Vægfarve til små rum
© Getty Images

Ekspert: Dette er den eneste fargen som får rommet til å føles større

Overraskende nok skal du ikke male veggene dine hvite hvis du vil at rommet skal føles større.

Farger er ekte magi

I 2022 kåret fargegiganten Nordsjö fargen "bright Skies" til Årets farge. Den klare, himmelblå fargen skulle symbolisere optimisme og håp etter to lange år med corona-pandemi og hjemmekontor.

Men det er ikke det eneste lyseblå vegger kan gjøre.

Lyseblå er nemlig også den eneste fargen som får rommet til å virke større. Den smale gangen, det lille soverommet og det mørke kjøkkenet trenger altså ikke å males hvitt hvis du vil ha mest mulig ut av kvadratmeterne dine.

Lyseblå bringer nemlig assosiasjoner til de største områdene vi vet om; himmelen og havet. Og det er nettopp derfor fargen er helt genial å bruke i de rommene du ønsker å "utvide" litt.

Det forteller Maria, som eier Nordsjö fargehandel i København.

-Lyseblå er den eneste fargen som får rommet til å virke større, nettopp fordi den gir assosiasjoner til himmelen og havet, og skaper en dybde i rommet som ingen andre farger gjør. Skuer man utover havet eller opp mot himmelen, har ikke området noen ende, og akkurat den følelsen kan overføres til veggene våre når vi etterligner naturens farger.

Det er imidlertid ikke hvilken som helst lyseblå farge som gir denne effekten, forklarer hun:

-Du må gå etter de helt lyse nyansene, og den skal ikke være for kald. Det må altså være noe rødt i fargekoden - det skaper en varm effekt slik at fargen også er behagelig å omgi seg med, i tillegg til å skape dybde.

Årets farge 2022 fra Nordsjö var Bright Skies og symboliserer det behovet for naturopplevelser og optimisme som har oppstått i kjølvannet av den globale pandemien.

© Nordsjö

Sånn kan du bruke lyseblå hjemme

Har du tatt deg mot til å pynte opp hjemmet ditt med lyseblå, men usikker på hvordan og hvilke rom? Da burde du lese videre.

For du kan male både vegger, gulv, tak og møbler, og det er stor forskjell på effekten det gir i for eksempel gangen, på badet eller i taket.

Vi har samlet noen av våre favoritteksempler på hvordan du kan bruke den lyseblå malingen hjemme.

Det kommer allikevel med en (lite) advarsel: Du kommer til å få lyst til å sette i gang øyeblikkelig.

Lyseblå gulv

I den lyse leiligheten skaper de lyseblå gulvene et øyeblikkelig blikkfang. Fargen er holdt i en litt støvete nyanse for å skape en myk overflate til resten av innredningen, og det fungerer overraskende nok veldig bra!

TIPS: Legg merke til den blå skuffen og fargen fra lampen, som begge matcher gulvet. På denne måten kan du forene enkle og lyse hjem med farger som fremdeles understreker din personlige stil og stemning.

Lyseblått bad

Hvis man kunne knipse med fingrene og pusse opp badet sitt, hadde vi gjort det med dette resultatet.

Vi elsker de små, lyseblå flisene som er lagt til perfeksjon på både gulv, vegger og badekar. Dette skaper en sanselig stemning og gjør at rommet virker større.

TIPS: Har du mørke elementer på badet ditt som treverk, er det helt genialt å bruke de samme flisene på tak og vegger. Det vil lysne hele rommet og skape en sammenheng, samtidig som at det bevarer et rolig uttrykk imellom alle elementene på badet.

Lyseblå møbler

Orker du ikke å male alle veggene, men har allikevel falt for fargen?

Start med et møbel! Her er det spisebordet som har fått en omgang med malingen, og resultatet snakker for seg selv. Vi elsker den klare, blå fargen, som passer helt perfekt til spisestolene og gir hele rommet et friskere og mer ungdommelig uttrykk.

TIPS: Har du lyst til å male et møbel anbefaler vi å velge en farge som spiller godt med interiøret. Kikk på gulvnyansen, lampene, bildene og veggene - så kan du enklere velge en farge du ikke kommer til å angre på.

Lyseblått kjøkken

Det er ingen tvil om at lyseblått kjøkken er en stor hit. Trenden har allerede eksistert en stund, og vi forstår godt hvorfor.

Den friske fargen er et helt perfekt supplement til de harde hvitevarene som gir et kaldt og litt hardt uttrykk. Samtidig passer lyseblått perfekt til både messing, krom, svart og tre, slik at verken håndtak, hengsler eller diverse maskiner trenger å pakkes vekk eller skiftes ut.

TIPS: Hvis du vil leke med uttrykket kan du la noen av skapfrontene være hvite. Eventuelt kan du leke deg med fargen på gulvene og veggene. I dette eksempelet skaper det en uformell og spennende stemning som vi gjerne kan våkne opp til hver eneste dag.

Lyseblått soverom

Det er ikke for tilfeldig at vi innreder rommet vårt med assosiasjoner til himmelen. Lamper som ser ut som skyer, tunge tekstiler over sengen og en hel haug med myke nyanser.

Det er nemlig først og fremst roen vi er ute etter på soverommet. Det vil du få hvis du går for en rolig lyseblå, som er helt nydelig for nervesystemet vårt og sørger for ro og en god natts søvn.

TIPS: Gå all in og mal taket - eller deler av det - i samme tone som veggene. Da vil du få en fornemmelse av hav og himmel, og vi lover at sinnet ditt vil takke deg.

Lyseblå entré

Gangen er (dessverre) et ofte oversett rom, noe som er synd. Det er jo faktisk det første vi ser når vi kommer inn i et hjem, og er også rommet som setter tonen for hele hjemmet.

Så man skal jo selvfølgelig gjøre litt ut av det! Har du en smal entré, er lyseblå et "must". Lyseblå skaper, som vi vet, en rolig og positiv atmosfære, og vil være et vakkert supplement til hoveddøren som ofte er i svart, hvit eller i tre.

TIPS: Har du en trapp i gangen kan du vurdere å male gelenderet lyseblått også - det vil forstørre rommet ytterligere, og skape en sammenheng mellom de to etasjene. Foretrekker du kontraster kan du la gelenderet være hvitt eller faktisk gå for en sprøere farge som gir liv til omgivelsene.

Lyseblå tak

De siste årene har malte tak blitt superpopulære, og vi forstår godt hvorfor.

For det første skaper det en mykere overgang mellom vegger og tak, og har du stukkatur kan du dessuten bruke malingen til å fremheve de flotte mønstrene og ornamentene i taket.

Her er stukkatur og tak malt i en vakker, klar blåfarge som gir følelsen av større takhøyde, mens veggene og lampen fungerer som flotte kontraster.

TIPS: Har du gardiner kan du sette de i en skinne i taket. Det vil skape et flott samspill og bringe rommet sammen på en elegant måte.