© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Krevde over 5.000 håndverkstimer: Nå har Henrik og Louise fått sin drømmevilla

Ingen hadde rørt den store villaen fra 1898 helt siden 1929, og det krevde litt mer enn de hadde forventet å komme i mål. Til gjengjeld er resultatet gjennomtenkt fra hver minste lille list, til den flotteste kjelleren vi noensinne har sett!

Louise og Henrik Lange, som sammen driver Lange Productions. Sammen har de barna Ida og Konrad, og hunden Herman.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Fra en gammel tidslomme til et moderne hjem

Å renovere en gammel villa fra 1889 er ingen enkel oppgave – særlig ikke når den forrige eieren ikke hadde gjort noe siden han flyttet inn i 1929. Men med sans for originale detaljer, klassisk design og kunst, har imidlertid Louise og Henrik lykkes med å skape et moderne hjem uten å gå på akkordmed husets originalitet og sjarm.

Den elegante krakken med sete i skinn ble designet av Grete Jalk i 1961. Plakaten på veggen er et motiv skapt av Leonetto Cappiello i 1922.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Herskapelige karmer og høye veggpaneler er gjenskapt i tråd med uttrykket fra begynnelsen av 1900-tallet.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

I etterpåklokskapens lys

Etter to år og over hundre visninger hadde Louise og Henrik Lange ennå ikke funnet drømmehuset. En søndag formiddag for tre år siden satte de seg i bilen og kjørte til et område de ikke hadde besøkt før. Og uten å ha sett tilstandsrapporten skrev de 15 minutter senere under på kjøpet av en gammel villa fra 1898 i Gentofte, nord for København.

– I etterpåklokskapens lys vil jeg ikke anbefale noen å gjøre som oss, men heller se gjennom tilstandsrapporten, ler Henrik.

Familien kalles stuen for "biblioteket", og her samles de fredag ettermiddag før de tar helg. Foran står Finn Juhls Pelikan-stol. Uttrekksbordene GJ Nesting Tables og sofaen GJ 118 er designet av Grete Jalk og produsert av Lange Production. Trådhyllene på veggen er fra Montana, og verket på veggen er av kunstner Cecilie Westh.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

En mer omfattende renovering enn antatt

For selv om familien Lange i dag har akkurat det huset de ønsket seg, har veien dit vært lang. Nærmere bestemt to år og langt over 5000 arbeidstimer. Under renoveringen bodde de først i en brakke, men etter fire måneder kapitulerte de og fant et permanent sted å bo til de var ferdige.

– Så snart vi hadde skrapet litt i overflaten, fant vi ut at det var en mye større jobb enn bare å slipe noen gulv og restaurere stukkatur. Det var et dødsbo, og mannen som hadde bodd i huset, flyttet i 1929 – og det var ikke gjort noe siden da. Vi har funnet bilder av de forskjellige rommene som viser at de var akkurat som da vi overtok. For eksempel da vi fjernet det senkede taket, fant vi de gamle elektriske installasjonene, og da skjønte vi at alt det elektriske måtte trekkes på ny, forklarer Henrik.

Det er litt fransk landkjøkken over atmosfæren, men kjøkkenet føles likevel moderne. Selve kjøkkenet er funnet hos svenske Himlekök, og armaturen er fra Toni Copenhagen. Marmorbordplaten og sprutveggen er fra Grigio Billiemi, mens gasskomfyren og viften er fra Ilve-serien Nostalgie. Langbordet, som har vist seg å være nyttig til både matlaging og besøk, er fra The Travelling Brand. Vasen på bordet er fra Hay, og vintagefatet er funnet i Paris. Stolene matcher dem i spisestuen og er designet av Grete Jalk i 1953 og produseres av Lange Production. Vegglampene er fra Nuura.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Gasskomfyren og kjøkkenviften er fra Ilve-serien Nostalgie og rammer på perfekt vis inn resten av stilen på kjøkkenet.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Danske designskatter

Henrik og Louise driver til daglig Lange Production, som produserer danske designmøbler. Det å ha øye for potensial og kvalitet er derfor ikke fremmed for dem.

