Slik lykkes du med belysningen på soverommet

Interiørarkitekt MNIL og belysningsekspert Trond Ramsøskar guider deg til hvordan du sørger for best mulig belysning på soverommet - få hans beste tips her.

Det har blitt mer og mer vanlig med en åpen planløsning i moderne boliger. En åpen plan gir til økt romfølelse, men ulempen er at man ofte sitter igjen med få rom hvor man kan lukke døren for å få ro og alenetid. I slike tilfeller blir soverommet ekstra viktig – nettopp fordi det ofte er ett av få rom hvor du har mulighet for å trekke deg tilbake og slappe av.

På hotellet The Audo i København er belysningen nøye gjennomtenkt. Bank-pendelen fra Menu som henger i taket har god lysspredning, men gir samtidig et behagelig og mykt lys. På hver side av sengen står bordlampen JWDA som er designet av Jonas Wagell for Menu. Bildet er tatt av Mario Depicolzuane.

Flere funksjoner krever flere lyskilder

Fordi soverommet er et rom hvor mange gjerne gjør alt fra å arbeide til å lese, se tv og slappe av, krever det også at man har ulike typer lys. Det funksjonelle lyset trenger man for eksempel til å kunne se hvilke klær man har i garderoben, mens det mer dempede lyset er fint før man skal legge seg.

Den ikoniske Flowerpot-lampen av Verner Panton ble nylig lansert som vegglampe for &Tradition. Fordi den er vegghengt, unngår du at lyset spres ut i hele rommet. Den er særlig praktisk dersom du trenger en lampe som skal gi leselys.

Velg riktig leselys

Enten du velger en bordlampe til nattbordet eller en vegghengt versjon, er det visse ting du bør tenke på. En vegghengt lampe gir et mer fokusert lys og kan være et smart valg dersom dere er to personer og den ene skal kunne lese mens den andre sover. En tradisjonell nattbordslampe fungerer ikke like godt til lesing fordi den ofte sprer mer av lyset ut i rommet, men til gjengjeld kan den være veldig fin som stemningsbelysning, særlig hvis du finner en dimbar versjon. Uansett hvilken lyskilde du velger, bør du tenke på at du lyset ikke må være for sterkt slik at du kan unngå at du blir altfor våken dersom du må opp om natten.

Et tips er å hente inspirasjon neste gang du bor på hotell. Hotellrommene har vanligvis smarte og gjennomtenkte løsninger, både når det gjelder lyseffekter, stikkontakter og plassering av lamper. — Trond Ramsøskar

Bordlampen Reverse fra Menu kommer med en dimmer som gjør at du kan justere lysintensiteten og fargetemperaturen samtidig, noe som gjør at lampen fyller mange forskjellige belysningsbehov – alt fra et varmt lys på nattbordet til et dempet lys på kommoden eller skrivebordet.

Den fine Kizu-lampen fra New Works kommer nå i en ledningsfri versjon som gjør at du kan flytte den etter behov, i tillegg er den dimbar.

Sørg for å ha god generell belysning

I tillegg til nattbordlampen og leselyset, bør du sørge for at soverommet også har god generell belysning. Godt lys er viktig både når du skal kle på deg og når soverommet skal rengjøres. Prøv derfor å ha minst en til to lyskilder som som gir godt lys. Velger du en taklampe bør du se etter en modell med god spredning på lyset. Såkalte spotskinner kan også være et fint alternativ. Disse gir et fokusert lys, og kan være en god lyskilde ved for eksempel garderobeskapet.

I dag finnes det en rekke moderne teknikker som er praktiske på soverommet. Stemmestyring gjør for eksempel at du kan du styre lysene uten å måtte forlate sengen. Det finnes også mange smart-løsninger som lar deg tilpasse og styre både lysstyrke og temperatur, alt etter humør og situasjon.

Hvis du ikke har nok takhøyde til å ha en pendel hengende kan for eksempel denne taklampen fra &Tradition være et fint alternativ. Lampen Blown kommer i en sannblåst varianten som gir et lys med subtil glød.

Akari 26A pendelen av Isamu Noguchi for Vitra gir god spredning av lyset. Teksturen og tonen i rispapiret bidrar i tillegg til at lyset blir mykt og behagelig lys.

Stemningsbelysning

I tillegg til leselys og det funksjonelle lyset, bør du ha minst én lyskilde på soverommet som er såkalt stemningsbelysning. Generelt bør du sørge for at stemningsbelysningen gir et varmt og mykt lys.

Flowerpot lampen fra Verner Panton gir mykt og behagelig lys. Den smale foten gjør at den står fint både på en kommode, i vinduskarmen eller ved sengen.

Velg riktig lyspære

De fleste ønsker et varmt lys på soverommet. For å oppnå dette bør du bruke lyspærer som har en kelvin-fargetemperatur på 2500 K - 2800 K. Disse gir lys som bidrar til å skape ro og gjør det lettere å sovne.

Karl Johan-lampen fra New Works har et tonet glass som gir mykt og behagelig lys. Ved å velge en lyspære med riktig temperatur kan du skape en behagelig atmosfære.

7 tips fra eksperten

  1. Det er viktig å kunne variere lysmengden. Dimmere bør derfor monteres.
  2. Dersom soverommet deles av to personer, må leselyset innrettes slik at den ene kan lese samtidig som den andre sover.
  3. Alt lys i rommet bør kunne slås av fra sengen uten at du behøver å stå opp.
  4. Du bør velge et ”nattlys” som passer deg. Unngå at du blir altfor våken dersom du må opp om natten.
  5. Det må være mulig å lade mobiltelefonen ved sengen. Stikkontakten bør plasseres så høyt at du slipper å famle rundt på gulvet. (NB: Husk at telefonen ikke bør lades når du sover.) Sørg dessuten for at soverommet har nok stikkontakter.
  6. Monter lyslister inne i garderobeskap som slår seg på automatisk når dørene åpnes. Da slipper du å slå på taklyset for å finne frem klær.
  7. For å få en eksklusiv hotellfølelse så kan du montere lyslister over gardinen.

Trond Ramsøskar er utdannet Interiørarkitekt MNIL og er partner i firmaet Monn Interior Architects. Han har gitt ut bruksboka Ramsøskars boligbok – Bli din egen interiørekspert som er fylt med råd og veiledning til interiørprosjekter.