bedste airfryer 2023
© Tia Borgsmidt

Den norske kokeboken har solgt mer enn både Jo Nesbø og Prins Harrys selvbiografi

Man kan trygt si at Trude Eide Straume sin kokebok gikk i salg på det helt riktige tidspunktet.

Hva har gjort norske Trude Eide Straumes bok så populær?

Du kan sikkert gjette det når du hører tittelen: 'Den store airfryerkokeboka'.

Kokeboken hennes er spekket med airfryer-oppskrifter; kanskje det mest populære kjøkkenapparatet akkurat nå. Og hun traff et stort hull i markedet akkurat til rett tid da den kom ut i fjor. Inntil da var de fleste oppskriftene på amerikansk.

Alle vil ha en airfryer – hvorfor?

Årsaken til økningen i etterspørselen etter den lille varmluftovnen med god sirkulasjon, må finnes i de voldsomme strømprisene og inflasjonen som slo inn i kjølvannet av Corona og krigen i Ukraina.

Det er billigere å lage mat i en airfryer enn i en ovn, lyder påstanden.

Dette er fordi kapasiteten til airfryeren er mye mindre enn en ovn (ca. 2-4 liter vs. 55 liter), og krever derfor mindre energi å bruke. Fordi den ikke trenger å varmes opp først og fordi maten tilberedes raskere i maskinen enn i en tradisjonell ovn, har det lille kjøkkenapparatet blitt svært populært.

I tillegg kan maten bli like sprø som om du putter den i frityrkokeren. Men i airfryeren kan du slippe unna med ingen eller svært lite olje for å oppnå det samme sprø resultatet.

LES OGSÅ

Her i Norge er den lille ovnen allerede superpopulær. Flere butikker melder om en salgseksplosjon på opptil 1500 % siden 2017, ifølge NRK. Men da Trude Eide Straume ga ut boken sin høsten 2022, gikk den likevel over all forventning.

«Jeg må fortsatt knipe meg selv i armen. Det åttende opplaget er nå trykket opp, og vi nærmer oss 50.000 solgte bøker. Jeg fikk sjokk da jeg så hva jeg fikk i royalties», sa hun tidligere i år til Dagsavisen.no.

'Den Store Airfryerkokeboka' nådde toppen av bestselgerlistene i Norge, og overgikk prins Harrys selvbiografi og Jo Nesbø.

Ifølge NRK har boken solgt i 57.000 eksemplarer frem til juli 2023. (Til sammenligning solgte kun én norsk bok over 50.000 eksemplarer i 2022, og den er skrevet av Jo Nesbø).