– Vi har hele tiden hatt som mål å være tro mot tiden da huset ble bygget, men det skulle være en oppdatert versjon. Da det ble klart at stukkaturen ikke kunne reddes – den smuldret ganske enkelt opp mellom fingrene på oss – leide vi inn profesjonelle og fikk bygget den opp igjen i hele huset. Inspirert av tiden rundt begynnelsen på 1900-tallet, fortsetter han.

I et hjørne av spisestuen, som ligger inntil kjøkkenet, står sidebordet Fabricius Kastholms FK 89 Coffee Table fra Lange Production. Lampen er designet av Verner Panton, porselenshesten er vintage, og det samme er vitrineskapet på veggen.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Enda et nesting table signert Grete Jalk, dette er imidlertid vintage. Snoopy-lampen er fra Floss.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Enda et ønske gikk i oppfyllelse

Det hadde vært mye billigere å rive huset, men i stedet har det blitt ført tilbake til sin fordums storhet, både ute og inne. Ved å inkludere både kjeller og loft har de utvidet med mange kvadratmeter, og på den måten fikk de oppfylt enda et av ønskene de hadde.

– Jeg har alltid likt engelske rekkehus, og nå har vi et fireetasjes hus som minner om ett. At trappen ligger midt i huset, synes jeg er en fordel. Det gjør at det blir avstand mellom rommene, og man blir nødt til å bevege på seg. Louise og jeg har hjemmekontor i kjelleren, og det gjør at det å dra på jobben føles litt annerledes enn hvis vi bare hadde satt oss ned ved spisebordet. Hvor stort huset er, og hvor stor del av det vi faktisk bruker, er nok noe av det som har overrasket oss mest, forklarer han.

Horst Brünings HB 120 Dining Table passer perfekt i hverdagen, og når de har gjester, blir langbordet fra kjøkkenet flyttet inn og brukt som barnebord. Stolene er designet av Grete Jalk. Begge deler er fra Lange Production.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Egentlig hadde Louise og Henrik tenkt å male veggene i sterke farger, men i stedet bestemte de seg for å la kunst og naturen utenfor bidra med farger. Alle rommene er malt i forskjellige nyanser som utfyller hverandre. Maleriet er av den danske kunstneren Jørgen Larsen og malt på 1970-tallet. Lysekronen er Louis Poulsens VL Ring Crown.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Husets samlingspunkt

Kjøkkenet er et av favorittrommene. Det rektangulære bordet i midten skulle slett ikke vært der, men endte med å bli et smart tillegg og et samlingspunkt. Nå fungerer det som avlastning når de lager mat eller barna gjør lekser, og det er ekstra spiseplass når de har mange gjester. En av stuene, som ligger i forlengelse av spisestuen, blir kalt «det lille biblioteket», og hver fredag ettermiddag samles familien der.

– Det har blitt stedet hvor vi er sammen før helgen. Det som er deilig med huset, er at det finnes rom og plass til alt vi har lyst til å gjøre, forklarer Henrik.

Det er hele 90 m2 i kjelleren som er omdannet til Lange Productions kontor fylt med virksomhetens møbler. Rundt skrivebordsplassen er en Grete Jalk GJ Bow Chair og en GJ Dining Chair, samt en sjenk av Fabricius & Kastholm.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Fra genrasjon til genrasjon

Ettersom de selv produserer designmøbler, er valgene av Louise og Henriks egne møbler naturligvis nøye gjennomtenkt. De bruker faktisk hjemmet til å finne ut hvilke design det kunne vært interessant å produsere.

– Hvis det er noe vi ikke ville hatt og brukt selv, setter vi det ikke i produksjon. I tillegg til å glede meg over gode materialer og godt formspråk, gir god design meg en følelse av at jeg bør gi litt ekstra i alt jeg foretar meg. Det er fantastisk å være omgitt av ting du vet at neste generasjon også vil bruke.

Sofagruppen består av en svart lenestol og en sofa av Horst Brüning og en konjakkfarget av Fabricius & Kastholm, som også har tegnet bordet.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Hele kjelleren er belagt med fliser fra Östersjöen. Loungestolen Græshoppen av Fabricius & Kastholm var en av de første møblene Lange Production relanserte i 2006.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen