Slik velger du riktig gulvteppe

Tepper kan endre et værelse og skaper et lunere og mer personlig hjem. Men når valgene blir mange vokser også forvirringen. Her er 7 tips til hva du bør tenke på for å velge riktig teppe.

Harmonisk og helhetlig i stuen
© Produsenten

Harmonisk og helhetlig i stuen

Det er som om vår lille pause med teppene til fordel for rene krispy flater, har fått oss til å innse hvor mykt, behagelig og lunende tepper faktisk er! Et teppe kan virkelig løfte helheten i et rom, gi det lille ekstra til fargepaletten og virke samlende for møblene i rommet. Men det kan også skape kontraster eller være et kunstnerisk blikkfang. Så hvilket teppe du velger, kommer an på hva slags uttrykk du ønsker å skape i rommet.

Skal det skape ro og harmoni kan et ensfarget teppe være riktig valg. Det trenger ikke være kjedelig av den grunn. Overflaten kan være langhåret og ha vibber fra 70-tallet eller den kan være skinnende og spennende.

Solid teppe i viskose, fra 11 900 kr, Layered/Oslo Deco.

Flyter i ett med gulvfargen
© Produsenten

Flyter i ett med gulvfargen

Er det ro og harmoni du ønsker å oppnå, kan det være lurt å tenke over hvilke andre farger du har i rommet. Det mange glemmer er å ta med gulvfargen i vurderingen. Har du et lyst gulv i ubehandlet furu kan fargen helle mot gult. Eller kanskje har du rustikke gulvbord med en grålig fargenyanse. Det kan være veldig fint at teppet flyter litt i ett med gulvet. Du vil da få en helhetlig flate, og gulvet er jo tross alt den største flaten vi har i et rom...

Botanica er designeren Nana Utzon Popovs hyllest til den asiatiske enkelheten, ikke så ulikt den skandinaviske, og har organiske, flytende mønstre som minner om plantelivet og de myke bevegelsene i tradisjonell kinesisk dragedans. Fargepaletten er basert på på Carl Hansen & Søns klassiske møbler, og harmonerer fremfor å dominere dem. Røykgrå, brune, beige og grønne nyanser med innslag av for eksempel lilla eller rosa inngår i fargepaletten.

Se hvordan du mikser materialer her!

Botanica Kiri, 140 x 200 cm, 13 328 kr og 200 x 300 cm, 23 435 kr, Carl Hansen & Søn.

Rikere stemning med tekstiler
© Produsenten

Rikere stemning med tekstiler

Synes du det er gøy å leke med farger, får du god drahjelp med tekstiler. Et teppe tilføyer en dæsj farge og bidrar definitivt til en rikere stemning i rommet. Se hvordan et teppe i en varm rosafarge spiller på lag med møbler og gulv i en rødlig tresort. Sammen utgjør varme fargetoner på møbler og gulv en vakker kontrast mot mørkegrå vegger.

Få interiørtips rett i innboksen din!

Triveso håndtuftet teppe i 100 % ull, 180 x 240 cm, 6627 kr, linumdesign.com.

Teppe som kunstverk
© Produsenten

Teppe som kunstverk

Det kan virke som om teppet og kunstverket har byttet plass. Mens lunende tepper har krøpet oppover veggene våre, lages det dekorative tepper som ser ut som de reneste kunstverk til gulvene. Selv om det kan virke som om vi vil ha tepper overalt, kan det være lurt å enten gå for det ene eller det andre! Med et kunstverk til gulvet får du et fantastisk blikkfang som gjør at det ikke lenger kreves like mye av veggene.

Liker du den mørke fargepaletten, gir vi degtips til hvordan du kan kombinere dype farger.

Tres er et håndlaget flatvevd teppe i ull, filt og bomull, fås i flere farger og forhandles av Noes Design.

Konstraster med mening
© Produsenten

Konstraster med mening

Med den voksende teppetrenden over oss finnes det et vell av vakre farger og mønstre å velge i. Ønsker du å gjøre helheten mer spennende, er det perfekt å bruke disse. Kontraster betyr ikke nødvendigvis svart eller hvitt, men det fremhever treverk med rikelig glød og effekten er gjensidig. Ekstra fint er det når teppet spiller på lag med veggen og omgivelsene.

På BoligPluss kan du se årets heteste interiørfarger.

Brando håndtuftet teppe, i 100 % ull, 8156 kr, linumdesign.com.

Stort og samlende teppe
© Produsenten

Stort og samlende teppe

Det kan være like vanskelig å velge størrelse på teppet som farger og mønster. En grei regel er at teppestørrelsen følger rommet. Har du et stort rom bør også teppet gjenspeile dette. Et teppe som ligger rett innenfor sofaenden kan virke passe, men omfavner det hele sittegruppen vil det virke samlende og eksklusivt.

Madison teppe, designet av Maja Johansson har en spennende tekstur som gjenspeiler husfasader og bykart og fargene er valgt ut fra gatebilde og betong. Teppet er håndtuftet boucle i ren ull. 170 x 240 cm, 21 879 kr, 200 x 300 cm, 31 303 kr, Kasthall.

Materialer til hvert bruk
© Produsenten

Materialer til hvert bruk

Hensynet til hvor teppet skal brukes bør ha en påvirkningskraft på materialvalget. Syntetiske materialer er enkle å rengjøre, mens naturmaterialer er slitesterke.Et langhåret teppe kan være vanskeligere å rengjøre og egner seg neppe like godt under et spisebord.

Varjo håndtuftet teppe i New Zealandsk ull, design Tina Ratzer, 170 x 240 cm og 200 x 300 cm, fra 5549 kr, Muuto.