© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bli med inn i motefotografens lekende fargeunivers

Motefotograf Petra Kleis har boltret seg med fargene og fokusert på at det skal være unikt, hjemmekoselig og godt å hvile blikket på.

En takleilighet for hele familien

Vi befinner oss bokstavelig talt på byens tak, nærmere bestemt i en 115 kvadratmeter stor takleilighet over to etasjer. Fra vinduene kan vi se langt utover byens gater og bygninger, og en lav sol skinner på buede møner og kaster et mykt lys gjennom gulvlange rosa gardiner. Leiligheten er innredet i en tidligere sjokoladefabrikk, og her bor mote- og portrettfotograf Petra Kleis sammen med kjæresten Mikkel Damkiær, direktør, produsent og gründer, og tvillingjentene Billie og Noelle på sju. Jentene roter usannsynlig mye, avslører Petra Kleis, men vi ser bare noen få, men hyggelige spor av jentenes kunstneriske prosjekter: en keramikkrukke fylt med figurer og noen tegninger.

Overalt i leiligheten henger fargerike innslag i form av kunst, foto og inspirerende funn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Svart-hvitt portrettet av poeten Jørgen Leth i bar overkropp er fotografert av Søren Rønholt. Det røde kirsebæret med truse er av Arvida Bystrøm, og det lille polaroidbildet av Stallone er av Warhol – det eneste i verden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stuen er malt i en lys syrinfarge som danner en myk ramme rundt en gammel Wegner-lenestol og sofaen Petras far har snekret. Glasskulpturen i i vinduskarmen er designet av Hannah Hansdottir, og den rosa lampen er fra Hay. Vegglampen er fra Lindholdt Studio, gulvteppet fra Kusiner og det store jordbæret er av Alberte Skronski.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et hjem fylt med farger

Kjøkkenet og stuen er knyttet sammen til ett stort rom, og overalt er det tydelig at vi er i et hjem der både store og små er skapende mennesker. Veggene er fylt med fotografier og illustrasjoner, på bordene ligger stabler med bøker, og man kan ikke unngå å legge merke til fargevalgene på vegger, møbler og kunst. I arbeidet som fotograf forholder Petra Kleis seg hver eneste dag til det visuelle, så vi spør hva hun gjerne vil se når hun kommer hjem til seg selv.

– Jeg vil at hjemmet mitt skal være vakkert og fylt med varme og unike ting. Jeg trives rett og slett ikke i omgivelser jeg synes er stygge, svarer hun ærlig, og legger til at hun elsker både leiligheten og beliggenheten.

– Jeg møter alle slags mennesker i nabolaget, og det er fantastisk. I tillegg er lyset i leiligheten helt spesielt. Det er behagelig for øynene og utrolig vakkert når det faller på det blå og gule i kjøkkenet.

Det opprinnelige kjøkkenet har fått en myk rosa farge, og det samme har gardinene fra Arne Aksel. I de åpne hyllene står blant annet en stor samling keramikkrus – jo mer særpreget, jo bedre, synes Petra Kleis.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Jeg elsker farger og følelsen de gir"

Det er de dueblå veggene ved spiseplassen og et nytt spisebord i varmgult, blått og lilla hun snakker om. På det rosa kjøkkenet utgjør de forskjellige elementene en myk fargepalett som er spennende å utforske. Fargene er gode å se på og gjør samtidig at tingene får flere dimensjoner, mener Petra Kleis.

– De skaper stemning og varme. Jeg elsker farger og følelsen de gir. Det gjør underverker med humøret, man blir glad! Vi tilbringer masse tid i dette rommet, det er familiens samlingspunkt. Her koser vi oss med mat og drikke, arbeider, prøver å få ungene til å spise grønnsaker og nyter generelt stemningen og lyset. Hver dag er forskjellig, alt etter lysforholdene, og det er en enorm gave.

Den smale trappen har fått et rekkverk i ubehandlet tre som understreker naturtemaet i leiligheten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De varme fargene tilfører en lun stemning til soverommet. Sengen er fra Re Beds, sengetøyet fra Aiayu og den oransje sengelampen fra Flos. Stolen er en eldre versjon av den spanske spisestuestolen til Børge Mogensen

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soverommet ligger i øverste etasje og har utgang til takterrassen på 15 kvadratmeter. Om sommeren kan dørene åpnes helt, slik at det nesten føles som å sove under åpen himmel. Gardinene er fra Arne Aksel. En glassvegg og en stor plante skjermer soverommet mot trappen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gardiner som rammer inn utsikten

De lette, rosa gardinene fra Arne Aksel ergrer hun seg over at hun ikke fikk sydd for lenge siden.

– De forandret hele rommet. Gardinene har selvfølgelig en praktisk funksjon, men samtidig er de estetiske, for det kommer inn enormt med lys når solen skinner. Da kommer de til sin rett og rammer inn hele utsikten på en fantastisk måte. Badet har også nylig fått en overhaling med nye farger, og hele familien er begeistret for resultatet.

– Akkurat nå er jeg forelsket i gult – og går kanskje litt amok med farger – så jeg tenkte «heller for mye enn for lite» da jeg valgte paletten. Jeg hadde sett noen terrazzofliser på nettet og ba Focus Plus om hjelp til å finne noe lignende. Det klarte de godt! Fargen er varm, men ikke for varm, og flisene har et utrolig fargespill. Den dagen vi går lei av det gule, kan vi bruke det som utgangspunkt for en ny veggfarge, forteller Petra Kleis. Tidligere hadde badet harde farger med svarte fliser og turkis mosaikk, og det sto et badekar der som aldri ble brukt. Det ble byttet ut med en stor dusjnisje og et skap med sårt tiltrengt lagringsplass.

– Jeg blir så glad hver gang jeg går inn der! Jeg elsker å stå under dusjen og se på fargene i flisene. Nerdete, ja vel, men veldig gøy!

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad