
Den unike Raulandshytta har en japansk vri
Utfordringen var å få den store hytta til å bli intim, det mørke til å virke lyst og de moderne fasilitetene til å fremstå som nærmest primitive. Ved å ta i bruk elementer fra sin norske kulturarv og inspirasjon fra østen har Nicoline og Philip klart nettopp dette.
Av
Hytta har tre etasjer med en stuedel som er åpen helt opp til mønet og en peis som går veien opp – sju meter – uten å være for dominerende. Veggene er malt i nyansen Snow White fra Farrow & Ball, mens fargen på tømmerveggene og taket er blandet av håndverkeren. I stuedelen er det lagt mørkoljet eikeparkett, mens gulvet ellers er i plasstøpt terrazzo av norsk marmor fra Ellingard Naturstein. Legg merke til den antikke skjenken i hallen bak spisebordet. Den har Philip arvet av sin bestefar i Newcastle og dratt med seg rundt til flere bosteder
En konstrast fra hverdagslivet i byen
Nicoline Green og Philip Duns bor på Tjuvholmen, i en leilighet med glassvegger fra gulv til tak som slipper fjordutsikten helt inn i stua. Natur og luksus i skjønn forening.
– Vi elsker å bo slik, men da vi skulle bygge hytte, ville vi ha noe helt annet. Et sted som blir en pause fra hverdagen. Jeg drømte om følelsen jeg fikk av å være i hytte på fjellet som barn. Vi måtte ut og kakke hull i isen for å få vann til kaffen. Det knaket i tømmerveggene når vinden tok tak og ulte gjennom sprekkene, og knirkingen fra panelgulvet blandet seg med knitringen fra peisen. Stearinlys og utedo, liksom

Kjøkkenet er plassbygget av Ask & Eng og består av bambus i nyansen Soil. Benkeplaten er i Portland Grey, en kalkstein fra USA, som dras helt opp i sprutsonen. Solflekkene med mønster fra de store buede vinduene gir rommet naturlig dekor og varme.

Hele veggen over benken er «dratt ut» for å skjule avtrekksviften og beholde de rene linjene. Veggen er malt i nyansen Snow White fra Farrow & Ball. Koketopp fra Bora.
En nedtonet luksus
Det er en velkjent nostalgi. Nordmenn liker ideen om den primitive hytta, men svært få bygger den. Heller ikke Nicoline og Philip da de fikk oppført en hytte i Rauland for seg og sine tre voksne sønner. Den er på tre etasjer, i overkant av 300 kvadratmeter totalt. Peisen er syv meter høy, låvedøren måler fem ganger fem meter, og toalettet har varme i setet og bidéfunksjon.
– Jeg skjønner jo at vi er i 2022, og at utedo er litt unødvendig. Men jeg ville ikke ha iøynefallende luksus, så alt av moderne fasiliteter er skjult eller tonet ned, sier Nicoline.

I enden av kjøkkenet står en kort høyskapvegg med integrerte hvitevarer og stekeovn. Kjøkkenøya kan til forveksling ligne et spisebord, der den enkle formen på armaturet bidrar til at funksjonaliteten nedspilles. Armatur og vask i kobber fra Vola. De synlige kobberrørene under øya vitner imidlertid om at den er mer enn et møbel; her foregår også praktisk arbeid. En antikk morter fra Spania var en gave til Nicoline fra moren hennes, mens fatet er håndverk fra Kreta. På benken står en saltlykt fra Sirocco, et keramikkfat og en skjærefjøl fra Illums.
Innebygd møbler og interiør
Alt av elektrisk er integrert og skjult, så når peisen er tent og saltlyktene flakker, kan det føles strømløst. Luksusen ligger i gode løsninger, skikkelig håndverk og kvalitetsmaterialer. Kvadratmeterne er fordelt på flere nivå og rom, der forskjellen i takhøyde gjør at noen steder blir intime. Møbler og innebygget interiør er også dimensjonert slik at det tar sin plass; rommene blir verken overfylte eller åpne.
– Hytta er smal og delt opp slik at man må smyge seg litt rundt møblene. Jeg ville skape en «snikende ullteppe-følelse», og synes vi har klart det, sier Nicoline.

