Inspiration til indretning af stue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Innredning av stue: 36 stuer du kan inspireres av

Skal du pusse opp eller innrede stuen, men finner det vanskelig å velge hvilken retning du skal gå? Vi har samlet 36 flotte stuer som du kan la deg inspirere av - og kanskje også stjele noen geniale idéer fra!

Stuen er fellesnevneren for de fleste hyggelige stunder i hjemmet. Det er her vi samler både familie og venner, og slapper av med en god bok eller favorittserien vår.

Ja, stuen skal kunne dekke mange ulike behov, og derfor er det ikke alltid like enkelt å dekorere hjemmets hjerte.

Uansett om du ønsker stua som en rolig base eller et knutepunkt for sosialt samvær, er rommet fullt av muligheter, og det er mange hensyn du må ta underveis: Hvilken farge skal veggene ha? Hvor skal sofaen stå? Og hvordan gjør du stuen koseligst mulig?

Vi har samlet 36 flotte stuer som du kan la deg inspirere av – slik at du (forhåpentligvis) ender opp med en stue som dekker alle dine behov, uten å gå på kompromiss med stilen din.

Innredning av stue: Stjel idéene fra 36 flotte eksempler

Stue med sofagruppe
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

1 Hold det enkelt

Har du en eller flere sofaer med store former og som tar mye plass, kan du beholde resten av stuen i enkle farger og kun velge et par andre elementer til rommet.

Bryt samtidig med den klassiske ideen om at sofaene skal stå mot veggen og i stedet plassere dem midt i rommet, slik at de virkelig kommer til sin rett og fungerer som rommets midtpunkt.

Stue med grøn væg
© Lea Jessen

2 Den lekne innredningen

Hjemme hos Camilla og Casper er det en eksplosjon av farger, kunst og figurer - og stuen er intet unntak. La deg inspirere av denne stuen og stjel de mange ideene hvis du kunne tenke deg å innrede en stue som er leken og finurlig i sitt uttrykk.

Stue med indbygget fjernsyn
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

3 Innredning av stue med TV

Det er ingen regler for hvilke ting du skal ha i stua. Men i de aller fleste stuer henger det eller står en TV.

TV-er er sjeldent estetisk tiltalende, og det kan derfor være lurt å vurdere hvordan du kan kamuflere det slik at det viser mindre og ikke stjeler fokus. En løsning kan for eksempel være å få det bygget inn i veggen, slik at det ikke blir like mye støy i rommet.

Se resten av hjemmet .

Stue med lyseblå vægge

4 Fargens påvirkning

Drømmer du om å male veggene i stuen i en fin farge? Da er det selvfølgelig opplagt å bare velge favorittfargen. Men farger kan ha stor innvirkning på rommet, og du kan faktisk bruke fargene mer strategisk og jukse deg til både større og mindre romfølelse.

Hvis du for eksempel har en mindre stue som du gjerne vil få til å virke større, kan du male veggene lyseblå, da det er den eneste fargen som kan få et rom til å føles større enn det er. Har du derimot en stor stue som du gjerne vil føles mindre og mer intim, kan du velge en mørkere nyanse, som burgunder eller skogsgrønn.

Indretning af stue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

5 Dempet fargebruk

Har du en drøm om å innrede stuen med farger uten at det blir for vilt? Det kan du gjøre ved for eksempel å male veggene i en mørkere nyanse, og la møbler og interiør stå i nøytrale jordfarger. På den måten får du farger inn i rommet, men på en mer dempet måte.

Se resten av boligen her.

Stue med sofagruppe
© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

6 Innredning av stue med sofagruppe

I stedet for å bare velge én stor sofa til stua, kan du innrede med flere små og plassere dem overfor hverandre som en sofagruppe. Det innbyr til mer samvær og hygge – og er spesielt opplagt hvis du og dine gjester ofte ender opp med å flytte dere til stueområdet i løpet av kvelden.

Se resten av hjemmet.

30 idéer til indretning af stue
© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

7 Møblert med ton i ton

En ton-i-ton-innredning er veien å gå dersom du ønsker et rolig uttrykk i stua. Ha de ulike påvirkningene av fargene i bakhodet, og gå for lyse og hvite nyanser hvis du ønsker et mer sterilt uttrykk. Ønsker du stuen noe mer intim og koselig kan du gå for mørkere nyanser.

Bli med inn i det fine hjemmet her.

30 idéer til indretningen af stuen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

8 Innredning av stue med flere soner

Skal stuen din innredes med for eksempel både spiseplass og sofagruppe, kan det være lurt å dele sonene tydelig inn for et roligere uttrykk. Marker eksempelvis sofaområdet med et stort teppe.

Stue med stribet sofa
© Mikkel Adsbøl

9 Gjør stuen til en opplevelse

Hvis du drømmer om å gjøre det å komme inn i stua til en opplevelse, må du sørge for at det er noe spennende å se på hvor enn du vender blikket. Pynt for eksempel stuen din med mange fargerike og lunefulle funn som skiller seg ut.

Stue med specialbygget reol
© Peter Kragballe

10 Utnytt alle kriker og kroker

Har stuen din kriker og kroker som gjør det vanskelig å innrede den med standardløsningene i butikkene? Da er spesialbygde løsninger veien å gå!

Bygg eksempelvis en bokhylle som passer inn under trappa, eller en benk som passer inn i den lille kroken ved vinduet.

Stue med gallerivæg
© Cecilie Kovsted

11 Gjør stuen personlig med en bildevegg

Bildeveggen er en enkel vei til en mer personlig stue. Kombiner plakater du har samlet gjennom årene med fotografier og annen kunst. Bildeveggen kan lages i en mindre utgave over for eksempel sofaen, men den kan også fylle hele veggen dersom du ønsker at den skal ta en stor del av oppmerksomheten i rommet.

Se resten av hjemmet,

Stue med stor bogreol
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

12 Den fleksible innredningen

Det er ingen regler for hva du skal ha i stua. Egner ikke rommet seg til en sofa – eller bare elsker du å ommøblere og endre uttrykket i stuen din – kan løsningen være å innrede med lenestoler fremfor sofaer. Lenestolene er langt mer fleksible og tilbyr flere ulike muligheter til hvordan stuen din kan innredes.

Se resten av hjemmet

Stue med farverig sofa
© Pernille Kaalund

13 Et statement i stua

Et enkelt møbel i en farge eller mønster som skiller seg ut fra resten av innredningen i stuen gir rommet litt ekstra kant. I denne leiligheten har eierne valgt en sofa i vill farge, som mot den mer nøytrale innredningen blir midtpunktet i stuen.

Indretning af stue: Sofa med Boucle
© Pernille greve/ contact copenhagen

14 Luksuriøs stemning i stuen

Gulvlange gardiner er en enkel vei til en mer luksuriøs og staselig atmosfære – samtidig som de gjør stuen ekstra koselig. Pynt for eksempel stuen med gjennomsiktige gardiner, for et mer luftig uttrykk, eller med noen som matcher fargen på veggen, for konsistens og wow-effekt!

Se resten av leiligheten

Indretning af stue med gulvlange gardiner
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

15 En stue med personlighet

Innrede stuen med møbler som i seg selv er skulpturelle. Det bidrar til en personlig og annerledes interiørdesign. Finn for eksempel en dekorativ vegglampe, krakk eller puff – eller kanskje alle tre tingene.

Inspiration til indretning af stue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

16 Bryt med den klassiske innredningen

Oftest er sofaen rettet mot en TV eller mot midten av rommet. Men er du så heldig å ha fin utsikt i tillegg til f.eks vannet eller skogen, kan du droppe den klassiske utformingen av stuen med sofaen stående mot en vegg. Rett heller sofaen mot den vakre utsikten, slik at naturen utenfor blir en større del av innredningen inne.

Se resten av stuen og hjemmet.

Sofa placeret midt i rummet
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

17 Plasseringen av sofaen

Har du plassen til det kan bryte med den klassiske forestillingen om at sofaen skal stå mot veggen. Utnytt heller gulvplassen og plasser sofaen midt i rommet. I tillegg til at denne plasseringen bidrar til en mer luftig følelse i rommet, lar den deg også plassere en bokhylle eller noe annet fint og dekorativt bak sofaen.

Se resten av hjemmet .

