Hvit saus - Slik lager du den på kun 5 minutter

Hvit saus er en klassiker og passer til utrolig mange forskjellige retter. Vi gir deg en enkel oppskrift på hvit saus her.

Hvit saus passer til så og si alle hovedretter - og er dessuten et grunnleggende tilbehør innenfor kokkekunsten. La sausen fungere som en smaksfremhever til fisken eller det lyse kjøttet, eller bruk den som utgangspunkt til pastaretter eller andre ovnsretter.

Hvit saus er dessuten perfekt dersom du ønsker å utforske smaker. Prøv for eksempel å tilsette litt sitron, sprøstekt bacon eller salt med ramsløk.

Uansett hvordan du fortrekker det gir vi deg en enkel grunnoppskrift på hvit saus som kun tar 5 minutter her!

Visste du forresten at et annet ord for hvit saus er bechamel? Se bare her.

Oppskrift på hvit saus

Unngå at skjermen slukker

Ingredienser

2 porsjoner

  • 1½ ss smør
  • 1½ ss hvetemel
  • 2½ dl melk
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts hvit pepper
  • ¼ ts muskatnøtt

Slik gjør du

  • Smelt smør i en kasserolle
  • Bland inn melet
  • Ta kasserollen av platen og rør inn ca. 1/3 av melken. Pass på at du rører ut alle klumper. Tilsett gradvis resten av melken.
  • Ta kasserollen tilbake på platen og la den småkoke. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Pass på at sausen ikke brenner seg.

Tilsett krydder eller salt med andre smaker for å heve retten ett hakk

Hva passer sammen med hvit saus?

Hvit saus fungerer faktisk til det aller meste, og det er bare fantasien som setter grenser.

Hvit saus passer blant annet helt ypperlig til fiskeretter - uansett om det er hvit eller rød fisk (og selvfølgelig de tradisjonelle fiskebollene). Kombiner det sammen med eksempelvis poteter eller ovnsbakte grønnsaker.

Sausen er også perfekt til ulike pastaretter. Bland det med brokkoli, erter eller asparges sammen med litt sitron, så får du en velsmakende og frisk sommerrett. Server det sammen med hvitløksbrød eller focaccia.

Er du typen som bare elsker ovnsbakte retter er hvit saus redningen. Gratiner kylling eller svin sammen med grønnsaker og hell over den hvite sausen. Så kan retten stå og godgjøre seg i ovnen mens du slapper av.

Vel bekomme!