blomster i Stavanger.

-Jeg dyrker planter der året rundt, og det gir mye glede å så, forkultivere og se blomstene gro. I juledekorasjonene bruker mye jeg alltid mye grønt. Ikke bare er det vakkert, men du får også en deilig duft med på kjøpet. Jeg sørger dessuten alltid for å sette amaryllisknoller i potter 4–5 uker før advent. Det er så mange nydelige sorter nå. I fjor prøvde jeg ut en sort som heter Apple Blossom. Den ligner en enorm epleblomst og er utrolig vakker.

Til jul pynter alltid gry med masse grønt. Dekorasjonen på veggen har hun fått laget hos Sølvberget Blomster i Stavanger. Den lyse sofaen fra Gervasoni står i fin kontrast til de mørke tonene i salongbordet Accent Table fra Mater. Lenestolen Lille Petra er fra &Tradition. På bordet står en kaffekopp fra Serax. Terrinen i bronse er kjøpt hos Blomsterhagen på Abildsø, og Gry bruker den ofte til å lage blomsterdekorasjoner. Putene i sofaen er fra &Tradition, og pleddet er fra Stokke. Bildet på veggen er malt av fotografen, og i taket henger en pendel fra Gubi. Juletreet er pyntet med julekuler fra Nordstjerne og Walter & Co. Papirstjernen på toppen er fra Watt & Veke. Julestrømpen som henger ved siden av, er fra Ferm Living. Gulvteppet er vintage kelim og kjøpt i Italia.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Kjøkkenet er fra IKEA med håndtak i skinn fra byRavn. Over kjøkken- benken er det lagt fliser i carraramarmor. Veggene er malt i fargen 1623 Marrakesh fra Jotun. Espressomaskinen fra Vivi PID ble kjøpt under koronapandemien da Gry og ektemannen Ole plutselig satt på hjemmekontor og savnet den gode kaffen de pleide å få på kafeene i Stavanger. På hyllen står en liten vase fra &Tradition, mugge fra Ferm Living, papirpynt fra Nordstjerne, mugge i aluminium fra Hay og hvite skåler fra Essei. Lysestaken er fra Nordstjerne, den lille muggen hører til kaffemaskinen og muggen i sølv er New Works. Duftlyset er fra Brooklyn Candle Studio. Gry elsker å fylle huset med stemningsfulle dufter, og særlig i juletiden. Lampen er fra Ferm Living. På serveringsbrettet står en vinkaraffel og vinglass. Alt er vintage. Krusene ved kaffemaskinen er fra Essei. Kongle i messing fra Walter & Co.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Stettfatet ble kjøpt i Oslo da Gry var 25 år og er en favoritt som alltid tas frem. For anledningen er den dandert med pepperkaker og mose.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

500 julelys lyser opp hagen

Gry samler gjerne venninnene til kranselaging, risgrøt og gløgg ute i oransjeriet. Da er hagen pyntet opp med over 500 julelys.

-Akkurat det med lysene har blitt fast tradisjon. Det er mannen min, Ole, som står for det. Jentene drikker kakao og hjelper til. Vi har et eget juletre inne i oransjeriet. Det skaper skikkelig julestemning. Inngangsdøren pynter Gry med grønn granbar, og inne henger hun opp dekorative kranser.

-Jeg elsker julemusikk, og i desember er huset alltid fylt med lyden av gamle jazzlåter. Jeg har en gammel linduk med røde broderier som jeg har arvet. Den pleier jeg å ta frem i dagene før julaften. Røde tulipaner må jeg også ha. Pappa kjøpte alltid røde tulipaner til mamma rundt juletider. Den tradisjonen har jeg lært Ole.

Det er den eldste datteren, Sara, som har laget pepperkakene. Hun er husets baker og lager alltid pepperkakene etter mormors oppskrift. Kaffekopp fra Serax.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

En rød julekule fra Walter & Co. Gry liker godt å ta frem litt rødt like før jul.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Familieboligen har blitt et naturlig samlingssted

Den gamle eneboligen har vært i familiens eie i 100 år, og huset har derfor blitt et naturlig samlingssted på julaften – med besteforeldre på begge sider.

-Julemorgenen hjemme hos oss starter med at vi tenner lys, setter på rolig julemusikk, spiser en god frokost og lar julefreden sige inn. I mange år sang vår eldste datter Sara i kirkekor, men nå har yngstemann Thea tatt over.

Det har blitt en fin tradisjon hvor hele familien samles i kirken for å høre koret synge julesanger, sier hun, og fortsetter:

-På kvelden samles vi hjemme hos oss. Hvis jeg får velge, blir det viltkjøtt på menyen, men mannen min liker godt å tilberede ribbe slik han er vokst opp med. Vi feirer på tradisjonelt vis, men det er én ting jeg alltid må ha, og det er Hestesko-kaken fra Diplom-is. Den bringer med seg minner om alle julaftenene da jeg var liten og de voksne hadde kaffe og julekaker, og vi fikk iskake.

Serviset og cocktailglassene i rustfritt stål er fra Essei. Det gamle sølvtøyet kommer fra familien til Ole og er samlet opp gjennom årene. Duk og servietter i lin fra Himla.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA

Ved å ta i bruk naturmaterialer i juledekorasjonene får du en deilig duft med på kjøpet. Dekorasjonen over bordet har Gry fått laget hos Sølvberget Blomster i Stavanger. Bordet er dekket med servise fra Essei, vinglass fra Orrefors og vannglass fra Ferm Living. Julekulene i velur er fra Nordstjerne. På veggen henger en papirstjerne fra Watt & Veke. Stolene er fra &Tradition og heter Paviliion.

© FOTO: MARIAN STRAND / STYLING: SILJE R. ROSVOLD/BOHEMIA