Stramt mursteinshus i naturskjønne omgivelser
Nord for København, i den såkalte Ermelunden, bodde anerkjente arkitekter og designere som Børge Mogensen, Poul Henningsen og Hans J. Wegner side om side på 1950-tallet. Å bevege seg rundt i de stille gatene i dag er nesten som å reise tilbake i tid, til en historisk gullalder. Blant de arkitektoniske arketypene har design- og arkitektstudioet Cold Wet & Dark lagt til et nytt kapittel i designboka.
Jeppe Utzon, barnebarnet til arkitekten Jørn Utzon, og franske Camille Pincemin har tegnet et stramt mursteinshus med en taktil og imøtekommende overflate, som glir nydelig inn i de naturskjønne omgivelsene.
Naturen rammes inn
Forfra fremstår huset lukket og privat. Mot den nordvendte bakhagen derimot, er det åpnet opp med enorme vinduer og nesten dobbel takhøyde, noe som gir interiøret en helt egen dynamikk.
– Jeg elsker å jobbe med lys og forskjellige volumer, jobbe med åpne og lukkede rom hvor vinduene rammer inn naturen som malerier, forteller arkitekt Jeppe.
Glass fra tak til gulv
Høyden på den nordvendte fasaden fremstår som en forlengelse av skråningen huset står på, og gir en formidabel utsikt gjennom de enorme glassflatene fra tak til gulv. Den frodige hagen kan beboerne takke den tidligere eieren for – en 92 år gammel dame, kjent for å dyrke røde vannliljer i den lille dammen utenfor. Hun var en lidenskapelig gartner og lyktes dessuten å få tak i en sjelden type rododendron fra engelske Windsor Castle, som nå blomstrer i forhagen.
Tidløst og bærekraftig
Det gamle huset på eiendommen var derimot i dårlig stand, med begrenset utsikt til hagen. Fremfor å renovere valgte de nye eierne derfor å bygge nytt. Målet var å skape et organisk resultat hvor bærekraftige løsninger var tenkt inn i arkitekturen. Det var dessuten viktig for eierne at huset ikke skulle defineres av en spesifikk arkitektonisk stil eller periode.
– Det er et tidløst hus som er vanskelig å plassere på en tidslinje, forklarer Jeppe.
Belysning i høysetet
Det er likevel ikke til å se bort ifra at hjemmet glir sømløst inn blant de berømte danske designernes boliger fra 50-tallet. Men selv om huset har visse likheter med fortidens arkitektur, har det nytt godt av moderne teknologi i det innledende arbeidet, hvor både 3d-tegninger og små modeller er bygget for å finne best mulig plassering av vinduer, overlys og glassdøren ut til hagen. Naturlig belysning har også vært en viktig del av planleggingen, og solen kaster skygger, reflekteres og skaper vakre effekter i de mange rommene.
– Vi ønsket at solstrålene alltid skulle finne en vei inn i huset, og at mørke hjørner skulle lyses opp av et vindu eller en glassdør, sier eierne.
Sparsomt dekorert
I samspill med lyse tregulv og hvite vegger – som er sparsomt dekorert med verk av danske kunstnere – er nettopp lyset og utsikten sentrale elementer i interiøret. Stilen er nesten meditativ, med få og nøye utvalgte gjenstander. Innredningen speiler eiernes filosofi om at objekter og materialiteter bør få tale for seg selv. Som en fin referanse til områdets historie er de fleste møblene designet av arkitektene og designerne som tidligere bodde i nabolaget.
Nærhet til naturen
Fra huset kan man se, ane og lukte værendringene og iaktta de mange vekstene som blomstrer i et øyeblikk og visner i det neste. Med sin stille og elegante design, som nærmest oppløser ideen om skiller mellom ute og inne, sørger arkitekturen for at eierne alltid er tett på naturen – noe de nyter godt av hver eneste dag.