– Furu er et fantastisk materiale som har fått et dårlig rykte

Gutta bak det ferske designstudioet Sløyd synes furua får ufortjent mye pes. Det har de bestemt seg for å gjøre noe med.

Designstudioet består av Herman Kathle Ødegaard (24), som har en Master i interiørarkitektur og møbeldesign fra Kunsthøgskolen i Oslo, og Mikkel Sommerschield Jøraandstad (27) og Tim Caesar Knutsen (28), som begge har Master-grader i design fra Arkitektur og designhøgskolen i Oslo.

© Inger Marie Grini

Hei Sløyd, hva jobber dere med for tiden?
– Vi jobber med å ferdigstille kolleksjonen Furuhelvete. Den skulle egentlig lanseres på butikkgalleriet Sorgenfri i starten av april, men på grunn av koronasituasjonen måtte vi utsette det hele til august. Ettersom det nå blir en noe redusert utstilling, har vi valgt å i tillegg presentere kolleksjonen gjennom en bok hvor vi kan vise mer av tankene våre og prosessene rundt konseptet.

Hvordan tilnærmer dere dere design?
– Vår tilnærming er formet av sammensetningen av våre egne individuelle tankesett som designere. Hovedsakelig fokuserer vi på et materiale først og prøver å forstå og eksperimentere med dette, for å så kunne forme det med materialets kvaliteter som utgangspunkt.

Hva vil dere med designen deres?
– Vi ønsker hovedsakelig å skape unike, langvarige kvalitetsobjekter som folk kan ha livet gjennom. Det er viktig for oss å utforske lokale materialer. Vi har så gode materialer som kan brukes, det er synd å måtte importere og transportere materialer når det ikke er nødvendig.

Gutta, som vanligvis oppholder seg i verkstedet, er blitt tvunget til å bruke mer tid på planlegging og kontorarbeid de siste månedene.

© Inger Marie Grini

Gutta i Sløyd debuterte internasjonalt på Stockholm Furniture Fair i februar, der den trebeinte furustolen Fh. 01 Chair var blant prototypene som ble stilt ut. Stolen er en del av studioets første kolleksjon, Furuhelvete, som skal lanseres i løpet av august.

© Inger Marie Grini

Har dere en signaturstil?
– Som tre individuelle designere har vi tre ulike stiler. Som et studio er stilen en krysning av disse. Vi utforsker og eksperimenterer med vår egen stil hele tiden og forsøker å ikke knytte oss til et spesifikt uttrykk. En rød tråd vil være naturlige, rene materialer som får lov til å stå i sentrum.

Hvilke materialer jobber dere helst med?
– Vi har jobbet mye i tre dette året, hovedsakelig furu. Det er et fantastisk materiale som har fått et dårlig rykte. Vi ville finne furuens kvaliteter og gjennom den utforskningen skape noe kontemporært og spennende. Nå eksperimenterer vi også med støping av aluminium, samtidig som vi jobber litt med rå-leire.

Hva inspireres dere av?
– Vi henter inspirasjon fra ulike steder, og håper at når våre interesser møtes, skapes noe nytt. Vi har en tendens til å se på klassiske objekter sammen med mer moderne møbler for å finne en interessant innfallsvinkel. Det er jo åpenbart en fordel å være tre – vi kan spille på hverandres ideer og bli inspirert av hverandre.

Krakken Fh.02 Stool har vanligvis et sete på toppen, men Sløydgjengen har falt for formen som den er og liker å ha den stående i studioet. Furukrakken er en del av Furuhelvete-kolleksjonen, som er blitt til etter utforskning av det lokale, utskjelte materialet.

© Inger Marie Grini

Hva slags produkter vil dere lage fremover?
– Nå som vi snart er ferdig med vår første kolleksjon, ser vi fremover mot å lage en til. Da vil vi fokusere på mindre objekter i et nytt materiale.

Hvordan rettferdiggjør dere å lage nye ting i en verden som allerede har så altfor mye?
– Noen må ta ansvar. Det vil fortsatt kjøpes objekter – vi vil passe på at objektene som kjøpes skal vare.

Hva er god design?
–Langsiktig design, med fokus på holdbarhet.

Hvor er dere om fem år?
–Forhåpentligvis har vi vårt eget verksted hvor vi kan utforske form og materialer hele dagen.

Hittil er en krakk, en stol og et teppe blitt presentert av Sløyds Furuhelvete-kolleksjon – men vi har mer i vente, noe «skissene» på arbeidsbordet vitner om. Enn så lenge produserer Herman, Tom og Mikkel alle objektene selv, til tross for at de fikk gode kontakter i løpet av Stockholmsmessen i februar. – Vi har fokusert mesteparten av tiden vår på å ferdigstille kolleksjonen så vi kan ta på oss nye jobber når den er ferdig, sier Mikkel.

© Inger Marie Grini

– Dette er et lite hint om et større objekt som lanseres i august, forteller Mikkel. Selvsagt er også dette objektet i furu, som gutta har utforsket det siste året. De ønsker å benytte seg av det kortreiste materialet både av miljøhensyn og kulturelle hensyn. – Vi har en tilknytning til materialet, sier de, og utdyper mer i boken som kommer samtidig med Furuhelvete-kolleksjonen i august.

© Inger Marie Grini