Vægge i pine-træ
© Sabrina Rothe

18 Gå all in med ett materiale

Det kan være litt rolig og avslappende ved overdreven bruk av ett materiale. Se for eksempel hvordan Peter og Mette har dekket både vegger og tak med tre og la det være wow-effekten i stua, samtidig som det gir en koselig, varm og intim atmosfære.

Indretning af stue med runde sofaborde
© Jonas Bjerre-Poulsen

19 Kombiner flere stuebord

I stedet for å velge ett stort stuebord til stua, kan du innrede stuen med flere små. Det er både dekorativt og praktisk å sette sammen flere små bord, da de er enkle å flytte rundt på, og du kan derfor lettere endre utseendet på stuen.

Bordene trenger ikke ha samme form, størrelse, farge eller høyde – og mulighetene for sammensetning av sofabord er derfor mange.

Se resten av hjemmet.

Indretning af stue med modulsofa
© Peter Kragballe

20 Møbler stuen etter dine behov

Har du også spurt deg selv: «hva skal jeg egentlig ha i stua?». Det er (heldigvis) ingen regler for det, og du kan derfor innrette stuen etter dine behov.

Hvis stuen for deg utelukkende er et sted hvor du slapper av og lader opp, kan det være lurt å vurdere om du bare skal ha en stor sofa, og la resten av rommet snakke for seg selv.

Se resten av huset.

Stue med gulvlange gardiner
© Stine Christiansen

21 Husk tekstilene når du innreder stuen

Det er mange måter du kan gjøre stuen koselig på. Men tekstiler i alle sine vakre former er en sikker vei til en koselig atmosfære. Innredet med plagg, puter, gardiner og tepper, som Kine og Kristoffers hjem.

Indretning af stue med rå betonvæg
© Andreas Mikkel Hansen

22 Dekorer stuen med rå betong

I denne stuen har man valgt å la den ene veggen stå i rå betong. Det gir stuen et rustikk uttrykk, mens betongveggen står i kontrast til de ellers hvite flatene og det myke teppet.

Indretning af stue med sofa og lænestol
© Andreas Mikkel Hansen

23 Store vinduer i stuen

Store vinduspartier kan medføre noen begrensninger i forhold til innredningen av stuen din – og spesielt hvordan sofaen din skal stå.

Men i stedet for å se vinduene som en begrensning, kan du inkludere dem og den gode utsikten som en mer dominerende del av innredningen din, ved å rette fronten av sofaene mot vinduene. Sofaen må ha ryggen til rommet, selv om det kanskje ikke virker som det mest opplagte arrangementet.

Stue med sort lædersofa
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

24 Dekorer stuen med kontraster

Kontraster i interiøret skaper balanse – så ikke vær redd for å leke med både kontrasterende materialer og farger. Bland for eksempel materialene som i denne stuen, med bruk av harde fliser og stål mot myke skinn og tepper.

Indretning af stue med tv-stativ
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

25 Den estetiske TV-en

En TV er sjeldent estetisk tiltalende, og det kan derfor fort fremstå malplassert i en stue hvor detaljene er tatt hensyn til. Men ved å droppe de klassiske TV-møblene og i stedet finne et slankere TV-stativ, blir TV-en lettere i uttrykket – og det ser derfor ikke like stort og klønete ut i rommet.

Stativet kan også være en opplagt løsning dersom stuen din ikke har ledige vegger og derfor ikke egner seg for et vegghengt fjernsyn. Dette kan for eksempel være tilfelle hvis flere av veggene i stua din består av store vinduer.

Stue med lilla vægge
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

26 Lek med farger

Det er mange måter du kan inkorporere farger i utformingen av stuen din. Gjør for eksempel som fotograf Petra som har malt stuen i en lys lilla for å gi den et mer lekent uttrykk, eller bruk fargene mer diskret og velg noen fargerike elementer som skiller seg ut fra resten av innredningen i stuen.

Stue med brune lædersofaer
© Andreas Mikkel Hansen

27 Innredning av stue med sofabord

På samme måte som du kan lure deg selv til en viss romfølelse med farger, kan du også gjøre det med former. Og det er nettopp det som er fordelaktig å ha i bakhodet når du for eksempel skal finne et sofabord til stua.

