Slik velger du riktig gulvteppe

Tepper kan endre atmosfæren i et rom og skaper et lunere og mer personlig hjem. Men når valgene blir mange vokser også forvirringen. Her er 7 tips til hva du bør tenke på for å velge riktig teppe.

Et varmt fristed i hverdagen

Skap harmoni og varme i hverdagen din ved hjelp av et lunende og behagelig teppe i jordnære farger. Et teppe kan virkelig løfte helheten i et rom, gi det lille ekstra til fargepaletten og virke samlende for møblene i rommet. Men det kan også skape kontraster eller være et kunstnerisk blikkfang. Så hvilket teppe du velger, kommer an på hva slags uttrykk du ønsker å skape i rommet.

Ønsker du at teppet skal skape ro kan et ensfarget teppe være riktig valg. Hvis du dessuten går for et loddent uttrykk, vil det sørge for en deilig atmosfære i stuen som blir et fristed i en hektisk hverdag.

FALLINGWATER SHAGGY TEPPE, fra 9.700 kr, Layered.

Ute etter å skape egne soner for avslapning? Vi gir deg oppskriften på det perfekte avslapningshjørnet.

Flytende harmoni

Er det harmoni du ønsker å oppnå, kan det være lurt å tenke over hvilke andre farger du har i rommet. Det mange glemmer er å ta med gulvfargen i vurderingen. Har du et lyst gulv i ubehandlet furu kan fargen helle mot gult. Eller kanskje har du rustikke gulvbord med en grålig fargenyanse. Det kan være veldig fint at teppet flyter litt i ett med gulvet. Du vil da få en helhetlig flate, og gulvet er jo tross alt den største flaten vi har i et rom...

Zen tepper fra Bolia er det helt perfekte gulvteppet dersom du har lyse tregulv. Teppene har et helt unikt design, som er inspirert av de japanske zen-hagene. Teppets organiske form, bærekraftige materialer og myke kvalitet bringer et naturlig, jordnært fundament inn i innredningen. Teppene finnes dessuten i tre forskjellige størrelser og formspråk, alle med en enkel og rolige estetikk.

Zen gulveteppe-serie, fra 7.849 hos Bolia.

Color blocking

Synes du det er gøy å leke med farger, får du god drahjelp med tekstiler. Et teppe tilføyer en dæsj farge og bidrar til en rikere stemning i rommet. Dersom du er av typen som liker harmoni i fargespillet kan du ta til fargelæren og gå for komplimentærfarger, som eksempelvis denne kombinasjonen av blå og skarp oransje.

Usikker på hvilke farger du ønsker i hjemmet ditt? La deg inspirere av disse superflotte og fargerike Instagram-hjemmene.

Bias Teppe fra Hay, 5.899 kr. hos Royaldesign.no.

Det abstrakte kunstverket

Rett blikket mot kunstverden og riv deg løs fra tradisjonelle innredningsregler. Med et kunstverk til gulvet får du et fantastisk blikkfang som gjør at det ikke lenger kreves like mye av veggene eller dekorasjonen. Gå for et teppe med et moderne og abstrakt uttrykk, som både er interessant og annerledes, og også behagelig å se på.

La gulveteppe skinne for seg selv ved å plassere en enkel skammel i samme fargenyanse eller en flott høy plante ved siden av. Det vil skape et behagelig pusterom, og vil dessuten gjøre at rommet virker større enn det faktisk er.

Chendan ullteppe, 3.299 kr. hos Ellos.no

Kontrastfylt

Kontraster betyr ikke nødvendigvis svart og hvit. Dersom du har en spesifikk fargenyanse som er gjennomgående i boligen din, kan et teppe i en annen farge være med på å bryte opp rommet. Dette vil skape dybde i omgivelsene dine, og selv om fargespillet kanskje er ensformig, vil det kontrastfylte teppet gjøre innredning alt annet enn kjedelig og flatt.

Hvis du er av typen som foretrekker de noe mørkere nyansene i omgivelsene dine, kan du gå for et mørkt teppe. For et hjem som er preget av grålige og svarte toner behøver på ingen måte å være dystert. Alt handler om den rette kombinasjonen av interiør og fargebalanse.

Selini Rug fra Linie Design, 11.200 kr hos Rum21.no.

Usikker på hvordan du kan bruke lamper for å skape den lune stemningen? Slik finner du riktig belysning til hjemmet.

Stort og samlende teppe

Det kan være like vanskelig å velge størrelse på teppet som farger og mønster. En grei regel er at teppestørrelsen følger rommet. Har du et stort rom bør også teppet gjenspeile dette. Et teppe som ligger rett innenfor sofaenden eller spisebordet kan virke passe, men omfavner det hele sittegruppen vil det virke samlende og eksklusivt.

Northern Light ullteppe fra Layered, 16.900 kr. hos Rum21.no.

Materialer til hvert bruk

Hensynet til hvor teppet skal brukes bør ha en påvirkningskraft på materialvalget. Syntetiske materialer er enkle å rengjøre, mens naturmaterialer er slitesterke. Et ullteppe vil dessuten være selvrensende, og behøver ikke like hyppige vask som et teppe i syntetiske materialer gjør. Et langhåret teppe kan være vanskeligere å rengjøre og egner seg neppe like godt under et spisebord, så gå eventuelt for et teppe som er enkelt å støvsuge.

Large flat weave wool rug, 3.499 kr hos Hm.no

Guide: Skap hverdagsluksus på badet.