Bolia sofa
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bli med inn i den spektakulære villaen malt i 7 blåfarger

Noen renoveringer er bedre enn andre, og det gjelder i høyeste grad denne. Huset imponerer fra kjeller til loft. En nøye utvalgt fargeskala og riller i treverket binder rommene sammen.

Lokasjonen var avgjørende

Et kvarter på sykkelsetet, og du er i sentrum av København. Husets beliggenhet var helt avgjørende for Magnus og Thomas, og etter en omfattende renovering kan de nå nyte den til fulle.

Og det er ikke hvilken som helst oppussing, for det er sjelden å se en jobb som er så grundig gjort.

Fra kjeller til første etasje og videre opp har paret gjort grep som har gitt et helstøpt resultat.

De startet med fargene.

7 blåfarger, 4 lysekroner og 1 flygel

– Vi fikk hjelp av selskapet Darling Creative Studio til å velge farger, og nå er det syv forskjellige blåtoner som binder rommene sammen. Det var nok den beste beslutningen vi tok, for når vi beveger oss rundt i huset, føles det helt riktig. Mange av møblene vi har, er av eik, og sammen med lamper i messing og eikegulv skaper kontrastene mellom det gylne varme og kjølige blå en behagelig helhet. I virkeligheten virker de blå veggene ikke kalde, for vi har valgt den matteste malingen du kan få tak i, så det er ikke noe gjenskinn, sier Magnus.

En annen gjennomgående detalj er de utskårne rillene i treverket i den vakkert buede trappen. Mønsteret gjentar seg i elementer på de tre badene og på garderobeskapene.

Fire lysekroner av Hans-Agne Jakobsson er et annet element som gjentar seg. Tregulvet har sildebeinsmønster som binder sammen entreen, spisestuen, kjøkkenet, stuen og det tilstøtende musikkrommet i første etasje, og i sistnevnte kan man av og til finne Thomas.

– Jeg har alltid drømt om å ha plass til et flygel, og det fikk vi, så nå lærer jeg meg å spille. Vi har imidlertid gjort en avtale om at det ikke skal skje klokken to om natten, smiler Thomas.

Resultatet av en 9-10 måneders omfattende renovering

Huset er fra 1928, og datidens art deco-detaljer ses i stukkaturen i takene og radiatorskjulerne som de har valgt å beholde selv om de har fått varme i gulvet.

Renoveringen tok ni–ti måneder, og i den perioden bodde paret i en leid leilighet. Oppussingen foregikk under koronaepidemien, så de hadde god tid til ukentlige byggemøter, og det var alltid noen som kunne ta imot materialer.

Alt det elektriske og rørene i huset er byttet, og rominndelingen er endret. Noe som blant annet førte til at de trengte dører mellom soverommet, garderoben og badet.

De rådførte seg med en bygningsekspert, og i en butikk for brukte byggematerialer fant han en gammel dør med art deco-detaljer som passet perfekt. De har i tillegg fått laget en maken dør, slik at detaljene i rommet henger sammen.

Ingen hadde rørt hagen på 20 år

Neste trinn i oppussingen er hagen, som var et rent villnis da de overtok. Ingen hadde rørt den på 20 år.

Nå er vegetasjonen hogd ned, og det er åpent ut mot veien. Alt det innvendige arbeidet har imidlertid
kostet, så budsjettet har blitt strammere.

Derfor har Magnus og Thomas i løpet av høsten besøke diverse hager og gravd opp planter folk har gitt bort.

De fleste har heldigvis overlevd flyttingen.

En Hollywood-diva verdig

Et oransjeri står også på ønskelisten, men først skal de nyte huset.

Og selv om kjøkkenet er favorittrommet, kommer de andre rommene i huset også til sin rett, avhengig av årstid. For eksempel den imponerende hallen, som er en Hollywood-diva verdig.

Det magiske blå huset

– Da vi feiret jul her for første gang, hadde vi et enormt juletre i hallen. For å få festet stjernen i toppen måtte vi stå øverst i trappen. Opplevelsen var helt magisk, forteller Magnus og Thomas.