Guide: Slik får du god akustikk i hjemmet

Hverdagen er fylt med støy, og hjemmet kan derfor være stedet hvor du søker ro. Her får du råd om hvordan du kan skape god akustikk i hjemmet ditt og minske støyplager.

God akustikk er viktig for ens velbefinnende

Stillhet har blitt et begrenset gode og en luksus vi må lete etter. Vi bombarderes med menneskeskapt lyd som overdøver mangfoldet av naturlig lyd, og sanseapparatet får ikke den pausen det trenger.

Hjernen er i utgangspunktet skapt for å forholde seg til naturlige lyder som susende vind og brusende hav, men det moderne mennesket utsettes hele tiden for lyder som må tolkes. Bor du i byen, er den kakofoniske bakgrunnsstøyen gjerne en del av hverdagen – og ikke engang hjemme bak lukkede dører kan vi være sikre på at bylydene forsvinner helt.

Harde materialer som glass, stål og betong reflekterer lyden i rommet og gir dårlig akustikk med mengder av etterklang, og det forsterker problemet. Det permanent høye støynivået er ikke bare anstrengende, men skaper også stress. I dag vet vi dessuten at støy over lengre tid påvirker vårt fysiske velvære. Derfor er det god grunn til å være oppmerksom på hverdagsstøyen.

Selv om mange arkitekter i dag tenker inn lyddempende materialer i prosjektene sine, er det fortsatt nødvendig å supplere mange boliger med akustikkforbedrende tiltak. Det kan være lydabsorberende vegg- og takplater, myke veggtepper eller kunstverk med lyddempende overflate, eller man kan løse en del av problemene ved hjelp av gardiner, tepper, lampeskjermer av tekstil og andre myke overflater.

Skreddersydde trepaneler med lydabsorberende filt til vegger og tak. Fås i flere størrelser. Fra I-Wood.dk.

© Garant

Lighting Pad Lounge er både en lampe og en akustisk absorbent. Fås i flere tresorter med og uten høydejustering hos Grape.

© Grape

Kom akustiske utfordringer i forkjøpet

Det er forlengst dokumentert at støy er helseskadelig. I tillegg til den negative helsemessige påvirkningen, påvirker støyen også følelsen av velvære samtidig som den hindrer god kommunikasjon og øker det generelle stressnivået.

Derfor er det god grunn til å legge vekt på optimalisert romakustikk i hus og leiligheter. Akustikken bestemmes først og fremst av materialene som er valgt i vegger, tak, gulv, vinduer og dører. Derfor er det smart å være føre var allerede i planleggingsfasen, både når man bygger nytt og når man bygger om.

I tillegg til at reinlav har gode akustiske egenskaper er mosesirkler er en elegant måte å invitere naturen inn og få et grønt og frodig uttrykk hele året. Her sett i et privathus med mosesirkler levert av WALL-IT.

© WALL-IT

Reduser etterklangen

Begeistringen for betong, fliser, store glassflater og stål, gjerne kombinert med stor takhøyde og en forholdsvis minimalistisk innredning, gjør det utfordrende å få kontroll over romklangen. Det er nemlig slik at jo hardere overflatene er, desto lengre blir etterklangstiden i rommet.

Lang etterklangstid fungerer fint i kirkerom, der orgeltonene godt kan bli hengende en stund i luften, men ikke like godt i det hjemlige kjøkken-allrommet der lyden helst skal absorberes raskest mulig.

Etterklangstiden kan reduseres ved hjelp av lyddempende materialer – såkalte absorbenter. Størst effekt oppnår man ved å plassere lydabsorberende materialer i takene og kanskje supplere med akustikkregulerende materialer på veggene, gjerne i form av akustikkbilder, trespiler, mosepaneler eller tekstilkledde veggabsorbenter. En full bokhylle kan også gjøre underverker på grunn av bøkenes forskjellige strukturer og reflekterende egenskaper.

Etterklangstiden er den tiden det tar for en lyd å dø ut. En enkel måte å sjekke etterklangstiden i et rom på er ved å klappe i hendene og lytte til ekkoet. Tar det lang tid før lyden forsvinner, er etterklangstiden lang. Hvis vi går mer teknisk til verks, er hovedregelen at etterklangstiden skal ligge i området 0,5–0,7 sekunder for at romakustikken skal oppfattes som behagelig.

