Se det estetiske betonghuset med japansk-inspirerte atrium

Stilen i det unike hjemmet er inspirert av det skandinaviske, det japanske og 60-tallets minimalistiske linjer.

Et hus i flate dimensjoner
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Arkitekt Rasmus Bak

Rasmus Bak sitter på kanten av en sofa fra Bolia. Den varme gløden i skinnet danner en myk kontrast til den rå betongveggen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Japansk stil

Med rektangulære former, flate tak og rene materialer som eik og rå betong er det noe estetisk gripende og elegant ydmykt over hjemmet til arkitekt Rasmus Bak. Huset er inspirert av 1960-tallets minimalisme, og stemningen er både tid- og stedsløs. Huset har en «cool vibe à la Palm Springs», men med en stille japansk klang.

Taburett er fra House Doctor

Fra allrommet er tilgang til den minste av husets tre atrier. Taburetten er fra House Doctor

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kjøkken-allrom med japansk papirlampe

Det store kjøkken-allrommet er husets hjerte. Rommet får naturlig lys fra alle sider. Over spisebordet henger en stor japansk papirlampe. Betongen balanseres av myke gardiner fra Kvadrat, den sveitsiske skiferen på spisebordet av Kjærholm og lette PK1-stoler i børstet stål. Dørene og vinduene har eikekarmer og er spesialdesignet og lagd av Krone Vinduer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ro og rene linjer

Helhet betyr alt for Rasmus Bak, som til daglig jobber som arkitekt. For ham handler arkitektur og design om å arbeide i et kompromissløst samspill, helt fra de store linjene og ned til de små detaljene, som den supertynne eikeplaten som nærmest svever over kjøkkenbordet, den japanske papirlampen i hjertet av boligen eller fargeskalaen som er renset for hvitt for å holde alt dempet og naturlig.

– Jeg jobber alltid med form, interiør, lys, luft, overganger, stofflighet, materialer, komfort og ro, og har alltid mikset skandinavisk og japansk. Da jeg tegnet dette huset, var det viktig å eliminere det overflødige og skape et sted uten støy. Det er viktig for meg å ha et privatliv og et hjem hvor jeg kan trekke meg tilbake og koble av, sier Rasmus Bak.

LES OGSÅ

Skulptur av keramiker Louise Gaarmann
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Et hjem med flytende overganger
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sofaen Lille Petra fra &Tradition

Sofaen lille Petra fra &Tradition står i motsatt ende av kjøkkenet i allrommet og er flankert av den skulpturelle Moonsetter lampen fra Louis Poulsen. De grå gardinene fra Kvadrat går fra tak til gulv og understreker det monokrome, samtidig som de står i myk kontrast til det harde betonggulvet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In Situ

Til syvende og sist handler det om å skape en ramme for det gode liv. Derfor er omgivelsene, fra stranden i nærheten til buskene foran huset og det ville gresset i bakhagen, med på å definere den arkitektoniske fortellingen. Rasmus Bak gir alle prosjektene sine navn.

Hans eget hjem heter In Situ, som er et faguttrykk for betong støpt på stedet, slik det er gjort her.

Rå betongvegg
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
En innebygget peis i muren

En murvegg med innebygd peis skiller kjøkken og stue. Peisen varmer begge rommene, og er synlig fra flere steder i boligen. I stuen står det en massiv skinnsofa fra Bolia og en Wegner Flaglinestol med naturmaterialer, som også er en fin kontrast til den grå betongen. I enden av stuen er det en fleksibel kontorplass med en skinnpolstret kontorutgave av Arne Jacobsens Syverstol og et skrivebord designet av Baks Arkitekter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Stue med store vinduer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En fascinasjon for betong

Rasmus sin fascinasjonen for betong går tilbake til barndommen og skyldes nok mye at hans egen far var murer. Det er imidlertid ikke bare den støpte betongen som er lagd på stedet. Håndvaskene på badet er designet av Baks Arkitekter og skåret ut av store blokker sveitsisk skifer. Dørene er designet av eikeplanker fra Dinesen og levert av Vahle, og vinduskarmene i eik fra Krone Vinduer er lagd på spesialmål.

Le Corbusier-plakat

En plakat av Le Corbusier gir farge til de grå veggene på soverommet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Baderom med sirkelrundt design

Baderomsservanten er hogd ut av en stor steinblokk fra Vals i Sveits og bearbeidet av Vaselli i Italia i samarbeid med Zurface. Tegninger og strukturer i stein og betong skaper en dramatisk mønstermiks som tones ned av det runde speilet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Atriet med utedusj

I atriet utenfor er det dusjer som kan brukes hele året.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Balansen mellom det feminine og det maskuline

Eikekjøkkenet har raffinerte og lette vertikale linjer inspirert av høye trestammer, og er tegnet av Baks Arkitekter for Garde Hvalsøe og bygd med Layers-planker fra Dinesen. Myke tekstiler fra Kvadrat gir et taktilt, feminint innslag.

– Vi lever i en tid med mye stress og støy. Steve Jobs snakket om hvor viktig det var å kvitte seg med støy for å kunne frigjøre energi til andre ting. Det er det jeg har gjort med dette huset, forteller Rasmus Bak.

Derfor strømmer det lys og luft gjennom boligen, og selv om den er strippet for unødvendigheter, er den likevel både organisk og i utvikling. For når man bruker naturlige materialer, oppstår det noe man ikke kan styre. Planter vokser videre, treverk eldes og må oljes – til og med betong endrer seg med tiden – og alt er en bevisst del av helheten og arkitektens poesi.

Minimalistisk estetikk

Soveværelset er minimalistisk innredet med en vintage Wegnerseng med flettet hodegavl og et sengeteppe i lin. Vegglampene er fra Ferm Living.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Helfigurspeil

Både ute- og innemiljøet kommer til syne i det smale helfigurspeilet, og forsterker romfølelsen og høyden under taket.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sofistikert ramme rundt svømmebassenget

Murens betongflater og glasspartier med eikekarmer skaper en sofistikert ramme rundt svømmebassenget.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Spiseplass innredet i innhakk
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad