Paret bak kjøkkenprodusenten Ask & Eng åpner dørene til sitt Drammen-hjem

Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng har innredet familievillaen med fokus på materialitet, funksjon og god bruk av dagslys. Den bærekraftige bambusen som er blitt deres varemerke er selvsagt også godt representert.

Paret Kristoffer Eng og Kine Ask Stenersen driver designfirmaet Ask og Eng, som tegner og produserer kjøkkeninnredninger, møbler og designløsnin- ger i bambus. Den sikre stilsansen fra jobb har de også tatt med seg hjem i familievillaen fra 1932 i Drammen.

© Stine Christiansen

God takhøyde var noe Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng lengtet spesielt etter da de flyttet blikket fra leiligheten sin i Oslo og mot Drammen, hvor begge er født og oppvokst. Det var ikke nødvendigvis byen i seg selv som gjorde at de bestemte seg for å flytte dit med sine to barn, snarere de tre meterne under taket i den gamle villaen de fant fra 1932. Den gode romligheten gjorde at dagslyset fikk stor boltreplass, og dermed var tonen satt for både stemningen og interiøret.

Kjøkkenet i delikat mørk bambus med åpen, matchende hylle er parets egen design. Den dekorative og slitesterke benkeplaten i Jura Grey-kalkstein er nesten syv meter lang. Sammen med furugulvet føyer den seg vakkert inn i den naturlige materialhelheten. Armaturen er fra Quooker.

© Stine Christiansen

For å understreke den lyse, åpne fornemmelsen i hjemmet rev paret veggen mellom to rom på stueplan for å lage plass til et større kjøkkenallrom. Slik fikk de også en bred åpning mellom stuen og kjøkkenet, som sikrer lysinnfall fra alle kjøkkenets sider. Rommene bindes effektivt sammen av en harmonisk og dempet fargeskala.

En ren ramme fremhever de ulike formene og teksturene i og rundt bambusbordet fra Ask og Eng. Stolene er en miks av bruktfunn, klassikere fra Carl Hansen & Søn og Armchair 30-stolen i svart fra Ton. På bordet står en Knute-lysestake av Emmeli Hultquist sammen med Capri-glass fra Hadeland Glassverk, og bambushyllen fra Ask og Eng er fylt med keramikk. Cobra- vegglampen av Greta M. Grossman og Semi-pendelen av Claus Bonderup og Torsten Thorup er begge fra Gubi.

© Stine Christiansen

Kjøkkenallrommet, som er familiens yndlingsrom, er innredet med egne kjøkkenmoduler og åpne hyller i mørk bambus. Det organiske materialet får et fint motspill av den nesten syv meter lange benkeplaten i kalkstein og spisebor- det i lyst tre med en miks av stoler i lys bøk og svart lakk. Her, som i de fleste av husets rom, har paret hengt opp semi-transparente gardiner som solskjerming.

I åpen forlengelse av stuen er kjøkkenallrommet, hvor to rom er slått sammen for å utnytte plassen best mulig. A7 Cross-hyllen i mørk bambus er fra Ask og Engs egen kolleksjon, mens 15Chair-stolen i bakgrunnen er fra Kovac Family.

© Stine Christiansen

Furugulvet er blant originaldetaljene som Kine og Kristoffer setter mest pris på i den gamle villaen. Rundt det egendesignede spisebordet i bambus står stoler fra Carl Hansen & Søn, bruktfunn og en skulpturell Armchair 30-stol i svart fra Ton. Semi-pendelen av Claus Bonderup og Torsten Thorup er fra Gubi.

© Stine Christiansen

– Vi testet faktisk ut mange forskjellige farger i starten, men vi falt hele tiden tilbake på det enkle, forteller Kristoffer.

– Vi endte opp med å bruke ulike gråtoner ettersom vi føler at de fanger stemningen i rommene best. Enten det er det kalde vinterlyset fra nord som treffer flatene eller den varme sommersolen, så opplever vi at hele huset følger med. Lyset fremhever fargene og teksturene i de naturlige materialene.

Sammen med dagslyset løfter den avstemte fargeskalaen frem teksturene og materialene i interiøret. Foran Ikea-sofaen, trukket i tekstiler fra Bemz Design, står et sofabord fra Ask og Eng med Poul Henningsens klassiske PH-pendel fra Louis Poulsen svevende over. Den svarte bollen er fra Vietnam, 15Chair-stolen er fra Kovac Family, og i bakgrunnen skimtes Akari 10A-lampen av Isamu Noguchi fra Vitra.

