Årets farger 2022

Jotun, DYRUP og Nordsjö presenterer 2022's fargetrender som omfatter alt fra sarte pasteller til mer kraftige nyanser. Felles for fargene er at de er lyse og reflekterer et år hvor vi har oppholdt oss langt mer i hjemmet enn normalt.

Årets Farge 2022 fra Dyrup heter Olive Sprig og symboliserer ro, natur og varme.

© Dyrup

Årets farger

Som i fjor peker den danske fargegiganten Dyrup på nøkkelord som ro, bærekraftighet og natur i forbindelse med fargetrender.

I år har valget landet på en sart og rolig nyanse i grønn med navnet Olive Sprig, som skal innbyde til ro og natur. Fargen harmonerer med andre nedtonede farger og i kombinasjonen med enkelte artikler i pangfarger.

Dyrup forutser at våre hjem vil illustrere et behov for optimisme og positivitet i kjølvannet av halvannet år med en global pandemi. Det er derfor lyse toner og nyanser som vil være karakteristiske for våre fargevalg.

Svenske Nordsjö peker - som Dyrup - på at behovet for å komme ut i naturen og oppleve verden med en optimistisk innstilling har stor betydning for de fargene vi gjerne vil omgi oss med i hjemmet.

Nordsjös bud på årets farge er en lys og luftig lyseblå, som har tydelige referanser til fargen på en skyfri himmel. Bright Skies heter fargen som er utviklet på bakgrunn av en omfattende trend-undersøkelse.

Her hjemmefra har LADY lansert et nytt fargekart som byr på tre unike paletter som skaper rom hvor det er ekstra godt å være sammen. Fargekartet TOGETHER inneholder 12 helt nye farger som presenteres i kombinasjon med utvalgte nyanser fra Jotuns store arkiv. De 28 fargene kommer presentert i tre fargepaletter; Embrace, Playful og Cherish.

Blant Jotuns fargepalett for 2022 finner vi den friske turkisfargen LADY Pure Color 6384 Wish.

© Line T. Klein / Jotun A/S

Årets farge 2022 fra Nordsjö var Bright Skies og symboliserer det behovet for naturopplevelser og optimisme som har oppstått i kjølvannet av den globale pandemien.

© Nordsjö

Trender og fargepaletter i 2022

Lady fra Jotun har altså lansert tre fargepaletter for det kommende år. Hvert tema har en særegen stemning, og de tre palettene gir tips til gode og særegne fargekombinasjoner til hjemmet.

Foruten årets farge har Dyrup identifisert tre trender som alle har betydning for den måten vi innreder oss på og de fargene og materialene vi omgir oss med i hjemmet.

Tilsvarende har Nordsjö utviklet fire fargepaletter som tar utgangspunkt i forskjellige livsområder samt de behovene som tilhører. Palettene er bygget opp rundt Bright Skies, men har forskjellige funksjoner alt etter hvordan de brukes.

Sarte pasteller og myke former

Dyrup peker på at lys, nøytralitet og organiske former som trend fortsatt vil være aktuelt. Denne trenden kjennetegnes av lyse, sarte pasteller som kan mixes på kryss og tvers - og som selvfølgelig kan kombineres med enkelte elementer i mer fremtredende farger.

Jotun fremhever også de duse pastellene med fargepaletten "Cherish". De lyse fargene kombinert med møbler i myke materialer og organiske former omfavner det behovet for ro som har oppstått i kjølvannet av halvannet år med hjemmearbeid.

Her ses fargene Island Retreat (den melkehvite), Causeway (den blå) sammen med et streif av pangfarver i form av den røde stolen (Fruit Lattice)

© Dyrup

Fra fargepaletten CHERISH ses fargene LADY Wonderwall 12182 Gentle Whisper (vegg), LADY Perfection 1376 Frostrøyk (tak), og LADY Supreme Finish Silkematt 2011 Antique Brass Jotun LADY (bord).

© Line T. Klein / Jotun A/S

Et fargerikt tilbakeblikk

Fargepaletten Embrace fra Jotun Lady er rustikk og dynamisk, og har toner som spenner fra rustrødt, til gult, blågrått og gulbeige.

– Gode minner kan vekkes til live med farger, sier Jotuns fargeekspert Lisbeth, og fortsetter:

– En gulbeige tone kan bringe oss tilbake til mormors kjøkken, og blågrått kan gjøre at sommerminner fra hytta strømmer tilbake til oss. Slik kan farger være med på å skape verdifulle øyeblikk.

Dyrup peker også på en tendens til å finne inspirasjon fra fortiden og trekke den med seg inn i hjemmet. Her vil materialer som tre og skinn være gjennomgående, men det vil også være mange detaljer med et streif av retro. Kvalitet er et nøkkelord og mørke nyanser vil tre frem som detaljer som står i forgrunnen og harmonerer vakkert med de mer lyse og rolige fargetonene.

Den sarte rosa Mulberry Milk pryder veggen, mens skrivebordet er malt med fargen Vining Ivy og Yorkshire Mood er brukt til å skape sjokoladebrune magasinholdere.

© Dyrup

Fra paletten EMBRACE kommer den duse blågrå-tonen LADY Pure Color 5516 Iron Blue.

© Line T. Klein / Jotun A/S

En fargepalett som oser av lek og optimisme

Dyrups tredje trend for 2022 har sine røtter fra 80-og 90-tallets glade dager, pangfarger og optimisme. Paletten består av klare farger som leder tankene over på en godteributikk - men de kan fortsatt skape ro og harmoni hvis de kombineres med rolige overflater og brukes til å male andre elementer i et rom.

Jotun her også opptatt av å vekke lekenheten i oss og har utviklet fargepaletten Playful som består av, som navnet indikerer, livlige og mer vågale farger. Optimistiske grønn; og turkisnyanser, solfylte gule toner og vakre lavendelnyanser går igjen her.

Chilled Mint er malt på veggen og matcher vakkert med det mintgrønne sengetøyet. Gavlen og nattbordet er begge malt med fargen Apple Cheek og skaper en vakker og rolig samhørighet.

© Dyrup

Fra fargepaletten "PLAYFUL" finner vi fargene LADY Pure Color 20186 Lavender Touch (Vegg), LADY Perfection 20186 Lavender Touch (tak) og LADY Pure Color 8565 Hope Jotun LADY (vegg til venstre).

© Line T. Klein / Jotun A/S