14 tips til innredning på liten plass

Bor du smått, kan du leve smart og godt. Det er ingen grunn til å begrense seg selv om plassen er liten – her er våre beste interiørtips til deg som er trangbodd!

Innredning av en liten leilighet

Enten det er en liten leilighet eller et lite rom det dreier seg om, er det mange triks og tips du kan bruke for å få det meste ut av det plassen du har. Vi viser deg hvordan du kommer i mål ved hjelp av smarte løsninger og innredningsprinsipper, så les videre her.

Multifunksjonelle møbler

Slanke, multifunksjonelle og strømlinjeformede møbler er nøkkelordet for små boliger. Hyllesystemet Abel er lett å bygge ut og flytte på, denne skrivebordsplaten kan ved et håndtrykk åpnes når du trenger et skrivebord og lukkes enkelt når du ønsker å "rydde bort" kontorplassen.

Abel system - skrivebord fra kr. fra 16.500 kr, Pur Norsk.

Velg tilbehør med omhu

Tilbehør som for eksempel personlige minner gir et rom karakter. Har du mange ting du er glad i, kan det fort se rotete ut i en liten leilighet hvis du setter alle på utstilling.

Roter tingene dine, og ha et par ting stående fremme om gangen. Resten gjemmer du i skapet slik at det ikke blir overfylt. Dette vil hjelpe deg med å skape et elegant uttrykk uten at det blir for kaldt og upersonlig.

Pyntegjenstander fra kr. 699, Warm Nordic.

Velg slanke og nøytrale møbler

Store modulsofaer er ikke tingen hvis du har begrenset med plass i en liten bolig, så velg en sofa som ikke stjeler verken plassen eller dominerer rommet for mye.

Paste 2-personers sofa fra Bolia, 42.299 kr.

Kombiner stige og krakk

Lagrer du ting i høyden, må det være enkelt å nå opp når du trenger dem. Stigekrakken Step Mini er enkel og åpen i formen, noe som gjør at den ikke blir så dominerende.

Step Mini har krok for å henges på veggen, og fungerer også utmerket som krakk.

Step Mini fra Design House Stockholm, fra 4.550 kr hos Nordic Nest.

smart hylle med mye plass

Utnytt veggplassen

Det er ikke alltid det er plass til kommoder eller hyller som tar av gulvplassen. Er det veggplass igjen, er det nesten alltid plass til en liten hylle.

Ledge:able fra Anne Linde er genial til deg som bor trangt. Den lille vegghyllen har plass til nokså mye oppbevaring, samtidig som den er enkel og fin i formen.

Bruk den for eksempel som som hylle på et lite kjøkken, som nattbord på et lite soverom eller til oppbevaring av post og nøkler i entreen!

BIG:Ledge fra Anne Linde, 1.299 kr hosglassoginteriør.no

Bruk hengende oppbevaring
© Jotun

Innred en liten leilighet med hengende oppbevaring

Garderobeskap er praktisk, men noen ganger er det finere å jobbe på lag med rommets kriker og kroker. Montér en stang mellom to vegger, invester i fine kleshengere, og heng opp.

Marker gjerne garderobesonen med å male veggene rundt i en rolig farge, som kler rommet og klærne som skal henge der.

Fargen er Jotun Lady 8252 Green Harmony

© Jotun A/S

Velg riktig farge på veggen i et lite rom

Husk at mørke farger får ting til å virke mindre, mens lyse farger får rom til å virke store. Er du lei av hvite vegger, kan du velge en tone som f.eks. lys sand eller velge å bruke en mørk farge på en av veggene. Dette vil skape dybde i et rom.

Ikke vær redd for å bruke høyglansmaling. Spesielt ikke i små entreer og i gamle hus og leiligheter med trange rom i merkelige fasonger. Lyset reflekteres i fargen og gjør at plassen oppleves større. Men husk at jo mer glans det er i malingen, jo bedre vises ujevnheter i veggene.

© IKEA

Utnytt plassen maksimalt i en liten bolig

Utnytt hver eneste mulighet til å skape lagringsplass. Bygg overskap helt opp til taket på kjøkkenet, eller i stuen.

Har du ikke råd til å bygge nytt, utnytt dødplassen over skapene. Hvis du syntes det kan se rotete ut kan du bruke kurver til å skjule tingene i.

Hemnes vitrineskap og bokhylle, fra kr. 3.995, IKEA.

Bruk kurver til oppbevaring

Solide kurver er ypperlige til oppbevaring av klær, blader og bøker, og gir et mykere og mer naturlig uttrykk enn firkantede kasser. Kurver er både fine å se på og praktiske; vinn-vinn!

Harper Kurv, 899 kr fra Homeandcottage.no

Få flere gode tips i vårt nyhetsbrev, da vel!

Skap et blikkfang i rommet

Velg ett møbel eller én gjenstand som fokuspunkt i et lite rom. F.eks. et rundt bord i et hjørne eller et stort lerret eller speil for å lure øyet og få inntrykk av stor plass.

TIPS! Plasserer du et speil som reflekterer et vindu på andre siden av rommet, vil det straks få rommet til å virke større.

F.A. 33 speil, fra kr. 10.245 hos studiokvanum.no

Sittebenk med oppbevaring

Utnytt plassen under møblene for det den er verdt. Skal du ha en benk å sitte på? Ja, da velger du så klart en benk med gode oppbevaringsmuligheter under setet!

TIPS! Du kan også kjøpe skuffeseksjoner og forvandle dem til en benk ved å bare legge en fin pute i riktig størrelse oppå.

Mondo skobenk, 2.399 kr fra bohus.no

Se flere skreddersydde oppbevaringsløsninger her!

Sofabord med flere funksjoner

I stedet for salongbord, bruk en puff med et brett til kaffekoppen. Da kan du også bruke den til å legge føttene på, og som ekstra sitteplass når du får besøk.

Wheel Footstol, fra 10.023 kr hos ahuseby.no

Velg større, men færre møbler i en liten leilighet

Du kan få et kompakt rom til å virke større ved å velge få store markante møbler i stedet for mange små. Men det er viktig at hovedmøblene harmonerer med hverandre i proporsjonene.

Pacha 3-seter sofa, fra 63.690 kr fra Gubi.

Et stort teppe gjør rommet større

Det høres kanskje ulogisk ut, men et lite rom kan fremstå større ved hjelp av et stort gulvteppe. Et teppe kan virkelig løfte helheten i et rom, gi det lille ekstra til fargepaletten og virke samlende for møblene i rommet.

I stuen bør du velge et teppe som har plass til både sofa, sofabord og eventuelt en lenestol, dette binder elementene sammen og gjør at arealet virker større enn det er.

Flower Field ullteppe 250 x 350 cm fra Layered, 12.900 kr hos nordicnest.no

LES OGSÅ