© Foto: Dana Van Leeuwen⁠ Styling: Ilona Jongpier

10 praktfulle peiser som varmer oss

En peis har flere funksjoner utover å være varmende. Den kan understreke takhøyden, fungere som en romdeler, og ikke minst være selve smykket i rommet.

Det er lite som gir så mye varme og hyggestemning til hjemmet som en peis. Det finnes en rekke forskjellige utforminger av peiser, fra frittstående løsninger til integrerte versjoner og skreddersydde varianter. Vi har samlet 10 skjønne peiser som utvilsomt vil inspirere deg og vise hvordan et ildsted kan være det perfekte midtpunktet i boligen.

© Styling og foto: Kine Ask Stenersen

Gasspeis

En gasspeis passer godt inn i et hjem med rene linjer og med en moderne eller tidløs innredning. I denne Raulandshytta består peisen av en flott granittblokk som er hogget ut spesielt, og en kalkmalt hette. Hytta har tre etasjer med en stuedel som er åpen helt opp til mønet og peisen går veien opp – sju meter – uten å være for dominerende.

Bli med inn i den japanskinspirerte tømmerhytta her

© Anniken Zahl Furunes

Hyggehjørne

Peisens størrelse og plassering i Trondheimsboligen skaper en perfekt skjermet og intim kosekrok hvor man kan trekke seg tilbake og nyte peisens flammer i ro og fred.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Synlig fra flere rom

Å dele av et allrom med en peis er effektivt for å gjøre det mindre kaldt og åpent. Dessuten får du glede av peisen fra to ulike soner! I dette betonghuset skiller murveggen med innebygd peis kjøkken og stue. Peisen varmer begge rommene, og er synlig fra flere steder i boligen.

Plassen rundt den skulpturelle peisen fra Focus Fireplaces er et av favorittstedene i huset. På teppet fra ZaraHome står Elefantstolen fra Norr11.

© Foto: Dana Van Leeuwen⁠ Styling: Ilona Jongpier

Peisen som midtpunkt

Plassen rundt den iøyenfallende og skulpturelle peisen fra Focus Fireplaces er et av favorittstedene i dette huset. Peisrøret strekker seg fra gulv til tak og er et effektivt grep for å understreke og utnytte takhøyden i stuen. På teppet fra Zara Home står Elefantstolen fra Norr11 .

© Inger Marie Grini

Peis som romdeler

De tidløse materialene i Nordberg-huset gjør at peisen passer inn i flere stilperioder, samtidig som den følger designperioden som er inspirasjonen bak boligen, nemlig 60-tallet. Skilleveggen i mikrosement mellom stuen og kjøkken rommer kjøleskap og stekeovn samt peis fra Brunner.

Hold deg oppdatert på trender og design her.

© Mads Mogensen

Helt enkelt

I dette huset er det naturen som spiller førstefiolin, og den minimalistiske peisen gir varme og hygge til rommet. Den innebygde peisen fungerer også som skillevegg mellom stue og spisestue.

© Andreas Mikkel Hansen

Fremhev stilen du ønsker i boligen med peis

Denne mursteinspeisen er laget i samme stil som resten av huset og understreker den funksjonalistiske arkitekturen.

Skulptur i rommet
© Niklas Hart

Peis for kosens skyld

I nyoppførte hus er det ofte varme i gulvene, og peisen får mer en funksjon som dekorelement. Peisen fra Brunner er et skulpturelt element i rommet og betongfinishen står i kul kontrast til gløden i tregulvene.

Se mer av hjemmet på Nesøya her.

© Karina Tengberg/House of Pictures

Peisen som midtpunkt

Arkitekten som tegnet dette feriehuset i Portugal ønsket å konstruere et møbel som kunne formidle høyden i stuen. Her er peisen selve smykket i rommet, og like fin uten flamme som med.

Se mer av det lekre feriehuset her.

© Stine Christiansen

Peisovn som varmekilde

I dette båthuset er peisovnen den eneste varmekilden, og et naturlig midtpunkt i stuen som står i fin kontrast til vegger og gulv. En peisovn er enkel å plassere, avgir mye varme, kjøles forholdsvis raskt ned og gir godt innsyn til flammene om man velger en versjon med store glassflater.

Nordisk peisestue
© Nadia Norskott

Hyggelig peisvegg

Peisen, eller peisveggen, dekker over halvparten av husets ene kortvegg, og i forlengelse av peisveggen er det bygd en sittebenk. Her flyter linjene og resultatet er en peisestue der helheten oppfattes som harmonisk. Se resten av hjemmet på Vesterålen her.