Et vakkert allrom
– Vi har vel ofret et sted mellom 36 og 40 kvadratmeter, sier Torkel Mohn.
– I retur har vi fått et luftig rom med seks meter under taket.
Takhøyden i allrommet blir behørig understreket av den renskårne trappen som leder opp til mesaninen og danner en ren, hvit diagonal mot den eikekledde fondveggen.
– Den veggen er senteret for hele huset. Vi kan gå å stryke på den. Vi gjør faktisk det, sier Line Woldmo.
Myke toner
Materialpaletten er konsekvent. Det går i hvite vegger og tak, betonggulv og eik, pluss tekstiler i jordfarger. Uttrykket er sobert og definitivt gjenkjennelig for tilhengere av en nordisk interiørstil.
Selve spenningen, eller særpreget, ligger i alle mulighetene for ulike perspektiver som finnes her: hvordan blikket stadig lokkes hit og dit ettersom man beveger seg omkring. Nedenfra og opp, og ovenfra og ned. Innenfra og ut.
"Fra soverommet får du en fantastisk romfølelse"
Det mest originale perspektivet oppleves kanskje fra soverommet, gjennom det digre internvinduet som vender mot allrommet.
– Det vinduet er kanskje det vi er aller mest glade for. Fra soverommet får du en fantastisk romfølelse, med utsikt til mesaninen, trappa og hele allrommet og himmelen utenfor, sier Line.
– Det ble stiligere enn vi hadde sett for oss, vi har nok hatt litt flaks. Eller, «Flaks og flaks», ville nok arkitektene sagt, sier Torkel.
Gode løsninger
Paret har nemlig stolt på ekspertisen. Huset ligger på Nedre Charlottenlund utenfor Trondheim, og arkitekt for prosjektet er Arkitektur &Formgiving ved Inger Svare Morset. Brendeland og Kristoffersen Arkitekter har utarbeidet idéskisse for prosjektet i en tidlig fase.
Beboerne har gått for de forslagene og løsningene arkitektene foreslo; som de lave vinduene som sender hagen inn i allrommet, den hvite trappen og nevnte internvindu. De har også lent seg på interiørdesigner, fotograf og venninne Anniken Zahl Furunes når det kommer til både faste og løse møbleringsløsninger.
Kjøkkenet som en del av allrommet
– Anniken knadde kjøkkenløsningen. Vi ønsket et kjøkken som var en del av, og ikke bare tilknyttet, allrommet. Derfor ligger det med bredsiden til. Da er det lettere å ha folk rundt seg hele tiden, og flere kan holde på samtidig, mener Torkel.
– Og ideen hennes om å sette opp en halvvegg som deler badet i to, er genial, synes Line.
Et bad i naturlige materialer
Den ene halvdelen av badet er kledd i eik, og inneholder servant og oppbevaring, mens den innerste sonen er kledd i hvit marmor og består av dusj og badekar. Anniken bidro til at paret ikke vinglet når det kom til å velge ut materialer.
– Det er en fordel at vi har kjent hverandre i mange år. Jeg trengte litt hjelp til å holde meg til det jeg egentlig liker.
For har det noen gang vært vanskeligere å holde seg til det man «egentlig liker»? Inspirasjonsstrømmen er bredere og sterkere enn noensinne, og det er fort gjort å bli fenget av nye trender. Eller motsatt – stritte imot for ikke å bli konform. Line vet hva hun skal lytte til.
Rett fra hjertet
– Vi har valgt med hjertet. Mange er lei av Y-stolen og safaristolen, men jeg har alltid elsket dem, og bryr meg ikke om at de er populære nå. Dessuten skal vi ha dem lenge. Om vi har valgt noe som er trendy, er det heller på tross av enn på grunn av trenden.
– For eksempel er naturfarget lin noe av det fineste jeg vet. Så da velger jeg det! Men jeg fikk ikke lov til å ha så mange rislamper som jeg ønsket meg.
– Jeg er vokst opp på 70-tallet og har nok tatt litt skade av det, innrømmer Torkel.
Med plass til hele familien
Paret bor alene, men har fem barn til sammen, ingen av dem felles. Huset er stort nok til at alle kan komme på besøk samtidig. Men til hverdags var det om å gjøre å ta så mye som mulig av huset i bruk, og unngå tomme, avstengte gjesterom. Derfor er huset delt opp i soner, atskilt av skyvedører.
Så når Line og Torkel har huset for seg selv, er dørene skjøvet til side, og gardinene i internvinduet trukket fra. Da dyrker de luftigheten.