© Foto: Anniken Zahl Furunes

Det er kubikkmeterne eierne elsker mest ved dette hjemmet

Det arkitekttegnede huset i Trondheim er 220 kvadratmeter stort, men det er takhøyden på 6 meter Line og Torkel setter størst pris på.

Et vakkert allrom

– Vi har vel ofret et sted mellom 36 og 40 kvadratmeter, sier Torkel Mohn.

– I retur har vi fått et luftig rom med seks meter under taket.

Takhøyden i allrommet blir behørig understreket av den renskårne trappen som leder opp til mesaninen og danner en ren, hvit diagonal mot den eikekledde fondveggen.

– Den veggen er senteret for hele huset. Vi kan gå å stryke på den. Vi gjør faktisk det, sier Line Woldmo.

Line Woldmo fikk uttelling for å ha gitt arkitektene full tillit.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Myke toner

Materialpaletten er konsekvent. Det går i hvite vegger og tak, betonggulv og eik, pluss tekstiler i jordfarger. Uttrykket er sobert og definitivt gjenkjennelig for tilhengere av en nordisk interiørstil.

Selve spenningen, eller særpreget, ligger i alle mulighetene for ulike perspektiver som finnes her: hvordan blikket stadig lokkes hit og dit ettersom man beveger seg omkring. Nedenfra og opp, og ovenfra og ned. Innenfra og ut.

Spisesonen består av bordet Bjelke av Andreas Engesvik fra Tonning & Stryn, About a Chair fra Hay samt Y-stolen og CH23-stolen, begge av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn. Teppet som binder det hele sammen er fra House Doctor.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Fra internvinduet på soverommet kan man skue utover mesanin, trapp og allrom. Rislampene Formakami er av Jaime Hayon for &Tradition.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Spisegruppen er plassert der takhøyden er størst og lysinfallet sterkest, mens peis og lounge profiterer på intimiteten som besørges av trappen og mesaninen. Trappen, snekret av Byåsen Trevare, og eikeveggen er blant Line og Torkels favorittelementer i huset.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

"Fra soverommet får du en fantastisk romfølelse"

Det mest originale perspektivet oppleves kanskje fra soverommet, gjennom det digre internvinduet som vender mot allrommet.

– Det vinduet er kanskje det vi er aller mest glade for. Fra soverommet får du en fantastisk romfølelse, med utsikt til mesaninen, trappa og hele allrommet og himmelen utenfor, sier Line.

– Det ble stiligere enn vi hadde sett for oss, vi har nok hatt litt flaks. Eller, «Flaks og flaks», ville nok arkitektene sagt, sier Torkel.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Gode løsninger

Paret har nemlig stolt på ekspertisen. Huset ligger på Nedre Charlottenlund utenfor Trondheim, og arkitekt for prosjektet er Arkitektur &Formgiving ved Inger Svare Morset. Brendeland og Kristoffersen Arkitekter har utarbeidet idéskisse for prosjektet i en tidlig fase.

Beboerne har gått for de forslagene og løsningene arkitektene foreslo; som de lave vinduene som sender hagen inn i allrommet, den hvite trappen og nevnte internvindu. De har også lent seg på interiørdesigner, fotograf og venninne Anniken Zahl Furunes når det kommer til både faste og løse møbleringsløsninger.

Kjøkkenet, som består av øy, benkeskap og funksjonsvegg, er bygget av Byåsen Trevare ved Lars Johansen. Pendlene Flower Pot er av Verner Panton fra &Tradition.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Kjøkkenet som en del av allrommet

– Anniken knadde kjøkkenløsningen. Vi ønsket et kjøkken som var en del av, og ikke bare tilknyttet, allrommet. Derfor ligger det med bredsiden til. Da er det lettere å ha folk rundt seg hele tiden, og flere kan holde på samtidig, mener Torkel.

– Og ideen hennes om å sette opp en halvvegg som deler badet i to, er genial, synes Line.

Trappen leder opp til en mesanin. På baksiden av den eikekledde veggen finnes en stue. Kurven og putene er fra Keiserens nye trær, sofaen er Ghost av Paola Navone fra Gervasoni, mens gulvlampen er Akari av Isamu Noguchi fra Vitra.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Et stort vindu i annen etasje er rammet inn av treplater, og fremstår dermed som en integrert del av hyllemøbelet. Løsningen er tegnet av Line og Torkel, og snekret av Byåsen Trevare. Safaristolen, designet av Kaare Klint, er fra Carl Hansen & Søn. Gulvteppet er fra Ikea.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Et bad i naturlige materialer

Den ene halvdelen av badet er kledd i eik, og inneholder servant og oppbevaring, mens den innerste sonen er kledd i hvit marmor og består av dusj og badekar. Anniken bidro til at paret ikke vinglet når det kom til å velge ut materialer.

– Det er en fordel at vi har kjent hverandre i mange år. Jeg trengte litt hjelp til å holde meg til det jeg egentlig liker.

For har det noen gang vært vanskeligere å holde seg til det man «egentlig liker»? Inspirasjonsstrømmen er bredere og sterkere enn noensinne, og det er fort gjort å bli fenget av nye trender. Eller motsatt – stritte imot for ikke å bli konform. Line vet hva hun skal lytte til.

Det plassbygde vinduet som vender mot allrommet gir mulighet for uvanlige perspektiver. Når Line og Torkel er alene hjemme, er gardinene på soverommet trukket fra for å få mest mulig ut av luftigheten det gir.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Fra soverommet lokkes blikket ut gjennom allrommet og videre til hagen utenfor. Puffen er fra Gervasoni.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Materialpaletten er gjennomført i hele huset. Garderobeskapene på soverommet har fronter i eik. Den høyryggede pinnestolen er fra Hay.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Det høye vinduet ved foten av trappen sluser dagslyset inn i allrommet og gir mange muligheter for utsikt til omgivelsene.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Rett fra hjertet

– Vi har valgt med hjertet. Mange er lei av Y-stolen og safaristolen, men jeg har alltid elsket dem, og bryr meg ikke om at de er populære nå. Dessuten skal vi ha dem lenge. Om vi har valgt noe som er trendy, er det heller på tross av enn på grunn av trenden.

– For eksempel er naturfarget lin noe av det fineste jeg vet. Så da velger jeg det! Men jeg fikk ikke lov til å ha så mange rislamper som jeg ønsket meg.

– Jeg er vokst opp på 70-tallet og har nok tatt litt skade av det, innrømmer Torkel.

Ved ett av vinduene er det bygget en sittebenk med oppbevaring under. Løsningen er tegnet av Line og Torkel og laget av Byåsen Trevare. Puten er fra Bordfolk.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Når skyvedørene er skjøvet fra virker huset ekstra åpent. Løsningen gjør at rom som ikke er i bruk likevel ikke er avsondret.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Med plass til hele familien

Paret bor alene, men har fem barn til sammen, ingen av dem felles. Huset er stort nok til at alle kan komme på besøk samtidig. Men til hverdags var det om å gjøre å ta så mye som mulig av huset i bruk, og unngå tomme, avstengte gjesterom. Derfor er huset delt opp i soner, atskilt av skyvedører.

Så når Line og Torkel har huset for seg selv, er dørene skjøvet til side, og gardinene i internvinduet trukket fra. Da dyrker de luftigheten.

Den første delen av badet er lunere og mer taktil enn den innerste, takket være store flater av eik.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

Flisene Imperiale Calacatta bianco og badekaret Strømberg Arden er fra Bergersen Flis. Armaturen er fra Tapwell.

© Foto: Anniken Zahl Furunes

En nisje på badet er utnyttet til oppbevaring av objekter som tåler å stå fremme.

© Foto: Anniken Zahl Furunes