© Sara Angelica, Spilling Karianne Johansen & Jon Marius Nilson

En stol med verdens beste miljøregnskap

Med ny teknologi, lokal produksjon og lokale materialer vil den norske møbelprodusenten Minus sette en ny standard for møbelproduksjon.

Minus

Historien til Minus starter på Huglo i Hordaland, en liten øy helt i utløpet av Hardangerfjorden med knappe 100 innbyggere og sterke møbeltradisjoner. Året er 2018, og samboerparet Kristian og Lene Notland Harnes har akkurat forlatt bylivet i Oslo til fordel for en roligere hverdag tett på naturen.

– Da vi flyttet, visste vi at vi ville bruke muligheten til å gjøre noe sammen og hadde lenge drømt om å starte med møbelproduksjon. Vi ønsket å skape noe som var bra, helt fra bunnen av, forteller Kristian.

Med seg på laget fikk de Erik Aldner, og høsten 2019 gikk de i gang med å produsere sitt første møbel under navnet Nuen.

Det er designduoen Jenkins & Uhnger som sammen med møbelprodusenten Nuen har designet stolen Minus.

© Sara Angelica, Spilling Karianne Johansen & Jon Marius Nilson

Norsk design på sitt beste

I dag baserer Nuen seg på produksjon av designprodukter laget i norske lokalsamfunn. Designkontoret har de flyttet fra Huglo til Osøyro, et lite tettsted på sørøstsiden av Bergenshalvøya, og akkurat her, i den samme fabrikkbygningen som Krysset av Fredrik A. Kayser i sin tid ble produsert, blir drømmen om Minus født.

– Minus er et søsterbrand av Nuen, og Minus-stolen er vårt forsøk på å lage en stol som virkelig er bærekraftig, sier Kristian.

"Når alternativet ligger rett foran øynene på oss, da er vi nødt til å gjøre noe" — Kristian Notland Harnes

Leve i 100 år

Stolen Minus er laget i furu og designet ut fra tanken om at hele produksjonen skal foregå innenfor en radius på tre mil. Derfor er alt treverket som brukes, hentet fra skogene omkring fabrikken. Målet er at Minus-stolen skal kunne leve i 100 år.

– Vi må få til endring av hele systemet, og skal jeg være ærlig, er det ingen av oss som er gode nok. Ikke vi, ikke norske møbelprodusenter, og for så vidt ingen andre heller. Vi lukker øynene og tillater at møblene våre blir fraktet på skip registrert i skatteparadis. Vi later som om det ikke betyr noe at mennesker går på slavelignende kontrakter eller at skipene lurer seg utenom utslippskvotene. Vi lukker øynene for arbeidsforhold i land langt borte, og vi lukker øynene for flatehogst og energibruk i Norge. Hvis det var fordi det ikke var noen andre alternativer, ville det vært greit, men når alternativet ligger rett foran øynene på oss, da er vi nødt til å gjøre noe, sier Kristian.

Leieordningen innebærer at du som forbruker kan leie Minus-stolen på ubestemt tid. Når stolen har utført sin oppgave, er tanken at den skal kunne komme tilbake til verkstedet, hvor den enten skal klargjøres til nytt leieforhold eller tatt fra hverandre og gjenbrukt til et nytt møbel.

© Sara Angelica, Spilling Karianne Johansen & Jon Marius Nilson

Alt er mulig

Det er dette «noe» Minus-prosjektet sørge for, men det kommer til å ta tid. For å kunne produsere en stol som er 100 % bærekraftig er de nødt til å etablere en produksjonskjede som ikke engang eksisterer i dag. Det innebærer alt fra hvordan de frøene som senere skal bli til treverk, skal sås, til hvordan stolen skal fraktes ut til kunden.

Det er krevende, men vi vet at alt dette er mulig. At ingen andre gjør det, er både frustrerende og ubegripelig. Nå skal vi fokusere på å gjennomføre, og kanskje kan det være vår lille revolusjon. Jeg håper det – at vi kan vise at det er mulig å skaffe seg møbler med god samvittighet.

Stolen kan forhåndsbestilles på nuen.no.