Kontrastenes paradis: Bli med inn i betonghuset med en rå fasade og et varmt indre

På innsiden av den Bauhaus-inspirerte betongmastodonten myker treverk og messing opp det rå materialet og skaper et taktilt og levende hjem.

Rustikt betonghus

Det er er N + P Arkitektur som har tegnet huset. Fordi det ligger i et etablert boligområde, er plasseringen av vinduene nøye vurdert for å unngå innsyn.

© Peter Kragballe

En stor omveltning

Det er ikke ofte noen river huset sitt for å bygge et nytt, særlig ikke når man har stiftet familie og bodd der i 13 år. Det var imidlertid det Marlene Eskildsen og mannen Lasse gjorde i 2019.

Betonghus kombineret med tre

Det er nesten umulig ikke å la fingrene løpe over de forskjellige overflatene i betong og tre – noe Marlene Eskildsen Facius gjør ganske ofte. Align daybed i eik fra Menu.

© Peter Kragballe

Rev hele huset

– Vi liker å bo her og i flere år snakket vi om å bygge på en etasje og pusse opp kjelleren. Etter hvert som byggeplanene økte i omfang, bestemte vi oss til slutt for å rive hele huset, forteller Marlene Eskildsen.

– Det føltes helt klart rart, og jeg tror vi var så oppslukt av prosessen da vi bestemte oss, at jeg ikke fikk reflektert særlig over valget. Jeg var høygravid med vår fjerde sønn og fødte ti dager etter at vi hadde revet ned alt. Det var ganske overveldende.

LES OGSÅ

Stor velur sofa i betongstue

Den store velursofaen er fra Sofacompany. Fargen harmonerer godt med både treverket og messingdetaljene i huset. Bak sofaen står en lampe fra Kristina Dam Studio. Sofabordet består av fire Montana Panton-wirehyller i krom som er satt sammen.

© Peter Kragballe
Rustikk betongtrapp med messinggelender

Trappen ble støpt etter mål og deretter satt inn i huset. Rekkverket i messing er designet i samarbeid med Gørtler Michael Satterup.

© Peter Kragballe

Plass til hele familien

Heldigvis ble det nye huset akkurat slik familien hadde håpet. Med fire sønner på 15, 13, 8 og 3 år har det også blitt en intern spøk at det er nødvendig med en bolig av betong.

– Huset tåler å få ganske røff behandling, det er en god medspiller i hverdagen, forklarer Marlene.

Stue med Arne Jacosens Svane-stol

Akustikktaket er lagd i eik, og det samme er dørene i huset. Dørhåndtakene er fra Buster + Punch. Bak sofaen står Arne Jacobsens Svane-stol i konjakkfarget anilinskinn. De to sidebordene i marmor er Menus Plinth Cubic fra Menu.

© Peter Kragballe
Kjøkken i oljet eiketre

De spesialbygde elementene i oljet eik er brukt både på kjøkken, bad og alle skapene i huset. Over kjøkkenøya henger lampen Long John i messing og skinn fra Rubn Lighting, og spottene er fra Faustlight.

© Peter Kragballe

Rå fasade, varmt indre

Alle betongelementene i huset ble støpt på forhånd og deretter satt sammen. Marlene forteller at det var litt som å bygge med Lego – alt måtte passe på millimeteren.

– Materialvalgene vi har tatt, gjør at det i tillegg er et hus som har et trivelig innemiljø. Jeg elsker å gå barbeint over gulvet og får ofte lyst til å ta på veggene, og det opplever vi at gjester også gjør.

Tre og marmor kombinert i kjøkken

På kjøkkenøya er det innfelt to vasker i messing som harmonerer fint med den grønne marmor-bordplaten.

© Peter Kragballe
Elegant kjøkken i grønn marmor

Armaturene er fra henholdsvis Vola og Quooker, begge i messing.

© Peter Kragballe

Vakkert og rått

Både Marlene og mannen elsker betong som materiale og er veldig inspirert av Bauhaus-stilen.

– Vi vurderte en pusset fasade, men den blir raskt slitt i et område med mye trafikk og naturen tett på. Betong får en vakker og rå patina, og den trenger ikke vedlikehold. I regnvær blir den dramatisk mørkere, og når solen skinner, er veggene nesten som perlemor, sier Marlene og fortsetter:

Spisestue i betonghus

Spiseplassen ligger rett ved kjøkkenet. Spisebordet har paret designet selv, og det består av bordbein i messing fra Ferm Living og en linoleumsplate i fargen Pewter fra Furn by Ox. Rundt bordet står stolene Hven og N01 fra henholdsvis Skagerak og Fritz Hansen. Lampen er Chambers Chandelier 76 fra Menu, og verket på veggen er Kaja Skyttes Wall Orbit No. 1.

© Peter Kragballe
Soverom med kombinasjon av tre, betong og rosa nyanser

Sengen er ekstra stor, slik at den også har plass til alle barna. På veggen henger Mojoos Stardust.

© Peter Kragballe

Som man gjorde i gamle dager

På innsiden er det nettopp det taktile som preger boligen. Betongen og den oljede eiken som skifter farge med lyset. Takene demper akustikk, og alt interiør i tre – kjøkken, bad, grovinngang, vinrom og skap, er bygd av lokale snekkere.

– Tanken var å gjøre litt som i gamle dager da interiøret mer eller mindre «bodde» i huset. Når vi en dag flytter herfra, og neste generasjon inntar boligen, vil hus og inventar forbli slik det var, forklarer Marlene.

Badekar i støpt betong

Badekaret er støpt sammen med gulvet. Resten av rommet er også tro mot betongen som er hovedmaterialet i huset.

© Peter Kragballe

Den rosa fargen på badet er valgt av Marlene, som er den eneste kvinnen i familien. De runde speilene i børstet messing er fra Menu og heter Darkly. Vasken er fra italienske Valdama og heter Seed.

© Peter Kragballe

Velur, messing og betong

En enorm sofa i ravfarget velur står i vakkert motspill til de mange messing-detaljene, som er et annet gjennomgående materiale i huset.

– Trappen i betong skulle være lukket, fordi den kommer opp i ni meters høyde. Gelenderet er laget i messing ut fra tanken om at det patinerer vakkert.

Betonghus med stor og åpen terrasse

Når de store vinduspartiene skyves til side, er det åpent ut til terrassen. Da fungerer kjøkkenet også som utekjøkken. Hagemøblene er fra Mandalay.

© Peter Kragballe
Terrasse med stoler fra Menu

Betong og treverk passer seg selv utenfor og blir bare vakrere med tiden. Stolene er fra Menu.

© Peter Kragballe
Terrasse med epletrær

Det er selvfølgelig anlagt litt nytt grønt i forbindelse med oppføringen av huset, men familien har også bevart en del av hagen og deres gamle eple- og valnøtttrær.

© Peter Kragballe