Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Disse plantene bør du ha stående på soverommet ditt

Her er 5 luftrensende planter som får oss til å sove bedre.

© Getty images

Luftrensende planter

Planter pynter opp soverommet og det er en god nok grunn til å ha dem stående der. Mange planter har samtidig en viktig bonuseffekt: de renser nemlig luften for flere skadelige stoffer som finnes i boligene våre.

Det amerikanske romforskningsinstituttet NASA, har faktisk undersøkt et stort omfang planter for deres evner til å rense luften. Formålet var å finne frem til de plantene som var best egnede til å rense luften i romstasjoner - og resultatene kan overføres til moderne, godt isolerte boliger.

Det er jo den samme prosessen som oppstår på soverommet og i romstasjonene: Plantene opptar karbondioksid og avgir "avfallsproduktet" oksygen. I løpet av dette kretsløpet renser plantene luften for usunne stoffer.

Det er blant annet snakk om benzen, som maling for eksempel kan avgi, eller formaldehyd, som kan frigis fra limen i treprodukter.

Her er 5 planter som både renser luften og pynter opp soverommet.

Guldpalme

© iStock

Arekapalme

En Arekapalme (Dupsis lutensis) skal aldri stå i direkte solskinn. Det er også sjeldent man ønsker seg blendende lys på soverommet, så dette er en perfekt match. I tillegg renser arekapalmer luften for karbondioksid og skadelige stoffer.

Arekapalmer er også med til å diskret tilføre fukt til rommet og det kan ofte være velgjørende for luftveiene i et innelukket og isolert soverom.

Aloe Vera

© iStock

Aloe Vera er en perfekt plante til soverommet

Aloe Vera finnes i fuktighetskremer og som ingrediens i salver mot solbrenthet og mildere forbrenninger.

Aloe Vera burde også være en fast ingrediens på soverommet. Planten er nemlig også god til å produsere sunn og renset oksygen.

Stuebirk

© iStock

Bjørkefiken

Bjørkefiken (ficus benjamina) er ikke et bjørketre. Den populære stueplanten hører faktisk til morbærslekten. Ute i naturen er den et stort tre med luftrøtter som henger ned fra grenene.

Innenfor i hjemmet er den en av de mest velegnede luftrenserne. Den har til og med evnen til å filtrere skadelige stoffer som frigis fra tekstiler.

Svigermors skarpe Tunge

© iStock

Opplagt og vakker plante til soverommet: Svigermorstunge

Svigermorstunge (Sansevieria trifasciata) har fått en renessanse som stueplante med sitt markante uttrykk.

Sanseviera er en takknemlig plante som kan leve lenge og som trives inne, så lenge den ikke vannes for mye.

Svigermorstunge er i tillegg god for luftveiene, da den frigir oksygen og renser luften for skadelige stoffer. Det er også mange som hevder at den skal hjelpe mot både hodepine og for høyt blodtrykk.

Nyrebregne

© iStock

Bostonbregne

En bregne som bostonbregne er en av de mest velegnede plantene til å rense luften.

Samtidig er det også noen som hevder at bregner, anvendt som stueplanter, kan ha en regulerende virkning på nervesystemet vårt og at den kan være med til å senke stressnivået mens vi sover.

Dette var kun 5 av de plantene som tilskrives som luftrensende av blant annet NASA. Det finnes mange andre velegnede planter og de fleste av dem hører hjemme i et tropisk eller subtropisk klima. Det skyldes ikke at planter hjemmehørende i Norge ikke egner seg til å rense luften, men derimot at innetemperaturen i hjemmene våre best flukter med nettopp disse klimasonene.

Les mer om NASA's rapport her.

Håndplukket til deg