© Helenio Barbetta/Living Inside

Bli med inn leiligheten på 24 kvadratmeter fylt med speil og glass

Da den unge designeren Maria Vittoria Paggini møtte Maria Chiara Veronelli, oppsto en kreativ dialog som forvandlet en 24 kvadratmeter stor leilighet til et kunstverk i det historiske Brera-strøket i Milano.

Designer Maria Vittoria Paggini.

© Helenio Barbetta/Living Inside

Oppbevaringsbenken i kanappet har glassfront og er designet av Maria Vittoria Paggini og produsert lokalt. Stoffputen er fra Dedar. BBPR-stolene er designet på 1960-tallet og er fra Officina Antiquaria. Den svenske gulvlampen Bergoms ble produsert på 1960-tallet og er også fra Officina Antiquaria.

© Helenio Barbetta/Living Inside

Fantasi og god smak

Fantasi er et kraftfullt verktøy. Det samme er god smak, og en kombinasjon av disse to egenskapene har forvandlet en uslepen diamant av en leilighet til en skinnende juvel. Eieren er Maria Chiara Veronelli, som tilbyr restaurantopplevelser i private hjem gjennom selskapet «A Casa Veronelli».

– Både mannen min og jeg forelsket oss i leiligheten første gang vi så den. Begge fikk en visjon om et elegant hjem på få kvadratmeter. Selv om leiligheten var liten, så vi at den kunne virke romslig og ha mange funksjoner, forteller Maria.

Rev og innredet leiligheten på rekordtid

Til å løse oppgaven engasjerte hun designer Maria Vittoria Paggini, og sammen rev de ut alt og innredet den 24 kvadratmeter store leiligheten på bare 50 dager. Maria Chiara Veronelli hadde sett Maria Vittoria Pagginis nytolkninger av interiøret i en campingvogn og skjønte at dette var en interiørdesigner som hadde god forståelse for små rom og kjente triksene for å få dem til å virke større.

– Alt er designet til leiligheten og laget av lokale håndver- kere. Jeg har prøvd å forene Maria Chiaras ideer med mine egne visjoner og farger. Den eneste begrensningen jeg fikk, var «hold deg unna lilla», og det var til å leve med, forteller Maria Vittoria Paggini.

Hver detalj har en signatur

Alt er designet på ny, bortsett fra deler av døren inn til soverommet og inngangsdøren som designeren forsterket ved å forlenge karmen opp til taket. Karmen er i irokotre og har blitt lakkert for å understreke både det dekorative og høyden, som går igjen i speilene på kjøkkenveggen og det store vinduet. Hver eneste lille detalj har en egen signatur – fra speilveggene til kjøkkenet, parkettgulvet, håndtakene og benkene. Det samme gjelder de spesialdesignede møblene.

– Alt er mer eller mindre skreddersydd for boligen. Bortsett fra noen få ting, som sidebordene, de er fra min egen kollek- sjon, og lysekronene, som er vintage. De er fra produsentene Poliarte og Venini og er laget på 1930- og 1970-tallet, sier Maria Vittoria Paggini. Fordi hun ønsket at alt interiøret skulle være unikt, er ingenting hentet fra kataloger. Maria Chiara Veronellis valg om å gi designeren full kreativ frihet springer ut av en felles forståelse.

– For at et innrednings- og oppussingsprosjekt skal bli vellykket, er det nødvendig å finne den rette sparringpartneren. Vedkommende må forstå fullt og helt hvor du vil hen, og det er ikke bare et spørsmål om erfaring og faglige kompe- tanse, man må også snakke samme kreative språk.