Familien på Nordberg behøver ikke gå ut i naturen - de bor i den!

Med osp og eik på nesten alle innvendige flater er den renoverte 60-tallsboligen i Oslo en eksklusiv hyllest til treverket.

© Inger Marie Grini

Panelveggene i eik luner stuekroken like ved kjøkkenet, hvor skogen utenfor tjener som kunstverk på veggen. Lampeopphenget er arkitekttegnet, med en TR5-pendel fra Tom Rossau i enden – smart! Lenestolen har vært i familien lenge, Spider-salongbordet er av Andreas Hansen for Eilersen, stolen er fra Design House Stockholm, mens teppet er fra Massimo.

Omgitt av tre

At de skulle ende opp med tre på alle kanter var ikke hva familien på fire så for seg da de kjøpte den gamle eneboligen på Nordberg i Oslo i for fire år siden.

– Bruken av mye lutet furu på 90-tallet gjorde at jeg ble litt ferdig med det. Jeg skulle egentlig ikke ha en eneste eikelist i huset, sier eieren, som i dag er omgitt av tre – fra digre trær utenfor til en miks av eik, osp og ask på innvendige møbler og flater.

Resultatet skyldes et grundig forarbeid, med befaring i alt fra trekledde privathjem til operahuset i Oslo, samt god hjelp fra Hamran/Johansen Arkitekter, treleverandøren Svenneby Sag og Høvleri og snekkerverkstedet Hamran, som har bygget alt fra kjøkken til garderobeskap.

Utførende byggmester har vært Tømrermester Kjetil Eriksen AS, som legger vekt på å være tidlig involvert i oppdragene for å bidra med sin kompetanse i samspillet med arkitekter og byggherrer. Det har især vært viktig i dette prosjektet, som er et av flere som har fått oppmerksomhet for fremragende arkitektur og håndverk.

© Inger Marie Grini

Med eikekledde flater er den renoverte 60-tallsboligen på Nordberg en hyllest til naturen. Vannbåren varme gjør tregulvet lunt å gå på, mens trapperommets dekorative spiler nikker formfint til den buede panelveggen vis-à-vis. Den svarte Tonje-stolen, Bjelke-benken og Vår-skrivebordet er designet av Andreas Engesvik, Oslo for Tonning & Stryn, mens Y-stolen er av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Skrivebordslampen er Ombre fra Northern.

Gul liste, men ikke gule gulv

– Vi har vært veldig interessert og involvert i alle prosesser, og synes at en bra finish har vært viktig. Det er blitt en veldig fin miks av ulike tresorter uten at det føles rotete, med noen få hvite vegger for kontrastens skyld.

Familien planla egentlig å rive huset tegnet av arkitekt Harald Hille på 60-tallet. Men da byantikvaren satte eksteriøret på gul liste ble interiøret fokuset for renoveringen.

Kjelleren ble pigget for å gi full takhøyde i alle værelser, mens trappen, som før var ved inngangspartiet, ble plassert midt i rommet. Vegger og gulv ble kledd i eik, himlingen i allrommet fikk spiler av osp, mens kjøkkenet er spesialbygget i ask, tilpasset familiens behov.

Det meste av treverket er ubehandlet – med unntak av gulvet, som er oljet med en anelse hvitt for å unngå gulning.

© Inger Marie Grini

Eierne ønsket å bryte opp den ene store veggen i stuen, og har selv tegnet den lekne, settekasse-aktige hylleløsningen sammen med Trond Hamran fra Hamran snekkerverksted. Cestita-lampen er designet av Miguel Milá for Santa & Cole. // Huset har to stuer – en mot nordvest, og denne, plassert sørvest, hvor det store vinduet fanger ettermiddagssolen. Sofaen fra Designers Guild har fått nytt trekk, Steffen Juul har designet Come Here-trebordet i røkt eik fra Woud, mens det svarte Space-sidebordet er fra Muubs.

Les også: 27 elegante hyller og skjenker

© Inger Marie Grini

Skilleveggen i mikrosement mellom stuen og kjøkken rommer kjøleskap og stekeovn fra Gaggenau, samt peis fra Brunner. Den lyse spilehimlingen i osp er en lun og taktil detalj, som henter opp formspråket fra trapperommet og panelveggene på nydelig vis. NR2-pendelen av Bertjan Pot for Moooi kaster glans over T12-bordet fra Hay og Catifa-stolene av Lievore Altherr Molina fra Arper.

© Inger Marie Grini

Kjøkkenet i ask er levert av Hamran, hvor lengdene på skapfrontene er fra samme trestokk for å skape fin visuell flyt. Med fravær av overskap, integrerte hvitevarer fra Gaggenau, samt stikkontakter i skuffene, får det eksklusive håndverket all oppmerksomheten det fortjener. Tekannen i smijern er fra Japan. // Tre preger hver minste detalj i hjemmet – også den fine trebollen, kjøpt i Vietnam.

Livlig og atmosfærisk

Da familien flyttet inn høsten 2017, var huset nesten som nytt. Med spesialbyggede løsninger i samtlige rom ga møbleringen nærmest seg selv. Og selv om prosjektet ble mer tidkrevende og kostbart enn hva familien hadde sett for seg, kunne de ikke vært mer fornøyd med resultatet – noe de ikke er alene om.

– Nye boliger i dag har ofte hvite flater og gir litt mindre liv – noe som jo også kan være veldig fint. Men vi får mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk med ulik smak og interesse om at de synes det er godt å være her. Treverket gir en god atmosfære å bo i.

© Inger Marie Grini

Garderobeløsningen i svart, matt valchromat er spesialbygget av Hamran, med innfelte håndtak i eik som et fint nikk til treverket på resten av soverommet. Den lille benken på veggen er også fra Hamran. // Yoke-lampen i eik fra norske Buene formelig smelter sammen med eikeveggen bak sengen! Godt leselys gir den også. Den vegghengte nattbordshyllen i svart fra Montana spiller fint på lag med lysbryteren i samme farge på veggen.

© Inger Marie Grini

En stor speilvegg setter en eksklusiv spiss på foreldrebadet, hvor vindusrekken på den ene veggen gir en lys og delikat finish. Innredningen i eik er fra Hamran, vaskene er fra Alape og armaturene fra Vola. Jasba Loop-flisene på gulvet er fra Jasba.

Treverk dominerer også på veggene på barnebadet, med skap og vask fra Hamran i hvit Corian som kontrast. Armaturen er fra Vola.

© Inger Marie Grini

Garderoben for yttertøy, sekker og sko er skjult bak den buede eikeveggen i inngangspartiet, og sørger for at den ellers åpne planløsningen hele tiden fremstår ryddig. Benken er fra Hamran.

Trenger du inspirasjon til klesoppbeevaring? Det finner du her!

© Inger Marie Grini

Arkitekt Harald Hilles kreasjon fra 60-tallet fletter seg nydelig inn blant trærne på eiendommen.

Les også: 7 drømmeboliger til deg som elsker funkis!