© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

På bare 4 måneder har Matilde og Mathias totalforvandlet murvillaen

Selvfølgelig kan man være prosjektleder og styre oppussingen selv, men det krever is i magen. Og nettopp det fikk Matilde Bromann Andersen og ektefellen Mathias erfare da de bestemte seg for å totalrenovere en murvilla på fire måneder.

Styrte hele prosessen selv

Huset ble renovert fra kjeller til loft i samarbeid med arkitekt Lasse Fragtrup. Før de satte i gang arbeidet, hadde paret en klar idé om hva de ønsket seg. Matilde laget skisser til en ny planløsning og sendte bilder til arkitekten av de materialene hun gjerne ville ha. Lasse justerte planløsningen og føyde til sine løsninger. Han fokuserte blant annet på de arkitektoniske detaljene i huset og hvordan de kunne utnytte kvadratmeterne best mulig.

– Vi valgte å ikke benytte oss av entreprenør, men å styre prosessen og finne de forskjellige håndverkerne selv. Det hadde sine fordeler og ulemper – det var ikke én eneste dag eller helg hvor vi ikke dro ut og jobbet på huset. Vi hadde aldri klart det hvis ikke venner og familie hadde hjulpet til med det praktiske og passet datteren vår. Så hvis vi noen gang skal gjøre dette igjen, kommer vi antakelig til å sette bort alt, sier Matilde.

For å få stue, spiseplass og kjøkken i ett rom valgte paret å rive tre bærevegger. Vegghyllen har Matilde tegnet selv, og den er et Ikea-hack basert på Bestå-skap. Den øverste delen har hun tilpasset rommet, og deretter er hyllen avsluttet med fotlister og lister langs kanten. I tillegg er strømuttak bygget inn i hyllen. Gulvlampen er fra Ferm Living, sofaen er fra SofaCompany, og gulvteppet er kjøpt fra Ellos. Sofabordene i støpt fiberbetong er fra NORR11 og designet av Kristian Sofus Hansen og Tommy Hyldahl. Den runde loungestolen er fra Gubi. Lille Petra-stolen med bein i valnøtt er fra &Tradition, og det samme er sidebordet ved sofaen.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

I reolen ses bl.a. Parachilnas Gweilo Song-bordlampe og en vase fra Ferm Living, og den skulpturelle kulen er fra Kristina Dam. Stikkontaktene er fra Katy Paty.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det fine karnappet er bygget om til husets hyggekrok. Det er laget ved nok et Ikea-hack med store dype skuffer under. Den store skulpturen er av Josefine Winding.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De første månedene gikk som smurt

Ingen renovering er uten problemer. Det er nok snarere regelen enn unntaket, og det gjaldt også i dette tilfellet. Under arbeidet oppdaget de stadig nye ting, som en kveld da Matilde gikk rundt i huset og følte at taket på badet falt ned i hodet på henne etter at det hadde blitt bygget en skillevegg midt i rommet.

– Jeg ringte Mathias og sa at vi må åpne mer opp – og ti minutter senere var jeg i gang med å rive taket. Da håndverkerne kom dagen etter, fikk de sjokk – et av rommene i huset manglet tak! Det er imidlertid det beste spontane valget vi tok. Nå kan vi ikke forestille oss badet uten åpen himling og de originale bjelkene i taket.

Spiseplassen ligger i hjertet av huset, og det er her familien tilbringer flest timer sammen. Bordet er et bruktfunn som Matilde har fått slipt og lakkert. På bordet står Linestroke Bowl fra Kristina Dam. Stolene er fra Kasa Interior, og lampen over er fra Luceplan. Alle gardinene i huset er spesialsydd, og de har fått bølgebånd i toppen og vektbånd nederst, slik at de faller pent.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Når du pusser opp, skal det ikke så mye til for å overskride både budsjett og tidsplaner, og vi hadde bare fire måneder på oss til å gjennomføre alt – ny planløsning, kjøkken, bad, dører og vinduer i tillegg til alt det elektriske og rørleggerarbeidet, sier hun.

– Jeg satte opp en tidsplan for alle håndverkerne, skrev ut den nye plantegningen og visualiseringene og hang dem opp i huset, slik at alle hele tiden kunne se hvordan vi ønsket det. Jeg sørget for å bestille materialer i veldig god tid, slik at det var rom for litt forsinkelser. De første månedene gikk alt som smurt – vi lå foran tidsplanen og forventet å flytte inn før tiden, men dessverre kom utfordringene. Varmepumpen var forsinket, og da kunne ikke gulvvarmen installeres, og dermed var det ikke mulig å legge gulv. Uten gulv kunne heller ikke kjøkkenet monteres, og slik fortsatte snøballen å rulle, forklarer hun og fortsetter:

– Den største utfordringen var imidlertid en vannskade i taket over kjøkkenet, der hvor badet ligger. Den oppsto ikke mange dagene etter at vi hadde flyttet inn, og førte til at vi bodde i huset uten varme, bad og kjøkken, noen ganger til og med uten toalett. Utenfor var det to grader. Likevel klarte vi å få alt ferdig på bare fem måneder. Det synes vi er en kjempeprestasjon.

Lysestaken på kjøkkenbenken er designet av Colin King for Menu.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenskuffer i massivt tre med bestikkholder fra Reform. Alle skuffer er utstyrt med soft close, så de lukker lett og lydløst.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenarmaturet i aldret messing i er fra Quooker. Såpedispenseren er integrert i kjøkkenplaten.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Matilde har alltid ønsket seg seg et kjøkken uten høyskap, og ved å bruke rommet ved siden av kjøkkenet til skap, har de fått mye oppbevaring uten å gå på akkord med funksjonaliten. Rommene er skilt med en glassdør. Når kjøkkenet er i bruk, skyves dørene til side, og de har tilgang på hele rommet. Når det ikke er i bruk, lukker man dørene, og høyskapene er ute av syne. Fordi rommet hadde skjeve vegger og ukurante mål, kunne de ikke bruke standardskapene fra Reform. Løsningen ble derfor spesialtilpasset av Nodari Furniture & Design. De tok utgangspunkt i kjøkkenet fra Reform og matchet det så godt det lot seg gjøre. Den mørke glassdøren er spesialdesignet av One Funky.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Paret tok ned to vegger for å skape dette rommet. Speilet er spesiallaget hos en glassmester. Knaggene er små messingknopper kjøpt hos Copenhagen Home Design. Det lille bordet er fra Kristina Dam, og vasen er et loppefunn.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Krakken blir brukt både som nattbord og skammel og er fra H&M Home. Det runde speilet over er fra Ilva. Gardinene er todelt og spesialsydd til soverommet. Det er én gardin til å mørklegge rommet, og én tynn og elegant som gir rommet mykt og behagelig lys.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Noen av putene i sengen er fra H&M Home mens andre er hjemmelaget. Det samme er sengekappen som er tilpasset slik at lengden passer perfekt. Sengeteppet er fra Aiayu.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Matilde og Mathias ønsket seg et bad som kunne brukes av flere samtidig uten at man var i veien for hverandre. Veggen bak badekaret fungerer derfor som en skillevegg med dobbeldusj på den ene siden og badekar, håndvask og toalett på den andre. Copenhagen Marble har levert platen bak badekaret, og den er et stykke massiv marmor på 250 kg.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Armaturene på badet er fra Revolution og er i ubehandlet messing, så de får en flott patina.

© Styling: Glotti Press, Foto: Andreas Mikkel Hansen