© Timm Vladimir / Imerco

Kjendiskokk avslører det hemmelige trikset som gjør hans lasagne så himmelsk

Hemmeligheten bak en lasagne som vil få selv italienere til å måpe er ikke dyre sauser eller kompliserte oppskrifter. Det beste du kan gjøre er... ingenting!

Vi både kjenner og elsker den: lasagnen.

Både i tradisjonell og vegetarisk utgave er den en veletablert klassiker i de fleste norske hjem, og det er ikke uten grunn.

Kombinasjonen av fyll og ost i den umami-pregede retten appelerer til de fleste, og det er ikke overraskende at nettopp pasta er på topp 10 over de retter nordmenn oftest setter på middagsbordet.

Hvis du (også) elsker lasagne og har lyst til å lage verdens beste skal du lese videre.

Den danske kjendiskokken Timm Vladimir deler her hemmeligheten bak sin uovertrufne lasagne, som inneholder det de fleste forventer. Men det er allikevel en avgjørende forskjell!

Timm Vladimirs lasagne er verd å vente en dag på.

Lasagnetrikset

Trikset til verdens beste lasagne er såre enkelt.

Lag den.

Men spis den først dagen etter.

Du har sikkert allerede erfart resultatet av å la lasagnen hvile i kjøleskapet hvis du har spist lasagnerester (og hvem har ikke prøvd det?).

Hvorfor ikke la fordelen komme alt innholdet i fatet til gode?

Det krever ikke mye av deg. Bare litt planlegning. Og tålmodighet. Og viljestyrke... Vi undervurderer ikke hva det vil kreve ikke å sette tennene i den velduftende retten før du har sovet på det.

Men hvis du når så langt vil du bli belønnet. Smakene blir dypere, kraftigere og lekrere. Fatet skal bare i ovnen igjen.

– Jeg gjenoppvarmer den dekket helt inn i sølvpapir så den bevarer fukten, forklarer Timm Vladimir til Bo Bedre.

Omtrent 45 min på 180 grader burde få deg i mål med en sublim umami-bombe av en lasagne, vurderer han.

– Du kan også spraye litt vann på den eller enda bedre varme den i en dampovn (så skal den ikke dekkes til, red. anm.).

Tomatsausen over dem alle

For de spesielt interesserte kan vi opplyse om at Timms lasagne er laget på en kjøttsaus av (blant annet) like mengder okse-, kalve- og svinekjøtt (salsiccia) på en base av hans langtidskokte tomtsaus og en skvett rødvin som får lov til å simre i 4 timer.

Videre er bechamelsaucen tilsatt rehydrert steinsopp for ekstra umami, mens hele herligheten er toppet med vesterhavsost, provolone og parmesan.

Det viktige er ikke den presise oppskriften, men tiden. Både til å la kjøttsausen simre og til å la retten hvile på kjøl.

Og så gjør det heller ikke noe hvis du bruker en tomatsaus som det er lagt ekstra mye kjærlighet i. Finn oppskriften på Timms versjon lengre nede.

Timm Vladimirs langtidsbakte tomatsaus

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 1 kg tomater
  • 2 stykk chili
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 stykk appelsin
  • salt
  • eddik
  • sukker

Slik gjør du

  1. Skyll tomater, skrell hvitløk og appelsin.
  1. Legg alt i et fat og bak det i ovnen i 3-4 timer ved 110-120 grader.
  1. Ta det ut og blend alt (bruk bare saften fra appelsinen, ta fruktkjøttet ut før du blender).
  1. La sausen koke opp og tilsmak med salt, eddik/sitron, eventuelt sukker/honning.

LES OGSÅ