Lenestolen Togo Fireside Chair fra Ligne Roset er kjøpt hos Milla Boutique og passer ypperlig her ved gasspeisen, som er inspirert av en som finnes på hotellet Tribeca Penthouse i New York. – Peisen består av en flott granittblokk som er hogget ut spesielt, og en kalkmalt hette. Så enkelt og så flott, sier Nicoline. Lysestakene i cortenstål og betong har hun fått av moren, som designet dem og solgte dem i sin egen butikk tidligere.

Spisestuen ligger et par trinn opp fra stuen, med utsikt gjennom to–tre meter høye buede vinduer som skaper en nesten sakral stemning. Bordet har Philip hatt i mange år, stolene er fra Van Roon i Amsterdam, og pendelen Super Line fra Flos.
Norske låver og japanske templer
Hun er interiørdesigner og har selv tegnet og planlagt hytta, som er bygget av Laftekompaniet. Hun tok utgangspunkt i norske låver, men har også hentet inspirasjon fra sveitsiske chalet og japanske templer. Felles for dem er store dimensjoner og enkel dekor. Som låvedøren, samt at en hel langvegg er uten vinduer. Til gjengjeld er vinduene på motsatt vegg nesten to etasjer høye.
– Philip har bodd mange år i Qatar og reist mye i Asia, og Østens måte å tenke interiør på inspirerer meg. De bruker få og funksjonelle møbler der materialene får snakke for seg selv. Og så liker jeg at de har det mørkt inne, noe jeg synes passer godt i en norsk fjellhytte. Jeg ville forene Østens mystikk med tusser og troll, sier Nicoline.

Nicoline vil ikke ha flashy luksus på hytta, men bruker gjerne penger på å ha det godt. Alle senger og sengetøy er fra Hästens. Soverommene har mørkoljet eikeparkett og mørkbeisede panelvegger og -tak, og bak sengen er veggen kledd i kalkmalte plater, som en slags gavl. Det er lysdesigner Halvor Næss som har stått for belysningen.

Ask & Eng har bygget garderobene av bambus i fargen Soil. Lingardinene er gjenbruk hjemmefra, i påvente av lystette gardiner. – Vinduene er uansett best når gardinene er dratt fra og vi kan ligge i sengen og se rett ut i fjellheimen, sier Nicoline.
Gjennomført bruk av mørke farger
Det største komplimentet hun får, er når gjester blir overrasket over intimiteten når de kommer inn i en hytte som ruver litt i landskapet. At den framstår slik, handler i stor grad om gjennomført bruk av mørke farger. De kraftige tømmerstokkveggene og alle tak er malt mørkebrune, og gulvet er en kombinasjon av mørk eikeparkett og lys terrazzo av norsk marmor, som letter inntrykket sammen med lyse møbler og noen gipsede veggpartier malt med lys kalkmaling. Alt av interiør er plassbygget, slik at plassen utnyttes perfekt.
– Vi gikk for et formspråk som kler både skandinavisk og japansk stil. Kjøkkenet har alle nødvendige funksjoner, men de er nærmest usynlig integrert i designen. Den lyse bambusen synes godt i den mørke hytta, men linjene og enkelheten gjør at rommet likevel «trekker seg litt tilbake» når vi ikke er der.

Nattbordene er levert av Ask & Eng og er i samme farge som den plassbygde garderoben.
"Hytta er som en tempel av ro"
Familien bruker hytta hele året, og selv om den ligger midt i et skiområde, er Nicoline mest glad i fjellet sommerstid. Lune daler og høye topper, lange turløyper og solen som blinker i stille vann.
– Uansett årstid er naturen her fantastisk, men det er hytta som trekker meg hit. Den er et tempel av ro. Når vi lukker de tunge låvedørene bak oss, blir alt av uro, støy og problemer igjen på utsiden. Dette er et zenhus. Den tause trollheimen. Hytta bare lukker seg rundt oss, og så er det stille.

Et formspråk som på ingen måte roper badekar, er likevel overraskende inviterende. Fra Copenhagen Bath, armatur fra Vola. Detaljene i kobber haromonerer fint med fargene i natursteinen fra Lundhs som er brukt på gulvet. Veggen er i mikrosement i nyansen Snow White fra Farrow & Ball.

Servantskapet AE7 Fra Ask & Eng er i bambus i fargen Rye, med vask i Lundhs Antique, en naturstein fra Norge levert av Lundhs Real Stone, og vegghengt armatur i bronse fra Vola. Speil fra Home & Cottage.