© Roberto Ruiz / Kettal

I denne spanske ferieboligen er det fargene som setter stemningen

Dagen før familien skulle innvie ferieboligen ble den ødelagt av en eksplosjon. Det uventede renovasjonsprosjektet tok utgangspunkt i en varm terrakottafarge - og resultatet er slående.

Familien Klinkers ferieleilighet ble utsatt for brann dagen før de skulle innvie stedet. Etter år med oppussing kan endelig David, Marta og barna Luke og Milo nyte tilværelsen i Barcelona.

© Roberto Ruiz / Kettal

Familien Klinkers drøm om et feriehus i Barcelona begynte med et smell. Bokstavelig talt. Toppleiligheten på 75 kvadratmeter i en nydelig art nouveau-bygning i El Born-distriktet ble ødelagt i en eksplosjon dagen før Marta, David og barna, fire år gamle Luke og treåringen Milo, skulle innvie stedet.

Marta, som jobber som interiørdesigner og opprinnelig er fra Barcelona, hadde allerede brukt mye tid og penger på å gjøre stedet til et hyggelig avbrekk fra familiens hjem i Coronado i California. Det tok et år å fordøye uflaksen før paret bestemte seg for å prøve igjen – denne gangen med hjelp fra det spanske arkitektkontoret Colombo & Serboli (CaSa).

Kjøkkenet rammes nydelig inn av de omkringliggende sonenes hvite vegger, som også bidrar til å utnytte lyset maksimalt. Den lange kjøkkenøya fungerer som spisebord, med Soft Edge 30-barstoler av Iskos-Berlin for Hay.

© Roberto Ruiz / Kettal

– Familien ba oss om å lage et prisvennlig prosjekt ettersom store deler av budsjettet allerede var gått opp i røyk. Smart bruk av materialer var et must, og vi ble bedt om å utnytte de eksisterende rammene og detaljene best mulig. Resultatet skulle likevel være en dramatisk endring fra utgangspunktet, sier Andrea Serboli og Matteo Colombo i CaSa.

Familien Klinkers ferieleilighet i Barcelona er malt i nydelige nyanser som skaper soner og gir god romfølelse på få kvadratmeter. Kjøkkenet er selve kjernen, nydelig fremhevet av den varme, vågale terrakottafargen Coral Bells av Benjamin Moore på både innredning, vegger og tak. Med mikrosementgulv i samme nyanse smelter elementene elegant over i hverandre, med en sylinderformet kjøkkenvifte fra Electrolux som et skulpturelt brytningselement. Soft Edge 30-barstolene er av Iskos-Berlin for Hay.

© Roberto Ruiz / Kettal

Skadene fra eksplosjonen krevde omfattende oppussing, men både familien og arkitektene var opptatt av å ivareta de historiske elementene som lot seg redde. Sotskader gjorde at de fleste veggene måtte strippes ned til muren og enkelte av de originale detaljene i det ornamenterte taket måtte restaureres eller gjenskapes. Det stramme budsjett hindret også arkitektene fra å endre planløsningen. Utfordringen ble dermed å gjøre feriestedet plasseffektivt på leilighetens egne premisser.

En liten arbeidskrok har fått plass i forlengelse av kjøkkenet, med plassbygget pult og hyller designet av arkitektene og malt i samme farge som veggene for å ta minst mulig visuell plass. Et rundt vindu sørger for dagslys i den skjermede kroken. Y-stolen er designet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn.

© Roberto Ruiz / Kettal

Arles-speilet av Made Studio fanger opp bruddstykker av interiøret og fremstår nærmest som et bilde på veggen. Pendelen er spesiallaget av CaSa.

© Roberto Ruiz / Kettal

– Den største utfordringen var oppholdsrommet, hvor et lappeteppe av fem ulike typer gulvfliser fra ulike renoveringer så svært rotete ut, forteller arkitektene.

