© Getty images

Plantene du bør ha på soverommet

Planter kan forbedre luftkvaliteten betraktelig, og dette gjelder også på soverommet. Vi viser deg 5 luftrensende planter som ikke bare forbedrer luftkvaliteten, men også får deg til å sove bedre. Selv NASA peker på de positive effektene av planter på soverommet, så kanskje det er verdt å teste ut?

Planter er dekorativt, og bare det er grunn nok til å ha dem på soverommet. Planter har imidlertid også en viktig bonuseffekt - de renser luften for skadelige stoffer i husene våre.

At planter renser luften er ikke bare et skarve kjerringråd. Det amerikanske romforskningsinstituttet NASA har også anerkjent planters effekt, og har undersøkt en lang rekke planters evne til å rense luften.

Formålet med NASAs undersøkelse var å finne ut hvilke planter som best egner seg til å rense luften i romstasjoner. Resultatene herav er ikke kun valide her, men kan også overføres til moderne, velisolerte boliger. I bunn og grunn er det samme prosess som skjer både på soverommet og på romstasjonen. Plantene opptar karbondioksid, og avgir oksygen. Underveis i prosessen, populært kalt fotosyntese, renser plantene også luften for usunne stoffer.

Blant disse stoffene finner man benzen, som ofte finnes i maling, og formaldehyd, som frigis fra lim i treprodukter.

BoBedre viser deg fem planter som renser luften, og dermed gjør godt for helsen. Samtidig pynter disse plantene opp, og vil passe inn i de aller fleste soverom.

Arekapalme

Arekapalme (chrysalidocarpus lutescens), også kjent som gul palme, gir et nydelig lys på soverommet når lyset brytes mellom bladene.

En arekapalme skal aldri stå i direkte solskinn. Blendende lys er vel noe de færreste ønsker seg på soverommet, så denne passer perfekt inn her. Planten renser luften for både karbondioksid og skadelige stoffer, og er den beste for dette formålet, skal vi tro NASA.

Arekapalmen tilfører også fukt til luften, noe som er godt for kropp og hud i et tett og isolert soveværelse hvor luften gjerne er tørr.

© Getty Images

Aloe Vera

Aloe Vera brukes allerede i all verdens fuktighetskremer, og som ingrediens i salver mot solbrenthet og milde forbrenninger.

Aloe Vera bør også være et fast innslag på soverommet. Planten har nemlig ikke bare en helende effekt, men er også god til å produsere sunn og ren luft.

Planten er også en tropisk sukkulent - den lagrer vann for tørrere tider - og passer derfor fint inn i den til tider varme og tørre luften på soverommet. Samtidig renser den luften.

© Getty Images

Bjørkefiken

Bjørkefiken (ficus benjamina) er til tross for navnet, ikke et bjørketre. Den populære stueplanten hører snarere til morbærfamilien. Ute i naturen tar planten form i et stor tre med luftrøtter som henger ned fra grenene.

Inne blir den naturligvis ikke et stort tre, men fungerer som en av de beste luftrensene. Blant annet har den evnen til å filtrere bort skadelige stoffer som frigis fra tekstiler. Stoffer man helst ikke vil puste inn.

© Getty Images

Svigermors tunge

Svigermors tunge (sansevieria trifasciata) har fått en renessanse som stueplante med sine markante profil, og lett gjenkjennelige blader.

Planten trives i de fleste innemiljøer, og kan leve lenge såfremt den ikke overvannes.

Som ovennevnte planter renser den luften for skadelige stoffer, men begrenser seg ikke bare til det - den er også god for luftveiene. Mange mener også at den hjelper mot både hodepine og høyt blodtrykk.

© Getty Images

Bregne

Bregner regnes som en av de beste luftrensende plantene.

Det er også tegn som tyder på at bregner brukt som inneplanter kan ha en regulerende virkning på nervesystemet, og lette på stress mens vi sover.

© Getty Images

Denne listen viser kun 5 av plantene på NASAs liste over luftrensende planter. Det finnes mange andre velegnede planter. De fleste av dem hører hjemme i et tropisk eller subtropisk klima. Grunnen til at nettopp disse er så gode til å rense luften er fordi innetemperaturen i våre boliger trenger fukten fra disse klimasonene. Med det sagt, kan også norske planter brukes som luftrensere, men vil ikke nødvendigvis avgi like mye fukt.

Kilde: wunderweib.de

Interessert i å lære mer om NASAs rapport? Les her.