Posjert hvit fisk med vintergrønt og sauce blanquette

En hovedrett bakt med vintergrønt og posjert fisk som får følge av en helt uimotståelig saus. Det både smaker godt og er enkelt å tilberede.

Posjert hvit fisk, vintergrønt og sauce blanquette

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 personer

Vintergrønt

  • 1 sellerirot
  • 2 ss olivenolje
  • Flaksalt og pepper
  • 100 g grønnkål
  • 2 ss olivenolje
  • Flaksalt

Sauce blanquette

  • 75 g smør
  • ¾ dl buljong
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss crème fraîche, 35 %
  • Saft av ½ sitron
  • Flaksalt og pepper

Posjert fisk

  • 300 g filet av hvit fisk uten skinn og bein, for eksempel torsk eller hyse
  • Flaksalt og pepper
  • 2 dl hvitvin

Slik gjør du:

Sellerirot

  • Sett stekeovnen på 200 °C varmluft.
  • Skrell selleriroten, og skjær den i fire skiver. Ha dem i en stor kjele med lettsaltet vann, og kok i cirka 5 minutter. Ta skivene ut, og tørk dem godt.
  • Legg selleriskivene på et stekebrett med bakepapir, og pensle med olivenolje. Bak dem i cirka 40 minutter, til de er gylne og møre.

Grønnkål

  • Sett stekeovnen på 175 °C varmluft.
  • Plukk grønnkålen i grove biter. Skyll og tørk kålen. Det er viktig at bitene er helt tørre. Vend dem i olivenolje, og fordel på et stekebrett med bakepapir. Dryss flaksalt over, og stek i cirka 8 minutter, til de er sprø. Vend dem underveis, så de ikke blir brent.

Sauce blanquette

  • Ha smør og buljong i en liten kjele, og varm til smøret smelter. Ha eggeplommer og crème fraîche i en blender, og kjør det sammen. Tilsett smørblandingen mens blenderen går. Hell sausen tilbake i kjelen, og varm til den tykner litt. Pisk underveis. Smak til med sitronsaft, flaksalt og pepper. Skiller sausen seg, kan du redde den ved å kjøre den litt til i blenderen.

Posjert fisk

  • Sett stekeovnen på 200 °C varmluft.
  • Skjær fisken i to like store fileter. Filetene bør være cirka like tykke. Er de ikke det, kan du brette fiskestykket. Krydre med flaksalt og pepper, og legg fisken i en ildfast form.
  • Hell hvitvin i formen, og posjer fisken i cirka 10 minutter. Du ser at fisken er ferdig ved at den flaker seg når du trykker lett på den.

Servering

Fordel et par skiver sellerirot i bunnen av to dype tallerkener. Legg fiskefiletene på, og hell saus over. Topp med sprø grønnkål, og krydre med salt og pepper.