Farvet grøn gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve

Gardintrender 2023: Her er de 4 tendensene du bør kjenne til

Som med alt fra sofaer til veggfarger kommer det også nye stiler til gardinverdenen, og spesielt i 2023 tar vi et stort sprang fremover. Det lekes med farger, formater og sammensetning av materialer, noe som gir en ny mulighet til å uttrykke din personlige stil.

For 5 år siden steg plutselig de tunge, mørkleggende fløyelsgardinene i trendrekkene, og de gulvlange luksusgardinene var å se over alt på medier som Instagram og Pinterest.

De tilførte øyeblikkelig en herskapsfølelse til et rom, og sammen med høye paneler hev mange seg på i jakten på det luksuriøse og velstående uttrykket.

Over tid har de fløyelsmyke gardinene fått selskap på tronen av sine motsetninger, eksempelvis de hypede patchwork-gardinene 'pojagi', som er sterkt inspirert av koreanske håndverkstradisjoner med upcycling.

Det samme gjelder gardiner i lin, striper og en lengde som stopper under vinduet, som gir assosiasjoner til en enklere tid på gården, da overflod ikke stod på menyen.

I begge tilfeller er det imidlertid ikke lenger en økonomisk markør for velstand, men snarere en indikator på god tid, fordypning og tilstedeværelse, som etter hvert har overgått økonomi som den viktigste kapitalen.

Men hva vil de kommende årene bringe oss når vi skuer ut mot vinduene våre?

Kort sagt en sammensmelting av de to gardintrendene som helt tydelig leder oss til 4 spesifikke trender du trenger å vite om.

Les mer nedenfor.

LES OGSÅ

Tofarvede gardiner 2023
© &Drape
Tofarvet gardin
© Tapet Café

1 To-fargede gardiner

Lek med uttrykket og sett to forskjellige farger eller kanskje til og med stofftyper sammen horisontalt i èn gardin.

Trenden kan brukes til å oppgradere et ton-i-ton-uttrykk eller til å snike inn en ny farge som et krydder i innredningen din. Avhengig av hvor du plasserer sømmen kan du også leke med høyden – eller illusjonen av det i rommet.

LES OGSÅ Denne gardintrenden fra 70-tallet er tilbake

Matchende gardin og tapet i striber
© Tapet Café
Matchende gardin og tapet med blomster
© Andreas Mikkel Hansen

2 Matchende vegger og gardiner

Vi har ikke helt sluppet de luksuriøse elementene i interiøret, og blant den eksklusive stilen finner vi matchende tapeter og gardinstoff. Et valg som krever besluttsomhet og dedikasjon til uttrykket, men som kan forvandle selv den mest ubetydelige plass om til minneverdig dekor.

Farvet rød gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve
Farvet rød gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve
Farvet grøn gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve
Matchende væg, gardin og gardinskinne
© Stilling

3 Flotte stenger

Man blir nesten fristet til å si at det måtte jo komme! Siden gardiner igjen ble et prestisjefylt, kostbart must-have i hjemmet, har fokuset stort sett vært på valg av farge og materiale. Men nå ser vi også at monteringen spiller en sjarmerende rolle, nettopp i form av fargede gardinstenger, som blir den siste prikken over i-en.

Velg en farge som står i kontrast eller gå for en ton-i-tone fargeskala. Begge deler vil gi et løftende uttrykk. Har du for eksempel valgt å male taket, og bruker matchende gardiner - hvorfor ikke ta med skinnen i samme slengen?

Det blir spennende å se om flere merker vil bli med i trendbildet ved å sette farge på skinner og stenger. Til nå vet vi kun om Stilling (tidligere Aluproff, red.), men vi holder utkikk.

Bøjede buede gardinskinner
© &Drape
Gardiner langs hele væggen
© &Drape
Buet gardinskinne gardin som rumdeler
© &Drape

4 Ikke kun til vinduene

Vi ser også gardiner som åler seg langs veggene og midt i rommene, hvor stadig flere velger å bruke dem som romdeler – eller til og med taktil dekorasjon til veggene, som effektivt kan myke opp et stramt uttrykk.

I forlengelsen av denne trenden ser vi også gardinskinner som slanger seg på nye og kreative måter rundt for eksempel et lite hjørnekontor, som kan skjules bak gardinet når du skal til å sove.

Her kan det være en god idè å benytte gardiner i forskjellige fargenyanser, nettopp fordi det kan kreve metervis med stoff.

LES OGSÅ