Stuen er en dempet kontrast til kjøkkenet, og her er det de dekorative gulvflisene i gråtoner som setter tonen for paletten. Foran den grå Landscape-sofaen fra Kettal står flyttbare sidebord som tar liten visuell plass – det svarte er fra Ikea, mens den terrakottafargede plantekassen er fra Ferm Living. Det hodeformede keramikkbordet fra Bencini setter en quirky spiss på helheten. Pendlene er laget av CaSa.

© Roberto Ruiz / Kettal

De bestemte seg for å spille på det fragmenterte uttrykket ved å innrede med farger hentet fra de eksisterende, mønstrete gulvflisene. Leiligheten er sentrert rundt kjøkkenet og spiseplassen, hvor den spesialtegnede innredningen, veggene, deler av taket samt gulvet i mikrosement er kledd i en varm terrakottafarge. Uttrykket setter stemningen for resten av interiøret med nyanser i grønt, latte og burgunder, som maler seg ut over vegger, dører og tak, og hvor terrakottatonen dukker opp igjen på badet og gir en god helhetsfølelse.

Den malte brystningen i Chocolate Mousse fra Benjamin Moore i stuen dekker også dørene, som i åpnet tilstand bidrar til en økt visuell romfølelse.

© Roberto Ruiz / Kettal

Veggfargene er valgt ut ifra nyansene i flisene på gulvene. Trekrakken er fra Clay Concept Store Barcelona, mens den svarte Studio-gulvlampen er av Laura Bilde for Handvärk.

© Roberto Ruiz / Kettal

– En feriebolig åpner opp for mer vågale fargevalg. Foruten den terrakottafargede kjøkkenkjernen har vi gått for en myk palett, med store deler av veggene i hvitt for å maksimere lyset. Malte brystninger på vegger og dører skaper en kunstig horisont, som visuelt åpner rommene i den ellers vertikalt proporsjonerte eiendommen, forklarer Andrea og Matteo.

De malte brystningene følger sin egen horisont over vegger, dører og vinduer, kun brutt av vekslende nyanser. Fra stuen glir lattefargede Chocolate Mousse lekker over i en rolig Scenic Drive-grønnfarge på soverommet, begge fra Benjamin Moore.

© Roberto Ruiz / Kettal

Med stor takhøyde behøver man ikke bekymre seg for å krympe romfølelsen ved å velge dype nyanser i himlingen. På soverommet oppleves det grønnmalte taket i Yorktowne Green fra Benjamin Moore deilig og skjermende, nærmest som å sove under en pergola. Sengegavlen med hylle og leselamper, alt designet av arkitektene, er malt i samme Scenic Drive-grønnfarge som veggene og smelter nydelig inn sammen med rommets fiktive horisont. De mønstrete gulvflisene fremstår som et lunt teppe på gulvet. Sidebordet er fra Ikea.

© Roberto Ruiz / Kettal

Alle integrerte møbler er tegnet og plassbygget av arkitektene for å utnytte arealet best mulig. På soverommet er leselamper montert i sengegavlen for å samle flest mulig funksjoner på minst mulig plass, og på kjøkkenet fungerer øya også som spisebord. Hyllene og bordet i den lille arbeidskroken i forlengelsen av kjøkkenet er malt i samme farge som veggene og tar dermed liten visuell plass.

Fargene på badet er et ekko av kjøkkenet og gir dermed en fin opplevelse av helhet i feriehjemmet. Dusjkabinettet er tegnet av arkitektene, mens armaturen er tatt vare på fra de forrige eierne.

© Roberto Ruiz / Kettal

Runde former går igjen i leiligheten – her i Sicilia-vasken av Bathco og speilet og lampen designet av CaSa. L20-armaturen er fra Roca, mens skapene er tegnet av arkitektene.

© Roberto Ruiz / Kettal

Andrea og Matteo i CaSa har lykkes i å gjøre et vanskelig utgangspunkt om til en funksjonell fargefest av et feriested – et vakkert og funksjonelt resultat der Klinker-familien endelig kan senke skuldrene etter en strabasiøs start.

Fargenyansene glir nydelig over i hverandre fra rom til rom.

© Roberto Ruiz / Kettal