© Ørjan Steffensen

Trudes første bok ble Norges mest solgte i løpet av 3 måneder – nå er hun klar med oppfølgeren

Det har skjedd en liten revolusjon i norske kjøkken de siste årene, mye takket være Trude Eide Straume. Vi tok en prat med kokebokforfatteren som i disse dager lanserer oppfølgeren til fjorårets bestselgende bok.

Det siste året har vært hektisk for Askøyværingen Trude Eide Straume. På denne tiden i fjor lanserte den relativt ukjente matinfluenseren "Den Store Airfryerkokeboka" og ble i løpet av få måneder Norges mestselgende forfatter, med over 56.000 solgte eksemplarer. Suksessen har vært uventet, for selv om Trude har arbeidet som kokk i mange år lå kokebokforfatter aldri i kortene.

Historien om hvordan Trude ble en bestselgende forfatter begynner i 2015. Alvorlig sykdom førte til at hun ikke kunne fortsette i kokkeyrket, og med eneansvar for datteren Angelica var hun nødt til å tenke nytt. Hun var selv begeistret for den relativt nye kjøkkenmaskinen airfryer, og delte egne oppskrifter med familie og venner via en hjemmeside. Deretter fulgte en Facebook-gruppe med fokus på enkel og sunn matlaging med airfryer, og aktiviteten i sosiale medier gikk ikke ubemerket hen. Høsten 2021 tok Frisk Forlag kontakt med henne og lurte på om hun var interessert i å lage en kokebok med airfryeroppskrifter. Trude takket ja; hvis noen skulle lage Norges første kokebok om dette emnet måtte det bli henne!

Nå, etter et hektisk år med mye reiseaktivitet og utsatte deadlines pga sykdom er Trude klar med oppfølger til salgssuksessen, i tillegg til en egen produktserie. Vi tok en prat med den populære kokebokforfatteren og ukronede airfryer-dronningen for å høre mer om den nye boken.

© Ørjan Steffensen

Hvordan du kom på å lage en kokebok med oppskrifter for airfryer?
– Tanken streifet meg flere ganger, men jeg var ikke helt klar før forlaget Frisk tok kontakt, grunnet sykdom og utgiftene forbundet med å lage bok når en er delvis ufør. Men jeg visste i fjor høst at det er NÅ eller aldri på en måte.

Hvorfor tror du airfrying har blitt så populært?
– Fordi det er en enkel måte å lage mat på. Terskelen for å faktisk lage mat og mat fra bunnen av er enklere med airfryer. I tillegg tror jeg strømprisene har vært med å bidra til at det har blitt så populært. En airfryer bruker i snitt 60% mindre strøm enn en stekeovn. I tillegg slipper du forvarming og det går 1,5 gang raskere, stort sett.

Nå følger du opp suksessen med en ny kokebok. Hva kan leserne forvente seg av "Den store Airfryer-kokeboka 2"?
– De kan forvente seg mer god mat og et enda større fokus på deilige oppskrifter. Den første boka viste bredden og spekteret av hva du kan bruke en airfryer til. Bok nummer to er en forlengelse kan du si. Jeg har også prøvd å ta til meg tilbakemeldinger fra hva leserne ønsket i en ny bok og gjort mitt beste for å innfri. De har bedt om mer "alt i ett" måltider, mer vegetar og bakst. Så får jeg håpe de vil like det jeg har satt sammen.

Trude Eide Straume slipper i disse dager "Den Store Airfryer-kokeboka 2"

Hva slags tilbakemeldinger har du fått av leserne på boken din?
– At de nå bruker airfryeren daglig om ikke flere ganger om dagen. At de endelig har en kokebok de faktisk bruker, at oppskriftene har vært enkle å følge og svært mange er takknemlige for at boka inneholder ingredienser de får tak i overalt. I tillegg har mange også vært overrasket over å se alt airfryeren kan brukes til.

Har du en favorittoppskrift i den nye boken?
– Jeg har flere! En gratinert seiform med løk og tomater og italiensk alt-i-ett kyllingform, i tillegg til en amerikansk dipp som er perfekt til lørdagssnacks.

Har du noen tips til de som ønsker å teste ut airfrying for første gang?
– Les bruksanvisningen og følg med på maten underveis de første gangene you bruker airfryeren. Du kan sammenligne den med en stekeovn, men steketiden skal kortes noe og temperaturen skal senkes. Tenk enkelt og husk at en airfryer krever svært lite olje; noen ganger kun for at krydderet skal feste seg. Steker du fettrik mat som laks, koteletter og ribbe trenger du ikke bruke olje/smør.

Hva er din "go-to" rett som du lager i en travel hverdag?
– Det må være gratinert kylling med pepperoni, stekt ørret eller laks i tillegg til lompe-pizza som lages ukentlig. Min datter lager dessuten lompe-toast i den nesten daglig.

Hva er et godt måltid for deg?
– Et godt måltid for meg inneholder både proteiner i form av kjøtt eller fisk – selv om vi noen ganger spiser vegetar – , grønnsaker og eller gjerne en salat i tillegg. Jeg elsker fargerik mat, det skjer så og si aldri at vi har en middag uten grønnsaker. Vi er glad i poteter i alle slags fasonger. Airfryeren er forresten helt genial til å bruke når du har restemat i kjøleskapet!