Spisebordsstole i massivt fyrretræ
© Gubi

2023s største møbeltrend er både skulpturell og klossete - på den helt riktige måten

Møbeltrenden vil garantert dele befolkningen i to med sitt massive og noe omdiskuterte materiale.

For noen vil den være et innslag av organisk og moderne karakter.

For andre vil den være et gufs fra fortiden, som bringer vonde minner fra barndommen eller ungdommen, hvor møblene skulle være praktiske og prisvennlige (med en snev av oransje), fremfor visuelt behagelige.

Vi snakker selvfølgelig om furu!

Det solide, men budsjettvennlige trematerialet opplever nå en enorm renessanse - imidlertid med et noe mer moderne uttrykk enn hva de klassiske reolene og sofabordene som fylte hjemmene på 80- og 90-tallet hadde.

Nå ser vi nemlig massive furublokker og -planker omgjort til volumniøse tremøbler i et nesten klønete, men skulpturert design.

Her er det ikke spart på tremengden, og med møblenes sjenerøse og tilfeldige design blir de alt annet enn en praktisk investering.

Pom furukrakk av Studio Sløyd

© Foto: Anne Bratveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Minus Chair av Jenkins & Uhnger

© Jenkins&Uhnger

Norsk furu i tidløst design

Nordmennene har vært tidlig ute med å kaste seg på den gjenoppståtte trenden.

Designstudioet Sløyd har i flere år hyllet det forhatte materialet gjennom sine design, og deres skulpturelle krakk Pom Stool gir furuen en moderne og leken makeover.

Jenkins & Uhnger har med sin Minus Chair forsøkt å lage en serieprodusert stol med verdens beste miljøregnskap.

Den kortreiste furustolen er laget i et behagelig og moderne uttrykk. Så dersom du enda ikke er helt overbevist om at furu vil være den store vinneren hjemme hos deg, får du den perfekte balansen mellom et tidløst design og klassisk furu i Minus Chair.

Forhåpentligvis kommer vi til å se flere nytolkninger av furumøbelet i flere norske møbeldesigneres kommende kolleksjoner.

Spisebordsstol i massiv furu

Daumiller Chair er inspirert av gammeldags melkekrakk og Hans J. Wegners Kinastolen. Den produseres i dag av Gubi.

© Gubi
Magniberg skammel i furutre Cat

Et av Magnibergs nyskudd i furutre er deres Cat Stool taburet. Denne og mange andre møbler i massiv furu-plank fås også i pigmenterte nyanser, som gir en ekstra dimensjon til møbelet.

© Magniberg

Også kan du jo alltids gi de litt farge

Et annet merke som også har satt sin elsk på trenden anno 2023 er Gubi.

Det danske huset annonserte i utgangen av 2022 at designporteføljen deres i fremtiden også ville inneholde Daumiller Chair: en massiv spisebordsstol i furu. Stolen så dagens lys for første gang i 1977 da Hirtshals Sagverk gjorde Rainer Daumillers design om til virkelighet.

Målet var å skape en stol som kunne tåle hverdagens slitasje og livets fester, hvor nettopp det massive designet på stolen kom til uttrykk.

Og det er kanskje nettopp det som er det appellerende ved møblene som har fått sin nye seiersgang: de er solide og holdbare investeringer - og ikke bare de enkleste og raskeste løsningene?

Sengeramme furutre

Karup Design har tatt opp kampen om å skape funksjonelle møbler i furutre. Blant annet sengerammer, som akkurat nå gjør sin gang på Instagram. Japan Bed fra Karup Design.

Furumøbler i 2023

Vi ser i hvert fall flere og flere merker som kaster seg på toget sammen med Gubi.

Sløyd Design Magniberg, som designer firkantede og pigmerte furumøbler med stor suksess samt Karup Design er begge danske aktører som har pustet liv i furutreets seil og sendt det avsted mot 2023s store trender.

Nå står det bare igjen å avgjøre hvorvidt furumøblene er nettopp det du mangler for å maksimere boligen din i det moderne 2023 - eller om de skal fortsette å være et fjernt barndomsminne?

Massivt furutrebord Hirtshals Savværk

Har du allerede forelsket deg i trenden kan du være heldig å finne mange av de originale møblene av Rainer Daumailler fra 70-tallet på auksjon. Hold utkikk etter de flotte bordene, som dessuten kan få helt nytt liv ved hjelp av litt sliping og olje.

© 1st Dibs
Spisebordstol i massiv furu

Furumøblene egner seg perfekt som kanvas hvis du liker å sprite opp interiøret ditt med farger. Pony Chair fra Magniberg.

© Magniberg