© Foto: Pia Winther, Styling: Glotti Press

Disse fargene på soverommet gir deg den beste søvnen

Farger har stor innflytelse på hvordan vi føler oss og har det. Noen får deg til å slappe mer av enn andre, og derfor spiller fargen på soverommet en stor rolle for kvaliteten på søvnen din.

I gjennomsnitt bruker vi en tredjedel av livet på å sove.

Nattesøvn forbedrer immunforsvaret, styrker hukommelsen, stimulerer kreativiteten og bidrar til å forebygge stress, angst og depresjon.

God søvn er med andre ord avgjørende for å kunne fungere optimalt i hverdagen.

Soverommet er derfor et av de viktigste rommene i hjemmet hvor du skal kunne trives og slappe av etter en lang dag – og her kan fargen på veggen gjøre en stor forskjell.

Det er selvfølgelig individuelt hvilke farger vi liker best. Men noen har en mer positiv effekt på søvnen, andre – og enkelte farger bør du holde deg helt unna.

© Pia Winther

Gå for mørke nyanser hvis..

Skal fargen på soverommet være lys eller mørk?

Det er delte meninger om dette blant søvnekspertene.

De ulike nyansene hjelper – og hindrer – kroppens søvnsyklus på svært forskjellige måter.

Vi sover best når det er helt mørkt rundt oss, og derfor kan en elegant, mørk farge på soverommet bidra til at kroppen forstår at den må sove.

I tillegg gir mørke nyanser en hulefølelse og skaper intimitet, som får kroppen til å roe seg ned.

Men hvis rommet er for mørkt, kan det virke stressende for hjernen. Derfor er det mørke soverommet mest opplagt hvis du har en god mengde lys som gjør rommet mer innbydende om dagen.

© Line Klein

Lys gir en god start på dagen

Et kjølig soverom er ideelt for en god natts søvn.

Ved å male veggene i en kjølig, lys farge føles rommet kaldere, noe som fremmer god søvn.

I tillegg kan lyse rom gjøre det lettere å komme seg ut av sengen om morgenen, da lyset stimulerer hjernen.

Omvendt kan kroppen komme til å tro at den må holde seg våken hvis soverommet blir for lyst. Derfor bør du ha gode blendingsgardiner for å gjøre det lettere for kroppen å roe seg ned.

Det er derfor ingen fasit på om du skal gå for lyse eller mørke nyanser – her må du teste hva som passer best for deg og dine behov.

© Kira Brandt

Og vinneren er..

Det er imidlertid én farge som er mer opplagt å bruke på soverommet enn andre; lyseblå.

Studier viser at blåfargen reduserer blodtrykket og har en beroligende effekt på hjernen. Derfor er det et trygt valg for veggene i rommet hvor du trenger å slappe mest av.

Grønt påvirker også hjernen på en avslappende og harmonisk måte, derfor kan du enkelt male soverommet ditt i fargen – både i mørke og lyse nyanser.

Har du problemer med å komme deg ut av sengen om morgenen, er lys gul en god farge på veggene. Det skaper glede, så du starter dagen på best mulig måte.

Farger som gir assosiasjoner til naturen er derfor vinnerne på soverommet når det kommer til en god start og slutt på dagen.

Pass imidlertid på å holde dem i rolige nyanser slik at kroppen er avslappet når du går under dynen.

Fargene du skal unngå

Skrur du imidlertid opp fargene på soverommet for mye, sender det tankene langt vekk fra drømmeland.

Derfor bør du unngå sterke farger generelt, og rødt og oransje spesielt, som slår på hjernens årvåkenhet fremfor å slå den av.

Hvis disse – eller noen av de vi ikke har nevnt – er favorittfargene dine, kan du enkelt bruke dem på soverommet ved å velge nedtonede versjoner.

Drømmer du om et lilla soverom, kan du gå for en dus lavendel og i stedet for en sterk oransje kan du velge en rolig melonfarge.

Det viktigste er at du føler deg komfortabel i rommet – både når du står opp om morgenen og når du legger deg.

© Farrow and Ball
© Farrow and Ball