Gå for et rundt salongbord hvis plassen rundt sofaen er trang, da den runde formen skaper en mer luftig følelse. Har du derimot god plass og en stor sofagruppe, er det bedre å velge et firkantet bord.

Stue med malet loft
© Roberto Ruiz, billedet er leveret af KETTAL

28 Husk taket i stua

Når du innreder stuen din, husk å rette blikket mot taket – det er mange måter du også kan inkludere det i dekorasjonen din. Mal den for eksempel i en farge som står i kontrast til resten av rommet, åpne opp for skråvegger eller synlige bjelker, hvis du har mulighet (og er i gang med oppussingen), eller heng opp en stor skulpturell lampe.

Se resten av boligen.

Stue med stor plante
© Stine Christiansen

29 Ta med naturen inn i stua

Husk planene når du innreder stua. Planter i hjemmet gir både liv til interiøret, men er også bra for inneklimaet.

Har du plass kan du pynte med planter i ulike størrelser – slik at du både har noen store planter stående på gulvet, noen mindre stående i hyller og ev. noen hengende i taket.

Se resten av hjemmet.

Indretning af lille lejlighed
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

30 Innredning av mindre stue

Er det trangt om plassen i stuen din, er det en klar fordel å tenke i høyder og utnytte plassen helt opp under taket til både oppbevaring og dekorative elementer.

I tillegg kan du også se etter multifunksjonelle løsninger, som en puff som kan brukes både som bord og som ekstra sete.

Stue med væg til væg reol
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

31 Innredning med åpne hyller

Det er ikke nødvendig å gjemme bøkene dine bak lukkede dører. La dem heller være det dekorative elementet i interiøret.

Fyll enten hele hyllen med bøker, eller bland dem med andre fine funn og nips.

Stue med skråvægge
© Iben & Niels Ahlberg

32 Dekorer stuen med kreative løsninger

Noen ganger er det romløsningen som gjør at utformingen av stuen din krever kreative løsninger.

Det kan for eksempel være at en skråvegg ødelegger for bildeveggen bak sofaen som du drømmer om – og at en vegg-til-vegg-hylle full av bilder i stedet kan være løsning.

Stue med rødt gulv
© Mads Mogensen

33 Stuen med gulvet som sentrum

I de fleste stuer er gulvet dekorert med teppe. Men ellers er vanligvis ikke gulvet noe vi legger så mye merke til i interiøret når det først er lagt.

Men har du selvtillit nok kan det å male den i en farge som er litt utenom det vanlige ha stor effekt på hele rommet – og som kanskje også står i stor kontrast til fargene du ellers har dekorert stuen med. Bare se for eksempel hvordan det røde gulvet blir midtpunktet i stuen og løfter utseendet til hele rommet.

Indbygget reol i egetræ
© Hanstholm Køkken

34 En favoritt i mange stuer

Den innebygde bokhyllen er populær – og med god grunn! På grunn av størrelsen er den innebygde bokhyllen ofte skulpturell i sitt uttrykk, og derfor er det en opplagt mulighet til å kombinere dekorasjon og oppbevaring. Steng av noen av rommene og la andre stå åpne slik at du kan vise frem dine favoritter.

Og velger du å få bokhyllen i tre, bidrar det også til en mer lun og koselig atmosfære i stua.

Se resten av leiligheten.

Stue med malede lofter
© Foto: Margaret M. De Lange/Pure & Original, styling: Kirsten Visdal

35 Mal alle overflater

Er du gal etter farger og ekstra modig når det kommer til maling? Da kan du, i stedet for å bare holde deg til de tradisjonelle malte veggene, male alle overflatene som danner rammen om stuen din i samme farge. Det skaper både personlighet, koselig atmosfære i stua og masse wow-effekt!

Indret stuen med modulsofaer
© Andreas Mikkel Hansen

36 Den fleksible innredning

Hvis du er en av dem som ofte ommøblerer og elsker å endre innredning og uttrykk i stuen, så kan modulsofaen være noe for deg.

En modulsofa er fleksibel siden den kan settes sammen på flere måter. Bruk den som en lang sofa på ett tidspunkt, som en sofa med matchende lenestol en annen gang og som en hjørnesofa neste gang deretter.