Arkitekt Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Møt den dansk/ukrainske multikunstneren og arkitekten Sergei Sviatchenko

Med få presise klipp skaper Sergei Sviatchenko nye virkeligheter gennem sine collagekunst. Bli med inn i kunstnerboligen som huser en imponerende samling internasjonale møbelklassikere samt Sviatchenkos egne kunstverk.

En møbelkolleksjon av internasjonale toppklassikere

Vi er på besøk hos Sergei i hjembyen Viborg på Jylland. Denne dagen er han svært glad. Han har nemlig nettopp fått vite at han har mottatt et legat fra Statens Kunstfond.

– Gleden handler ikke så mye om pengene. Det jeg setter mest pris på, er anerkjennelsen, sier Sergei Sviatchenko.

Ukrainsk. Dansk. Far. Ektemann. Farfar. Arkitekt. Kunstner. Dikter. Beatles-fan. Stilikon. Til sammen danner ordene en collage av den snart 70 år gamle mannen som har stor suksess som kunstner.

– Jeg er en arkitekt som også er kunstner. Altså både og, påpeker han.

Det er lett å tro ham når man ser kolleksjonen av internasjonale møbelklassikere i leiligheten der han bor. Veggene i leiligheten er dekket av noen få oljemalerier og mange collager, fortrinnsvis egne verker. Et av bildene i stuen er et portrett av Sergeis far, Evgenij Sviatchenko. Han var professor i arkitektur og en karismatisk person, sier sønnen, som blir myk i stemmen når han snakker om ham.

Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

I det gamle rådhuset i hjembyen finner vi hjemmet til Sergei Sviatchenko. De mange verkene hans har fått selskap av klassiske møbler fra Mies van der Rohe og Le Corbusier. Det er også her han har møter med gallerier og interesserte kjøpere. I forbindelse med at han fyller 70 år vil hjembyen ha en utstilling med verkene hans i september.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Overalt på veggene henger det kunst. Foto, collage og oljemalerier.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Jeg forsøker å fortelle en historie i bildene mine. Jeg tar en konstruksjon – et bilde – klipper i det – gjør en dekonstruksjon – og setter utklipp sammen igjen i en rekonstruksjon. — Sergei Sviatchenko
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Collagene på stueveggen er selvlaget. Den grønne lampen er av Alexander Taylor for Established & Sons.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I sin fars arkitekt-fotspor

– Min far var en veldig dyktig arkitekt, og det føltes helt naturlig å følge i hans fotspor. Jeg tok min ph.d. i arkitektur ved arkitektskolen i Kyiv, men allerede da jobbet jeg med collager, forteller mannen som har blitt kåret til en av Danmarks best kledde menn av magasinet Euroman. Hans gjennomførte stil har for eksempel ført til at den britiske designeren Paul Smith har laget – og signert – et sett jakker bare til ham.

Selv har han designet en kolleksjon med slips og sokker. Å være velkledd er en viktig del av personligheten hans.

Sergei Sviatchenko

De fleste av møblene i den lille leiligheten er gamle klassikere. Her står blant annet Le Corbusiers hvite lenestol og to mesterverk signert Charles og Ray Eames. Lampen fra Bestlite er fra en serie som Sergei Sviatchenko var med på å designe da produsenten fylte 90 år, og i bokhyllen bugner det av kunstbøker.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En fri, dansk kultur

Familien flyttet til Danmark i 1990. Da hadde muren falt, og familien reiste for å komme til en friere kultur. – Vi har vært heldige. Gleden var stor den gangen fem tunge brev dumpet gjennom brevsprekken i 2000. Det var passene våre, og vi kunne kalle oss danske, sier Sergei Sviatchenko.

Sergei Sviatchenko

I stuen står en sofa fra det britiske merket Established & Sons. Den hvite lenestolen er Le Corbusier.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Beatles forever kunne man nesten kalt dette rommet. Hyllen inneholder nemlig mengder av plater med Beatles og andre store 60-tallsband. De små stolene er designet av Charles og Ray Eames.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Virkeligheten satt sammen på ny

Collage er den kunstformen han har jobbet mest med.

– Jeg forsøker å fortelle en historie i bildene mine. Jeg tar en konstruksjon – et bilde – klipper i det – gjør en dekonstruksjon – og setter utklipp sammen igjen i en rekonstruksjon. Jeg tar noe fra virkeligheten og lager en ny, forteller han.

Serien «Less» handler om å bruke så få elementer som mulig. Det kan være to eller tre utklipp i samme bilde. Det er en øvelse som krever presisjon, for virkemidlene er få, og man må vite hvor man vil. Frem kommer surrealistiske bilder med referanser til både Dali, Magritte og Max Ernst. Noen ganger er resultatet grotesk, andre ganger mer humoristisk.

I Viborgs gamle rådhus, kommer vi inn i en rekke lokaler som nå inneholder flere hundre av verkene hans. I et av rommene sitter han gjerne ved skrivebordet og klipper mens bilder av Beatles står og iakttar prosessen. Musikken på anlegget er ofte 60-tallsband, spesielt Beatles, og på veggen henger et bilde av familien som går over det berømte fotgjengerfeltet i Abbey Road nord i London – akkurat slik Beatles gjør på albumet «Abbey Road».

Sergei Sviatchenko

Veggen på soverommet er dominert av en collage som består av et enkelt utklipp. Puten er av Raf Simons for Kvadrat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et ekspressionistisk atelier

Sergei Sviatchenko er en kjent mann. De hilser på ham ute på gaten og mens vi spiser lunsj på en av de lokale kafeene som for tiden har en utstilling med ham. Sergei tar oss med til atelieret hvor han maler med olje og lar ekspresjonisten utfolde seg. Sko, gulv, vegger og vask vitner om at det kan gå vilt for seg. Men under malekjortelen er slipset alltid på plass, akkurat slik en virkelig elegantier alltid bærer det.

Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad