10 tips til bedre søvn: slik skaper du harmoni og komfort på soverommet

Søvn har stor betydning for både den mentale og den fysiske helsen. Vi guider deg til hvordan du innreder soverommet slik at du sover godt - hver natt.

Litt avhengig av alder og kjønn, bør vi aller helst få cirka åtte timer søvn hver natt. Det er imidlertid, som vi alle nok har erfart, lettere sagt enn gjort, og det viktigste du er å skape gode rammer og ritualer rundt søvnen.

Det er for eksempel lurt å legge seg til noenlunde samme tid hver kveld, selv i helger og ferier, dempe lyset en stund før leggetid og unngå blått lys fra skjermer. Rådene er velkjente, og det er skrevet spaltemetre om dem. Derfor skal vi ikke utbrodere dem mer her.

I stedet skal vi gi deg 10 gode tips til hvordan du kan få mer harmoni og komfort på soverommet.

Sengen Tufty, designet av Patricia Urquiola, pris 63.325 kr, B&B Italia.

Det grunnleggende

Vi tilbringer nesten en tredjedel av livene våre i sengen, så det hele starter selvfølgelig med en god seng og en madrass som har riktig høyde og dybde. Om man vil ligge mykt eller hardt, er en smakssak. Prøv deg frem og husk at mange leverandører har en komfortgaranti hvor du kan teste madrassen i opp til 90 dager for å se om den er den helt rette for deg.

Saga dundyne fra Høie, fra kr. 3.895.

Dyne og pute av god kvalitet

En god dyne er viktig; den skal være myk, falle godt rundt kroppen og holde deg varm. Det kan være vel verdt å investere noen kroner i en kvalitetsdyne som trekker til seg fuktighet mens du sover og har god pusteevne.

Å velge riktig pute er veldig individuelt, så sørg for at du har en pute som gir deg den støtten hodet og nakken trenger og som passer optimalt for sovestillingen.

Milano sengesett fra Høie i dobbyvevd sateng i 100% bomull, fra kr. 699.

© Høie

Mykt og behagelig sengetøy

Skap en lun stemning med myke tekstiler og beroligende fargekombinasjoner. Velg sengetøy med en tekstur som føles behagelig, og tenk på fargevalget. Sterke farger har en tendens til å virke overstimulerende, mens myke, duse nyanser i blått og grønt virker beroligende.

Fredrika mørkleggingsgardin fra Ellos Home, 349 kr.

Sørg for de rette lysforholdene

Sover du best når rommet er bekmørkt? Så skal du velge mørkleggingsgardiner eller en lystett rullegardin, og kombiner gjerne med et par dekorative og florlette gardiner for å skape et mykere inntrykk. Velg gjerne de samme tonene på gardiner, tepper og andre tekstiler til soverommet for å skape en rød tråd i innredningen.

seng med sengegavl med nattbord ved siden av

Sengegavl fra DUX designet av Norm architects

En sengegavl gir soverommet et luksuriøst preg

En sengegavl kan bidra til å skape en trygg ramme rundt sengen. En mørk farge, et tapet eller et panel bak sengen kan ha samme effekt. Velger du en sengegavl er den beskyttende mot en kald vegg, men tilfører også litt hotellsteminng til rommet.

Tekstiler på vegg og gulv bidrar til god akustikk. Zen teppe fra Bolia, fra kr. 7.399.

Gode lydforhold

Tenk også på akustikken, og velg myke, taktile overflater som demper lyder. Det kan være lydabsorberende vegg- og takplater, myke veggtepper eller kunstverk med lyddempende overflate, eller man kan løse en del av problemene ved hjelp av gardiner, tepper og lampeskjermer av tekstil.

LES OGSÅ

Lantern designet av Anderssen & Voll, 3.095 kr.

Le Klint bouquet large pendel, 4.315 kr.

Riktig lyssetting av soverommet

Lys kan bidra til god stemning. Bruk lyskilder som gir et dempet, varmt gult lys ved sengen. Velg gjerne en lampe med dimmer, slik at du kan styre lysmengden.

Duftpinner fra H&M Home, 99 kr.

Husk alle sansene

En duftspreder enten i form av duftlys eller duftpinner bidrar i høyeste grad til å skape en avslappende og behagelig følelse på soverommet. Velg en duft som gir deg en god følelse, så pynter du opp hyllen eller nattbordet samtidig.

Avskjerming

Skal soverommet også ha andre funksjoner, for eksempel være arbeidsplass, er det lurt å skjerme av plassen, slik at du kan koble av og skape en fysisk avgrensning mellom jobb og fritid.

Bruk dette fine bordet fra Woud som nattbord og få en elegant oppbevaringsløsning med på kjøpet.

Hold soverommet ryddig

Sørg for å holde soverommet nogenlunde ryddig, og prøv å unngå at det hoper seg opp med lesestoff, ting og klær. Nøkkelen her er å gjøre det enkelt holde orden ved å tilrettelegge for rask organisering: en magasinholder, en fin skittentøyskurv og små skåler til smykker kan holde orden på klær og gjenstander er alle fine oppbevaringsløsninger som skaper orden i kaoset.