Kork er generelt et godt egnet materiale når man vil påvirke akustikken i boligen. Den norske produsenten WALL-IT har her løst problemet med dårlig akustikk i trappeoppgangen i et funkishus og har samtidig skapt et vakkert blikkfang. Korkens egenskaper gjør at den absorberer lyd slik at akustikken i rommet blir forbedret og ved hjelp av 3D-teksturen reduseres gjenklangen med 30%.

© WALL-IT

Bærekraftig og innovativt

Det finnes mange alternativer dersom du ønsker å forbedre lydkvaliteten samtidig som du gir hjemmet et stilmessig løft. En av de norske leverandørene innen feltet er WALL-IT, som leverer miljøvennlige og bærekraftige valg til vegger og himling som forbedrer akustikken og skaper lunhet. Med taktile teksturer som gir et levende design får man et livlig alternativ til tapet, maling, panel og keramiske fliser.

Materialene er innovative og omfatter kork, mose, kokosnøtt, tre og resirkulerte materialer. Dette er en smart og bærekraftig måte å få naturlige materialer inn i hjemmet samtidig som akustikken forbedres.

Listevegger- og tak er blitt populære – både fordi de regulerer støynivået og tilfører noe organisk og taktilt til boligen. Akupanel er et av de mange produktene som virker lyddempende og fjerner etterklang i rommet. Lamellene er fremstilt av finerbekledd MDF i kombinasjon med akustisk filt fremstily av gjenbruksplast.

© WoodUpp

Flere effektive løsninger

Himlingsplatene har gjennomgått en rivende utvikling. De fås i flere materialer og stilarter, for eksempel som perforerte gipsplater og spesiallagde akustikkplater som påvirker etterklangen i rommet forskjellig. Også monteringen av platene er viktig. Best resultat får man hvis platene kombineres med lyddempende materiale som steinull.

Trespiler er en tredje populær løsning, ikke bare til innvendig tak, men også til veggene, der spilene sørger for bedre akustikk. Samtidig skaper den naturlige overflaten av tre en hyggelig atmosfære. Spilene kan selvfølgelig benyttes til store flater i tak og vegger, men de kan også løse mer lokale problemer, blant annet rundt spisebordet, der det kan være en fordel å ha en spilevegg tett på.

Akuart X Paper Collective tilbyr kunstverk montert på lyddempende paneler. Fås i fem størrelser med ramme i aluminium eller tre.

© Akuart

Akustikkbilder

Ifølge Alpha Akustik krever et normalt kjøkken-allrom et akustisk absorberende areal tilsvarende 25–35 prosent av gulvarealet. Er det mer enn tre meter til taket, skal det settes opp et areal på minst 35 prosent, og veggene skal kles med absorberende materiale. Er det behov for helt lokale løsninger, er også lyddempende bilder en mulighet.

En av aktørene på dette markedet er Akuart, som fremstiller kunstverk montert på lydabsorberende paneler. Ifølge akustikkingeniør Steffen Spangmose er denne løsningen ofte tilstrekkelig når det gjelder å lyddempe de flatene som er nærmest for eksempel spisebordet:

– Med et akustikkbilde eller to får man en enkel løsning på et relativt stort problem. Fordelen er at løsningen kan skaleres opp eller ned til man får det ønskede resultatet.

Myke gulv, som for eksempel linoleum, som er fremtilt av naturmaterialer, optimerer akustikken. Her fra Forbos Marmoleum-kolleksjon.

© Forbo

Tre, linoleum og kork

I kategorien skaden-har-allerede-skjedd-løsninger er valg av gulvbelegg, møbler og tekstiler viktige faktorer for en myk lydopplevelse. Tre- eller linoleumsgulv og til en viss grad tepper er bedre absorbenter enn betong og fliser. Polstrede møbler, gardiner og organisk utformede elementer i innredningen virker også positivt på akustikken.

I dag finnes det en del lamper som er lagd av lydabsorberende materialer, for eksempel filt og kork.