God takhøyde var noe Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng lengtet spesielt etter da de flyttet blikket fra leiligheten sin i Oslo og mot Drammen, hvor begge er født og oppvokst. Det var ikke nødvendigvis byen i seg selv som gjorde at de bestemte seg for å flytte dit med sine to barn, snarere de tre meterne under taket i den gamle villaen de fant fra 1932. Den gode romligheten gjorde at dagslyset fikk stor boltreplass, og dermed var tonen satt for både stemningen og interiøret.
For å understreke den lyse, åpne fornemmelsen i hjemmet rev paret veggen mellom to rom på stueplan for å lage plass til et større kjøkkenallrom. Slik fikk de også en bred åpning mellom stuen og kjøkkenet, som sikrer lysinnfall fra alle kjøkkenets sider. Rommene bindes effektivt sammen av en harmonisk og dempet fargeskala.
Kjøkkenallrommet, som er familiens yndlingsrom, er innredet med egne kjøkkenmoduler og åpne hyller i mørk bambus. Det organiske materialet får et fint motspill av den nesten syv meter lange benkeplaten i kalkstein og spisebor- det i lyst tre med en miks av stoler i lys bøk og svart lakk. Her, som i de fleste av husets rom, har paret hengt opp semi-transparente gardiner som solskjerming.
– Vi testet faktisk ut mange forskjellige farger i starten, men vi falt hele tiden tilbake på det enkle, forteller Kristoffer.
– Vi endte opp med å bruke ulike gråtoner ettersom vi føler at de fanger stemningen i rommene best. Enten det er det kalde vinterlyset fra nord som treffer flatene eller den varme sommersolen, så opplever vi at hele huset følger med. Lyset fremhever fargene og teksturene i de naturlige materialene.
Veggene er malt med teksturert maling, som bidrar med en stofflig karakter. Den diskré fargesettingen lar dessuten taktiliteten i de ulike materialene komme til sin rett, både i de gulvlange gardinene, de patinerte loppefunnene og i møblene fra egen kolleksjon.
Kine og Kristoffer står nemlig bak selskapet Ask og Eng, som designer og bygger kjøkkeninnredninger, møbler og andre interiørløsninger. I sitt eget verksted følger de kreasjonene sine hele veien fra skisse til siste finish. De har et svært bevisst forhold til materialer og deres iboende sanselighet, med en særlig forkjærlighet for bambus. Det var dette materialet Kristoffer brukte i de aller første kjøkkeninnredningene han tegnet som arkitekt, blant annet til parets forrige leilighet i Oslo.
Bambus, en av de mest hurtigvoksende plantene i verden, er ikke bare et solid og bærekraftig valg, men er også spennende å jobbe med, ifølge Kristoffer.
– Bambus har vokst med oss. Jeg liker materialets kombinasjon av styrke, hardhet og varme nyanser, og så synes jeg det er spennende i samspill med andre materialer.
– Da vi flyttet hit valgte vi først ikke å ha gardiner, men vi er blitt mer og mer glad i å bruke tekstiler. Det gir varme til interiøret og understreker høyden i rommene, sier Kristoffer.
– Det er ikke opphengingen i seg selv som er i fokus, men stoffligheten og draperingene. Vi liker å gjøre det enkelt.