© Mette Kirk

Slik blir resultatet når en arkitekt og en tømrer skal renovere et soverom sammen

Mange drømmer om å renovere og skape sitt eget personlige hjem, men det er få som kan skryte av så vakre og gjennomførte løsninger som Mette og Henrik.

Mette Kirk og kjæresten Henrik utgjør virkelig et drømmeteam når det kommer til interiør, renovering og løsninger i hjemmet.

Mette er en dyktig arkitekt, mens Henrik er en erfaren tømrer, og sammen kan de både planlegge og bygge de vakreste, smarteste og mest geniale løsningene.

Dette gjenspeiles gjennom hele deres gjennomtenkte hjem, men spesielt soverommet deres er et eksempel på solid håndverk.

Her har Mette utformet og tegnet løsningene, mens Henrik har bygget møblene. Resultatet er et velutnyttet soverom med plass til alt - inkludert den søteste hjemmekontorplassen vi noensinne har sett.

Mette Kirk har jobbet som arkitekt både i London og New York, men de siste 11 årene har hun vært Designansvarlig arkitekt hos C.F. Møller Arkitekter i Aarhus. Her bor hun sammen med familien i en klassisk murvilla, som de har vært i gang med å renovere siden de kjøpte den i 2016.

© Mette Kirk

Hvilke behov skulle soverommet deres kunne dekke?

– Jeg foretrekker rolige og naturlige farger på soverommet, farger som ikke skaper stress. Vårt soverom, som ikke er spesielt stort, var også nødt til å ha god lagringsplass for klær og sko, skjult bak skapdører, for å unngå for mye visuell støy. I tillegg har jeg innredet soverommet med få elementer; vakre lamper som gir riktig belysning, litt rolig tekstilkunst på veggene og et speil.

Hva manglet soverommet deres?

– Da vi overtok huset, ble soverommet raskt oppgradert med maling på gamle gulv, vegger og tak. Men vi bestemte oss for at hele første etasje skulle få et nytt fiskebeinsmønstret gulv når tiden var inne. Vi manglet definitivt lagringsplass og garderobeskap, så da vi uansett skulle legge nytt gulv, tegnet jeg en ny garderobeløsning som kunne tilfredsstille behovene våre.

© Mette Kirk
© Mette Kirk

Hva er tanken bak deres oppbevaringsløsning med innebygget nattbord?

– Når det gjelder å skape rikelig med oppbevaring handler det om å tenke i høyden og utnytte plassen så godt som mulig. Derfor tegnet jeg en skapløsning som inkluderte skapene over sengen - rett og slett fordi det var den mest praktiske løsningen. I tillegg er et nattbord et must for meg - et sted for kaffekoppen! ...og strikketøyet, boken og ladingen av telefonen om natten. Så selv om det handlet om å få mest mulig lagringsplass, måtte nattbord-nisjen absolutt prioriteres. Igjen kom designet fra et behov; nemlig mangel på oppbevaringsplass og et praktisk nattbord - og det ble til en integrert og enkel rammeløsning.

– Deretter lekte jeg med uttrykket på eikesengerammen, som skulle se ut som om den var skåret direkte ut av skaprammen og satt ned på gulvet. Slik at den har samme høyde som skapets dybde.

© Mette Kirk
© Mette Kirk

Hvordan fungerer samarbeidet som arkitekt og tømrer?

– Vi begge har en kreativ trang og et ønske om å "gjøre ting til vårt eget", men som et team er vi stort sett enige. Jeg tegner og designer, og Henrik bygger - og på den måten holder vi oss innenfor våre respektive fagområder, men vi samarbeider selvfølgelig med hverandre. Når jeg tegner noe for hjemmet vårt er det vanligvis fordi det har oppstått et behov, eller hvis noe ikke fungerer bra.

Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Eik har blitt et gjennomgående materiale som har skapt en rød tråd gjennom hele huset - både på store flater og fast og løst inventar. Treet gir varme og en levende overflate, og derfor har jeg valgt flest hvite vegger som skaper en nøytral bakgrunn og får treet til å skinne.

– Min generelle tilnærming til arkitektur, design og interiør er veldig nordisk, med rene linjer, enkle former og materialer som varer i mange år. Vi bør ta ansvar og velge gode materialer som ikke trenger å byttes ut jevnlig, men heller gå etter kvalitet og bærekraftige løsninger.

© Mette Kirk

Hvordan kom du på ideen om en kontorplass på soverommet?

– Jeg savnet et sted hvor jeg kunne trekke meg tilbake og sitte og tegne når resten av familien også var hjemme - spesielt under pandemien. Siden huset vårt ikke er veldig stort og vi ikke har mulighet for et eget kontor eller et ekstra rom, virket soverommet som et opplagt alternativ.

– Skrivebordet er en veldig enkel og ganske grafisk løsning, samtidig som den er koselig - jeg elsker at den har en litt hule-aktig følelse og at jeg kan sitte der helt skjult.

– Det krever imidlertid mye orden å ha en kontorplass på soverommet, så når jeg virkelig må spre papirer og tegne, er det ikke der jeg foretrekker å gjøre det - da går jeg ut i vårt lille hus/atelier i hagen. Der trenger jeg nemlig ikke å rydde opp igjen. På sikt, når vi en dag har renovert kjelleren, regner jeg med å få en stor kontorplass der nede - så kanskje nisjen på soverommet blir et sted hvor jeg oppbevarer parfyme og smykker i stedet.

© Mette Kirk

Er soverommet helt ferdig nå?

– Generelt sett er soverommet ferdig. Vi har i hvert fall ingen planer om å bygge mer der inne. Men jeg drømmer om lange, lette gardiner - et rom blir alltid vakrere med gardiner som på en eller annen måte får rommet til å føles mer fullstendig.

Hva blir ditt neste prosjekt?

– Det var et inngangsparti på huset da vi kjøpte det. Den tidligere eieren hadde bygget en tilbygning fra 1970-tallet til huset, som vi valgte å delvis rive ned for å bygge en ny i stil med husets opprinnelige arkitektur fra 1930-tallet. Så for tiden bygger mannen min på inngangspartiet med rød murstein, sprossevinduer, en dør i en fin grønnfarge og et eikemøbel for oppbevaring av skolevesker og yttertøy. Jeg gleder meg virkelig til at det blir ferdig, for jeg mener at ankomsten er så viktig i et hus og sier utrolig mye om et hjem.

Du kan se hele Mettes vakre hjem her.