© Stine Christiansen

Veggene er malt med teksturert maling, som bidrar med en stofflig karakter. Den diskré fargesettingen lar dessuten taktiliteten i de ulike materialene komme til sin rett, både i de gulvlange gardinene, de patinerte loppefunnene og i møblene fra egen kolleksjon.

Paret har satt inn store vinduer i stuen for å få mest mulig utbytte av dagslyset. PH-pendelen er av Poul Henningsen for Louis Poulsen, mens formspråket i den store, runde krukken fra Tine K Home hentes fint opp i form av Akari 10A-gulvlampen av Isamu Noguchi fra Vitra.

© Stine Christiansen

Kine og Kristoffer står nemlig bak selskapet Ask og Eng, som designer og bygger kjøkkeninnredninger, møbler og andre interiørløsninger. I sitt eget verksted følger de kreasjonene sine hele veien fra skisse til siste finish. De har et svært bevisst forhold til materialer og deres iboende sanselighet, med en særlig forkjærlighet for bambus. Det var dette materialet Kristoffer brukte i de aller første kjøkkeninnredningene han tegnet som arkitekt, blant annet til parets forrige leilighet i Oslo.

På hjemmekontoret er det bygget en skapvegg av kjøkkenmoduler fra Ikea med bambusfronter fra Ask og Eng. Slik skjules oppbevaringen på effektivt og dekorativt vis. Den skulpturelle Shanghay-stolen i kryssfiner ble opprinnelig designet av KiBiSi til den danske paviljongen under Shanghai World Expo 2010, og produseres av Hay. Florlette gardiner understreker elegant den store takhøyden.

© Stine Christiansen

Bambus, en av de mest hurtigvoksende plantene i verden, er ikke bare et solid og bærekraftig valg, men er også spennende å jobbe med, ifølge Kristoffer.

– Bambus har vokst med oss. Jeg liker materialets kombinasjon av styrke, hardhet og varme nyanser, og så synes jeg det er spennende i samspill med andre materialer.

Kombinasjonen av lyse grånyanser og tre er gjennomgående i villaen. Panthellagulvlampen i hjemmekontoret er designet av Verner Panton fra Louis Poulsen, mens Ikea-sofaen har fått nytt trekk fra Bemz Design.

© Stine Christiansen

På hjemmekontoret er det bygget en skapvegg av kjøkkenmoduler fra Ikea med bambusfronter fra Ask og Eng. Slik skjules oppbevaringen på effektivt og dekorativt vis. Den skulpturelle Shanghay-stolen i kryssfiner ble opprinnelig designet av KiBiSi til den danske paviljongen under Shanghai World Expo 2010, og produseres av Hay. Florlette gardiner understreker elegant den store takhøyden.

© Stine Christiansen

Den innbydende sengen fra Jensen er integrert i en spesialbygget bambusramme fra Ask og Eng, som ytterligere fremheves av veggen bak, malt i en mørkegrå farge. Rammen fungerer også som en liten hylle, en fin detalj. Sengetøyet er fra Abate og Høie, sengeteppet fra Timeless Linen, mens Caravaggio-lampen er designet av Cecilie Manz for Fritz Hansen.

© Stine Christiansen

– Da vi flyttet hit valgte vi først ikke å ha gardiner, men vi er blitt mer og mer glad i å bruke tekstiler. Det gir varme til interiøret og understreker høyden i rommene, sier Kristoffer.

– Det er ikke opphengingen i seg selv som er i fokus, men stoffligheten og draperingene. Vi liker å gjøre det enkelt.

Den gråbeige paletten er videreført til barnerommene, det samme er den gjennomførte stilen – her blir barna tidlig opplært i estetikkens kunst.

© Stine Christiansen

Skapet og sengen som passer perfekt i nisjen, er fra Ikea. Skrivebordet er Fuyu fra nederlandske Woodchuck, mens lampen over er Flowerpot av Verner Panton fra &Tradition.

© Stine Christiansen

Badet i første etasje er kledd i hvite fliser fra gulv til tak, med grønne nyanser fra et yndig fikentre som delikat brytning.

© Stine Christiansen

Armaturene er fra M&Z, mens det runde Stockholm-speilet er fra Ikea.

© Stine Christiansen