© Unsplash.com / Mae Wu

Bechamel - slik lager du den klassiske sausen

Bechamel er det franske navnet på en klassisk hvit saus - se hvordan du lager den på 5 minutter.

Bechamelsaus, eller hvit saus som vi kaller det her til lands, er en av grunnoppskriftene i det franske kjøkken og kan brukes til så mangt. Den kremede bechamelsausen kan brukes som den er til lasagne, moussaka eller fiskeretter, eller som en base for andre sauser eller retter. Den kremede og gode sausen lager du på 5 minutter, og den er en klassiker som passer perfekt til f.eks fiskeboller.

Klassisk Bechamelsaus

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 5 dl melk
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • ¼ ts muskatnøtt

Slik gjør du

  • Smelt smør i en kasserolle
  • Bland inn melet med en visp
  • Ta kasserollen av platen og rør inn ca. 1/3 av melken. Pass på at du rører ut alle klumper. Tilsett gradvis resten av melken.
  • Ta kasserollen tilbake på platen og la den småkoke. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Pass på at sausen ikke brenner seg.

Tilsett krydder eller salt med andre smaker for å heve bechamelsausen ett hakk.

Hva passer sammen med bechamel?

Bechamelsaus fungerer som en grunnsaus til veldig mange retter.

Bechamel passer blant annet helt ypperlig til fiskeretter - uansett om det er hvit eller rød fisk (og selvfølgelig de tradisjonelle fiskebollene). Kombiner det sammen med eksempelvis poteter eller ovnsbakte grønnsaker.

Sausen er også perfekt til ulike pastaretter. Bland det med brokkoli, erter eller asparges sammen med litt sitron, så får du en velsmakende og frisk sommerrett. Server det sammen med hvitløksbrød eller focaccia.

Er du typen som bare elsker ovnsbakte retter er bechamelsaus redningen. Gratiner kylling eller svin sammen med grønnsaker og hell over sausen. Så kan retten stå og godgjøre seg i ovnen mens du slapper av.

Visste du forresten at bechamelsaus og hvit saus er nøyaktig det samme?

Vel bekomme!

Trenger du ideer til en enkel forrett? Vi har samlet de 10 beste her!